loader

Allianz-Tiriac anunta semnarea unui protocol cu PAID in vederea distributiei politei obligatorii PAD

Allianz-Tiriac isi adapteaza procesele de ofertare si subscriere a politelor de asigurare a locuintelor la noile prevederi legislative specifice acestei arii de activitate

Clientii existenti si potentiali ai companiei vor putea, in continuare, sa achizitioneze in reteaua de distributie a Allianz-Tiriac acoperiri complete impotriva tuturor riscurilor asigurabile, la valori reale ale locuintelor asigurate.

 

Vrem sa continuam sa oferim clientilor companiei solutii cat mai simple si acces facil la protectie, iar acest lucru impune adaptarea operatiunilor noastre la noile reglementari. In acest sens, urmare a intrarii in vigoare a Legii 243/2013, semnarea protocolului de distributie a politei de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor (PAD) era un pas absolut necesar pentru optimizarea accesului publicului la produse care sa ofere protectie completa a locuintelor, in reteaua Allianz-Tiriac”, spune Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac.

 

Cadrul legislativ de functionare a asigurarilor obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a suferit schimbari, ca urmare a intrarii in vigoare, la 27 iulie a.c., a Legii 243/2013 care modifica Legea 260/2008. Conform noilor reglementari, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD – polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, ce ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate. Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia – pentru aceste categorii de riscuri - asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 / 20.000 euro).

 

Proprietarii de locuinte care vor apela la serviciile Allianz-Tiriac pentru asigurarea caselor vor putea beneficia de protectie completa, la intreaga valoare reala a locuintei, oferita in mod direct de companie pentru riscurile asigurabile non-catastrofice, in timp ce raspunderea asumata de Allianz-Tiriac pentru preluarea in asigurare a riscurilor catastrofice va acoperi doar partea din suma asigurata ce depaseste valoarea de 10.000/20.000 de euro (ce trebuie acoperita obligatoriu printr-o PAD). Practic, politele de asigurare emise in numele si pe raspunderea Allianz-Tiriac vor include o fransiza obligatorie pentru riscurile catastrofice de 10.000/20.000 euro. In paralel, compania va fi in masura sa emita polite obligatorii (PAD) avand suma asigurata egala cu fransiza politei Allianz-Tiriac, in baza carora PAID ofera acoperire pentru riscurile catastrofice, conform legislatiei in vigoare.

 

In baza protocolului semnat cu PAID, Allianz-Tiriac va oferi tuturor clientilor sai care incheie polite obligatorii PAD prin intermediul retelei companiei servicii de instrumentare a daunelor produse de riscurile catastrofice.

 

Toti clientii care vor achizitiona polite de asigurare a locuintelor prin intermediul retelei Allianz-Tiriac vor beneficia de servicii de instrumentare a daunelor la acelasi standard de calitate, chiar si in cazul in care eventualele pagube produse in urma unei catastrofe naturale nu depasesc suma asigurata printr-o polita obligatorie”, precizeaza Remi Vrignaud. “In practica, solutiile de despagubire vor fi generate de specialistii Allianz-Tiriac, pentru daunele acoperite prin PAD ele urmand a fi avizate de PAID, care are si responsabilitatea efectuarii platii indemnizatiilor de despagubire.

 

Alinierea modelului operational al Allianz-Tiriac la noile reglementari nu va aduce modificari ale pretului acoperirilor, din perspectiva clientilor. Pentru contractantii de polite de asigurare a locuintelor emise in reteaua Allianz-Tiriac, practic, costul ramane cel valabil inainte de intrarea in vigoare a Legii 243/2013.

 

In schimb, este lesne de inteles faptul ca, sub aspectul veniturilor, Allianz-Tiriac va realiza subscrieri diminuate cu echivalentul a 20 de euro pentru fiecare polita facultativa de asigurare a locuintei emisa.

 

Speram ca, pana la sfarsitul anului, sa reusim sa compensam fie si partial impactul pe care introducerea obligativitatii achizitionarii PAD de catre toti proprietarii de locuinte il va avea la nivelul veniturilor noastre din activitatea de asigurare a locuintelor. In orice caz, suntem optimisti in privinta evolutiei acestui segment pe termen mediu, plecand de la premisa ca actualul cadru de reglementari va fi nu doar mentinut, dar si consolidat, astfel incat sa permita companiilor de asigurare sa-si defineasca strategii coerente de dezvoltare sanatoasa a portofoliilor de asigurare a locuintelor pe termen mediu si lung”, a punctat directorul general al Allianz-Tiriac. 

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA