loader
Agricultura din Romania – E nevoie de putin condiment

Agricultura din Romania – E nevoie de putin condiment

In Romania sunt foarte multe terenuri agricole neexploatate sau exploatate necorespunzator. Mustar, coriandru, cimbru, telina... toate au fost cultivate odata aici, si eram cunoscuti internationali pentru calitatea acestora.

Conduc o fabrica de ingrediente alimentare si sunt multe situatii in care primim oferte de la producatori autohtoni insa calitatea si pretul sunt departe de a fi competitive. Momentan, in depozitul nostru nu avem niciun condiment care sa fie cultivat in Romania. Ucraina, Bulgaria, Polonia, tari asiatice sau sud-americane da, insa nimic de pe piata locala.

 

Principala cauza este faptul ca in Romania nu avem utilaje speciale pentru cultivarea suprafetelor mari. Si chiar daca cineva ar avea puterea financiara sa investeasca in aceasta tehnologie, lipsa experientei ar fi o problema. Nu degeaba este trecut "know-how"-ul intre activele unei companii. Pentru ca nu poti incepe o afacere daca nu cunosti tot ce se poate despre domeniul respectiv. In Romania, cartile din domeniu au fost tiparite acum prea multi ani. In epoca comunismului, se raportau 70 tone/ hectar, cand productia reala era doar de 40 t/ha. Datele reale nu s-au pastrat, doar cele raportate, iar in aceste conditii un cultivator nu are cum sa faca o previziune realista despre recolta.

 

Dupa cultivare, producatorii s-ar lovi de problema procesarii si a pastrarii condimentelor. E nevoie de tehnologie pentru uscarea lor si apoi depozite unde acestea sa fie pastrate in conditii sigure.

 

Pentru multe condimente nu vom avea cum sa concuram cu producatorii asiatici sau cu cei din America de Sud. Si nici nu ar trebui. Pentru cele care ar putea fi cultivate la noi in tara este pacat ca nu avem oferte competitive.

 

Dupa mai mult de 12 ani in domeniu, dorim sa investim in cultivarea condimentelor autohtone. Am achizitionat deja terenuri pe care in anii urmatori vom cultiva ardei, patrunjel si alte produse ce vor fi apoi procesate in fabrica de la Alba Iulia.  In vechea fabrica Supremia Grup se va instala anul acesta o  moara de macinare pe pietre si apoi o linie de uscare. Vom crea brandul "Paprika de Transilvania" pentru a plasa din nou Romania pe harta producatorilor condimentelor sigure si calitative.

Autori

foto
SOLINA ROMANIA SRL