loader
15 actiuni pentru eficientizarea energetica a casei tale

15 actiuni pentru eficientizarea energetica a casei tale

Eficienta energetica activa poate fi realizata prin instalarea in locuinta de echipamente si dispozitive de economisire a energiei, precum si prin controlarea acestora pentru a utiliza doar energia necesara.

Suntem o natiune de ”proprietari de locuinte” si ne dorim confortul pe care ni-l ofera sistemele actuale de constructie si finisare a constructiilor rezidentiale. In acelasi timp suntem preocupati de cresterea continua a tarifelor la utilitati. Aceste doua aspecte nu sunt doar pe agenda proprietarilor de cladiri industriale, comerciale, de birouri ci, cu atat mai mult, pe lista de preocuparilor personale. 

Eficienta energetica activa poate fi realizata prin instalarea in locuinta de echipamente si dispozitive de economisire a energiei, precum si prin controlarea acestora pentru a utiliza doar energia necesara.

Iata de ce, la inceput de toamna, cand este inca vreme calduroasa si mai avem cateva luni pana la venirea sezonului rece, vrem sa punctam o serie de actiuni pe care fiecare le poate face acasa pentru eficientizarea energetica a locuintei. 

  1. Schimbati becurile traditionale sau becurile economice de tip CFL (Compact Fluorescent Lamp) pe care le utilizati mai mult de 6 ore pe zi cu LED-uri. O astfel de sursa de iluminat utilizeaza cu pana la 75% mai putina energie electrica si, mai mult, are o durata de viata mai mare.
  2. Folositi corpuri de iluminat cu un temporizator pentru iluminarea spatiilor deschise (curti interioare, gradini, spatii de trecere sau spatii pe care nu le folositi frecvent).
  3. Opriti luminile atunci cand nu sunt spatiile utilizate. Lumina reprezinta aproximativ 12% din factura obisnuita a utilitatilor rezidentiale.
  4. Nu lasati computerul deschis toata ziua. Porniti computerul, monitorul, imprimanta si alte echipamente similare numai atunci cand aveti nevoie de ele.
  5. Nu lasati telefonul mobil sau alte dispozitive la incarcat peste noapte. Dureaza mult mai putin pentru a se incarca si nu vor consuma fara rost in standby.
  6. Opriti cuptorul electric cu cateva minute inainte de expirarea timpului de gatire. Alimentele vor continua sa fie gatite fara a utiliza electricitatea suplimentara.
  7. Evitati amplasarea aparatelor electrice care iradiaza caldura, cum ar fi lampile sau televizoarele, in apropierea unui termostat.
  8. In lunile mai calde, folositi jaluzelele, umbrele si draperiile in partea insorita a casei pentru a mentine temperatura mai scazuta a locuintei si pentru a reduce utilizarea aerului conditionat.
  9. Montati folie de protectie solara cu grad de transmisie UV redus pe geamuri.
  10. Setati temperatura frigiderului conform recomandarilor producatorului pentru a evita racirea excesiva si pierderea de energie. Aveti grija sa nu supra-incarcati frigiderele vara deoarece acest lucru va reduce circulatia de aer din interior si va determina aparatul sa functioneze mai mult.
  11. Nu lasati ventilatoarele din baie sau bucatarie sa functioneze mai mult decat este necesar. Instalati temporizatoare pentru ventilatoarele din bai.
  12. Incalzirea si racirea locuintei insumeaza aproximativ 43% din toata energia pe care o consumam. De aceea, o casa bine izolata inseamna o casa cu pierderi minime de energie, implicit economie la facturi. Sigilati crapaturile sau golurile din sistemul de izolatie al casei. Astfel se pot economisi pana la 10% pentru costurile de incalzire a locuintei.
  13. O investitie intr-un sistem de incalzire si racire eficient, cum sunt pompele de caldura, va va scuti de multi bani in iernile grele. Aceste sisteme produc o mare parte din caldura (pana la 75%), cu ajutorul aerului din mediul inconjurator, iar restul de 25% cu energie electrica.
  14. Curatati sau inlocuiti periodic toate filtrele aparatelor electrocasnice si de climatizare. Filtrele murdare fac ca aceste aparate sa functioneze mai mult decat este necesar si cu eficienta scazuta.
  15. Asigurati-va ca ferestrele se inchid etans. In cazul geamurilor termopan cu tamplarie cu mai multe camere, realizati un reglaj al acestora cel putin o data pe an in scop de mentenanta.

Pe langa toate beneficiile aduse de un consum redus de energie, un alt aspect important este responsabilitatea pe care o avem fata de mediu. Respectarea unor principii de eficienta energetica conduce la scaderea costurilor dar si la un impact mai mic asupra consumului de resurse de tot felul (electricitate, apa, agent termic, etc). Cu cat se risipeste mai putina energie in locuintele noastre, cu atat vom avea costuri mai mici la factura de utilitati si un comportament mai responsabil fata de mediu.

Autori

foto
ENERGYPAL ROMANIA