• Simona Cocos, Director general Zentiva Romania si Moldova a fost reconfirmata ca Presedinte APMGR
• Mihai Fugarevici, Director General Stada Romania a fost ales membru al Consiliului Director
• Companiile Antibiotice SA si Terapia SA au devenit membre ale asociatiei
APMGR, asociatia care reuneste companiile producatoare de medicamente generice si biosimilare prezente pe piata locala, si-a desemnat conducerea pentru un nou mandat de 2 ani. Simona Cocos, Director General Zentiva Romania si Republica Moldova, a fost realeasa ca presedinte al asociatiei in cadrul Adunarii Generale din 2 martie 2023, acesta fiind al doilea mandat. Din Consiliul Director mai fac parte Daniel Bran, Vicepresedintele APMGR, Director General Accord Healthcare Romania, Arina Gholmieh, Director General Egis Pharmaceuticals Romania, Thodoris Dimopoulos, Director General Sandoz Romania.
In cadrul intalnirii s-a aprobat si adeziunea companiilor Antibiotice SA si Terapia SA, doi dintre cei mai importanti producatori de medicamente din Romania, care au devenit membri cu drepturi depline ai asociatiei.
In noul sau mandat, Presedintele APMGR va continua sa sustina evolutia sistemului romanesc de sanatate, cresterea accesului pacientilor la tratamente moderne si pentru sustenabilitatea bugetelor publice.
„Misiunea si obiectivele APMGR sunt in totala concordanta cu nevoile pacientilor, viitorul sistemului de sanatate, precum si cu interesele strategice ale Romaniei. Medicamentele generice si biosimilare aduc democratizarea accesului la tratamente datorita pretului accesibil. Acum, accesul pacientilor la tratamente trebuie nu doar extins, ci mai ales protejat. Problemele de disponibilitate ale medicamentelor, cele istorice, dar si cele din prezent, se vor suprapune peste presiunea sistemului de sanatate de a trata mai multi pacienti, cu o speranta de viata mai mare, dar si mai bolnavi. Un exemplu: in ultimii 6 ani, valoarea consumului trimestrial de medicamente neconditionate a crescut cu 50%. Principalele cresteri nominale le-au inregistrat citostaticele si antidiabeticele orale. Aceste cresteri pun presiune pe bugetul de sanatate. Peste tot in lume, medicamentele generice si biosimilare au demonstrat capacitatea de a genera economii de cost considerabile pentru bugetele publice, resurse financiare disponibile care pot trata mai multi pacienti. Romania este inca foarte departe de acest castig. O parte din solutie este eliminarea barierei la intrare pe piata si adoptia intr-un procent crescut a medicamentelor generice si biosimilare. Politicile de sanatate si reglementarile trebuie sa evolueze pentru ca milioane de pacienti sa beneficieze de dreptul la sanatate. In noul mandat, impreuna cu membrii asociatiei vom continua dialogul cu autoritatile pentru a sustine adoptia si prescrierea genericelor si biosimilarelor. Salut decizia companiilor Terapia si Antibiotice Iasi de a ni se alatura, sunt companii importante cu facilitati de productie. Impreuna vom continua sa militam pentru pentru un mediu de operare sustenabil si predictibil.” a declarat Simona Cocos, Presedinte APMGR.
In intreaga lume, medicamentele generice si biosimilare reprezinta solutia pentru cresterea accesului la tratament farmaceutic. In Romania, pentru a avea un sistem de sanatate la nivel european, trebuie sa luam drept exemplu solutiile identificate la nivel european, unde prin incurajarea consumului de medicamente generice s-a reusit imbunatatirea accesului la asistenta medicala de inalta calitate pentru un numar mai mare de pacienti, in conditii de eficienta sporita a cheltuielilor publice.
DESPRE APMGR
Infiintata in 2009 la initiativa unui grup dinamic de companii producatoare de medicamente generice de inalta calitate, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania este o organizatie non-guvernamentala si independenta care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.