loader

Volumul IPO la nivel global a scazut in primul trimestru 2016, emitentii asteptand imbunatatirea conditiilor de piata

Activitatea IPO la nivel global a scazut cu 39% in volum si cu 70% ca valoare fata de aceeasi perioada a anului 2015.

Activitatea de listari publice initiale de la nivel global (IPO) a scazut semnificativ in primul trimestru al anului 2016, cu un total de 167 de oferte publice care au atras 12,1 miliarde de USD, marcand cel mai scazut nivel trimestrial inregistrat din 2009, cu o scadere de 39% a volumului si de 70% a capitalului total atras, fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: 2016 1Q.

 

Temerile legate de perspectivele de crestere ale economiei globale, cresterea volatilitatii pietelor, prabusirea pretului petrolului si turbulentele curente de pe pietele de capital au contribuit la acest debut lent al anului 2016.

 

Este de remarcat activitatea slaba din cele doua Americi, din Asia – Pacific si EMIEA, total diferita fata de trimestrele trecute, cand slabiciunile inregistrate de unele piete au fost compensate de performantele mai bune ale altor regiuni geografice.

 

Volatilitatea conduce la adoptarea unei strategii complexe din partea companiilor si la o abordare de tipul "asteptam sa vedem ce se intampla"


Cu oferte publice initiale foarte sensibile la volatilitatea pietelor si un sentiment economic general negativ, primul trimestru 2016 a fost caracterizat de o atitudine de expectativa si de analiza a zonelor de business conexe, cu emitenti care asteapta imbunatatirea conditiilor de piata sau cauta alternative la IPO, cum ar fi fuziunile si achizitiile, zona care, desi e departe de performantele fantastice din 2015, pare a fi in forma mai buna decat cea a IPO, cu un declin mai putin abrupt al activitatii.

 

Aceasta abordare "asteptam sa vedem ce se intampla" este evidentiata de prabusirea, la nivel global, a ponderii ofertelor publice initiale sustinute de fondurile private de capital si de fondurile cu capital de risc (in scadere cu 80% in perioada T1 2015-T1 2016 dupa numarul de tranzactii). De asemenea, listarile din tehnologie au scazut fata de T1 2015 (cu un procent global de 24% in T1 2016), in vreme ce in Statele Unite nu a existat nicio listare publica in acest sector in primul trimestru, firmele de tehnologie si investitorii in pre-listari asteptand o data ulterioara pentru a-si da seama de valoarea companiei in care se fac investitiile de capital. In plus, scaderea de 70% a capitalului atras la nivel global in T1 2016 arata ca dimensiunile tranzactiilor sunt mai mici (dimensiunea medie a tranzactiilor pe principalele piete globale e mai mica cu 30% fata de anul trecut), iar companiile au vandut un numar mai mic de actiuni, in speranta unei oferte mai bune atunci cand conditiile de piata se vor imbunatati.

 

Comentand pe tema pietei globale a IPO-urilor, Dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader, spune: "In timp ce activitatea IPO de la nivel global a avut parte de un start extrem de lent, fuziunile si achizitiile sunt mult mai active, iar capitalul privat pare sa aiba un an aglomerat in fata, oferind alternative care se aliniaza strategiilor tintite pe mai multe domenii ale companiilor interesate. Probabil ca nu a existat niciodata o perioada mai interesanta sau mai provocatoare pentru a genera valoare.

"In climatul actual, atat companiile pregatite pentru IPO, cat si investitorii potentiali cauta, de fapt, un refugiu in fata vremurilor economice sumbre si volatile, asteptand o imbunatatire a perspectivelor. Acest fapt explica de ce au existat mai multe oferte amanate in primul trimestru al acestui an fata de primul trimestru al anului trecut, de ce au scazut dimensiunile tranzactiilor si de ce sponsorii financiari trag de timp in vederea imbunatatirii conditiilor de exit, fapt care intotdeauna indica cu certitudine faptul ca acesti sponsori cred ca urmeaza vremuri mai bune."

 

Sponsorii financiari raman un catalizator important al activitatii IPO in regiunea EMEIA

 

Capitalul atras a scazut abrupt in regiunea EMEIA, cu 76% in T1 2016 (la un nivel de 4,7 miliarde USD) fata de aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce numarul de tranzactii IPO a scazut cu 43%, pana la nivelul de 51 de tranzactii. Comparativ cu alte regiuni, IPO-urile sprijinite de fondurile private si cele cu capital de risc, desi au scazut fata de nivelurile din 2015, raman un motor important de activitate si au reprezentat 33% din capitalul atras si 10% din volumul tranzactiilor in primul trimestru, pe masura ce piata continua sa beneficieze de pe urma stimulentelor monetare lansate cu ceva vreme in urma de Banca Centrala Europeana (ECB).

 

 

London Main Market si AIM au fost principalele piete din regiune pentru ofertele publice initiale in T1 2016. Cele doua piete au concentrat 47% din listarile de la nivel european si au gazduit doua din cele mai mari cinci emisiuni la nivel global in 2016, ca urmare a faptului ca afacerile bine evaluate, adesea sprijinite de fonduri private de capital, continua sa atraga interesul investitorilor si sa furnizeze performante solide post-tranzactie.

 

Steinbach explica: "In pofida imbunatatirii fundamentelor economice, regiunea EMEIA a trecut printr-un start dificil in 2016, fiind afectata de contagiunea volatilitatii de la nivel global. In orice caz, primul trimestru este intotdeauna cel mai lent si ne asteptam ca sfarsitul sezonului de raportare sa aduca o precipitare a activitatii in intreaga regiune. Este, de asemenea, posibil ca incertitudinile legate de referendumul din Marea Britanie legat de ramanerea in Uniunea Europeana sa afecteze activitatea IPO pana in trimestrul al treilea al acestui an."

 

Activitatea IPO de la nivel global se va imbunatati pe masura ce inaintam in an


Exista motive pentru care ne putem astepta ca trimestrele care urmeaza sa aduca o imbunatatire a activitatii IPO. Din perspectiva economica, Rezervele Federale americane sunt asteptate sa isi modereze ratele dobanzilor, in timp ce ECB a lansat noi stimuli monetari la inceputul lui martie. Si China si-a relaxat politica monetara printr-o reducere suplimentara a ratelor, si este de asteptat sa reactioneze la incetinirea perspectivelor de crestere economica prin alte masuri de sprijin. De asemenea, autoritatile chineze elaboreaza in prezent masuri specifice de sprijinire a pietei IPO, inclusiv un regim de compensare menit sa previna fraudele in cazul IPO. Este dificil de estimat care va fi viitoarea traiectorie a pretului petrolului, insa semnele recente de stabilizare, chiar niveluri mai joase inregistrate, ar trebui sa alimenteze sentimentul pozitiv al investitorilor.

Desi exista multe riscuri potentiale si investitorii se confrunta cu o perspectiva incerta, zona IPO ramane sanatoasa in mai multe regiuni geografice iar semnele de stabilizare din zona economica si cea politica sunt in masura sa stimuleze o crestere a activitatii in trimestrele care urmeaza.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL