loader

A 10-a Conferinta Anuala de Fiscalitate organizata de EY Romania

Schimbari aduse de Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala pentru anul 2016

Aflata la cea de-a 10-a editie, conferinta anuala de fiscalitate organizata de EY Romania la Bucuresti, aduce specialisti de top din domeniul consultantei fiscale pentru a discuta despre modificarile recente aduse Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, precum si despre alte reglementari fiscale si contabile care vor fi relevante in anul 2016 pentru contribuabili.


Conferinta se axeaza pe impactul celor mai recente modificari legislative in domeniul fiscal, incluzand si doua seminarii interactive in ce priveste principalele modificari ale reglementarilor contabile si noul Cod de Procedura Fiscala si amnistia fiscala.


Alex Milcev, Partener si Director al Departamentului de Asistenta Fiscala, a mentionat: “Conferinta noastra de astazi a reflectat cu acuratete cadrul legislativ fiscal care va fi aplicabil pentru 2016 in Romania, respectiv Noul Cod Fiscal si Normele Metodologice de aplicare aferente. Ne-am concentrat pe cele mai importante modificari aparute in legislatie, dar si pe tendintele de la nivel international, care au un impact semnificativ si pentru Romania – de exemplu actiunile BEPS.”


Andra Casu, Director in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a mentionat: "Intentia mea a fost sa trec in revista principalele modificari aduse de noul Cod Fiscal si de Normele aferente care au fost emise recent. Prezentarea s-a axat pe aspecte legate de impozitul pe profit, impozitul pe veniturile nerezidentilor si taxe locale, dar si asupra tendintelor curente in sfera inspectiilor fiscale. Totodata, consider ca anul 2016 aduce si un focus pe alinierea legislatiei fiscale din Romania cu noile reglementari la nivel global.”


Arcadie Parfenie si Gabriela Bancescu, Seniori Manageri in cadrul Diviziei de Taxare Internationala explica: „Masurile avute in vedere de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in contextul BEPS reprezinta cele mai importante modificari ale regulilor de taxare internationala din ultimii anii. Avand in vedere transformarile economiei globale era de asteptat un proces de modernizare a legislatiei.

 

In plus, contextul crizei economice a accelerat si mai mult acest proiect, avand in vedere constrangerile bugetare cu care se confrunta economiile lumii. In principal, masurile BEPS se refera la corelarea activitatii economice, respectiv a locului in care a fost generata valoarea adaugata cu taxarea profitului aferent, precum si cresterea gradului de transparenta si evitarea dublei neimpozitari prin structuri fiscale. In acest context nou, trebuie avut in vedere accentul pus pe substanta economica a tranzactiilor si tratamentul fiscal.”


Claudia Sofianu, Director Executiv in cadrul Diviziei de Impozit pe Venit si Contributii Sociale, a trecut in revista principalele modificari privind impozitul pe venit si contributiile sociale, in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016. “Au fost aduse schimbari majore prevederilor legale reglementand impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice, unele dintre capitolele din noul Cod Fiscal fiind efectiv rescrise, cum este cazul veniturilor din investitii.

 

Astfel, modificarea definitiei planurilor de tip “Stock Options” permite acum unui numar mai mare de indivizi sa beneficieze de tratamentul fiscal mai favorabil atunci cand primesc venituri in cadrul unui plan de motivare a angajatilor, evaluate ca venituri din investitii. In plus, este de mentionat scaderea importanta si controversata a ratei impozitului pe veniturile din dividende, de la 16% la 5%”, a spus Claudia.

 

De asemenea, ea a mai explicat faptul ca noi reguli si proceduri au fost introduse in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale, cu impact asupra unor categorii diferite, ca de exemplu, persoanele care obtin venituri din activitati independente, persoanele fizice care nu obtin venituri, etc.


Cu privire la noutatile aduse taxei pe valoarea adaugata, Ioana Iorgulescu, Director Executiv in cadrul Diviziei de Impozite Indirecte, a explicat: “Prin modificarile aduse Codului Fiscal in domeniul TVA si Normelor Metodologice de aplicare a acestuia au fost clarificate aspecte referitoare la faptul generator si exigibilitatea TVA (clarificari foarte importante din perspectiva reducerii cotei de TVA de la 1 ianuarie 2016), operatiuni in sfera de TVA, cotele aplicabile, modul de calcul al bazei impozabile.

 

De asemenea au fost preluate in legislatia nationala prevederi din jurisprudenta europeana cu privire la principiile fundamentale ale sistemului de TVA, cu precadere referitoare la dreptul de deducere si exercitarea acestuia de catre persoanele impozabile, precum si cu privire la dreptul organelor fiscale de a refuza dreptul de deducere daca se stabileste, in raport cu elemente obiective, ca acest drept este invocat in mod fraudulos sau abuziv. Un numar important de cazuri judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sunt citate si in plus se mentioneaza ca, in domeniul TVA si al accizelor, autoritatile trebuie sa tina cont de jurisprudenta CJUE.

 

 

In cadrul seminarului interactiv Principalele modificari ale reglementarilor contabile aplicate societatilor comerciale, sustinut de Radu Tudoran, Director Executiv, Octavian Bratu, Senior Manager si Vasile Dinca, Manager, s-au adus in discutie principalele reglementari introduse in legislatia contabila incepand cu 1 ianuarie 2015, precum si o serie de aspecte relevante pentru pregatirea situatiilor financiare ale anului 2015.

 

Seminarul a fost deschis de catre Radu Tudoran prin prezentarea noilor reglementari privind documentele financiar-contabile si sumarizarea amendamentelor aduse Ordinului 1802/2014. In continuare, au fost discutate cele mai importante modificari aduse actului legislativ mentionat, privind aspecte precum reevaluarea activelor imobilizate, reducerile comerciale, contabilizarea titlurilor de stat, certificatelor verzi amanate sau a contractelor de fiducie si s-a facut o trecere in revista a elementelor specifice inchiderii exercitiului financiar 2015.


Emanuel Bancila, liderul Practicii de Litigii si Controverse Fiscale, a mentionat principalele modificarile aduse prin Noul Cod de Procedura Fiscala ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

 

Noutatea absoluta o reprezinta introducerea institutiei penalitatii de nedeclarare. Cuantumul ridicat al acesteia va obliga contribuabilii sa puna un accent mai mare pe planificarea inspectiei si revizuirea cu regularitatea a taxelor si impozitelor declarate, avand in vedere ca rectificarea la timp a declaratiilor fiscale duce la neutralizarea acestei penalitati.

 

Totusi, trebuie tinut cont ca rectificarea nu poate avea loc dupa inceperea inspectiei fiscale, moment care nu trebuie confundat cu simpla transmitere a avizului de inspectie.

 

Depasirea duratei legale a inspectiei fiscale se sanctioneaza cu incetarea acesteia fara posibilitatea de a de emite raport de inspectie. Intr-o astfel de situatie termenul de prescriptie nu mai este considerat intrerupt si curge in favoarea contribuabilului.

 

Se sanctioneaza astfel durata excesiva a inspectiei fiscale fara intreruperea termenului de prescriptie cu acumularea considerabila de penalitati in sarcina contribuabilului. Termenul de prescriptie se mareste in defavoarea contribuabilului putand ajunge pana la 6 ani si 5 luni.


De asemenea, termenul de rambursare al TVA se mareste de la 45 de zile la 90 de zile cu posibilitatea prelungirii sale pana la 9 luni. In ceea ce priveste cazurile de blocare a solutionarii contestatiei fiscale pe motiv ca exista o plangere penala facuta de autoritatile fiscale, ipoteza legala conform careia se poate suspenda solutionarea contestatiei a fost imbunatatita in favoarea contribuabilului, simpla existenta a unei astfel de cereri nemaiputand duce la suspendarea solutionarii contestatiei.

 

In cadrul seminarului interactiv au fost evidentiate riscurile si capcanele Ordonantei nr.44/2015 privind acordarea de facilitati fiscale precum si exemple practice asupra modului in care au reactionat autoritatile fiscale asupra anumitor ipoteze legale acoperite sau neacoperite de textul ordonantei.


Practica de Litigii fiscale din cadrul Radu si Asociatii (casa de avocatura asociata EY in Romania) numara in prezent 14 avocati, aceasta reprezentand cea mai mare echipa de avocati dedicata litigiilor fiscale dintre societatile de avocatura din Romania.

 

La evenimentul din Bucuresti au participat peste 150 de persoane, reprezentand principalele companii romanesti si multinationale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, pana la constructii, retail, industria de petrol si gaze, industria farmaceutica si industria hoteliera.
Conferinta anuala de la Bucuresti va fi urmata de conferintele regionale din Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Chisinau.


 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL