Autoritatile fiscale din intreaga lume au inceput sa analizeze oportunitatea si chiar sa implementeze diverse solutii bazate pe Inteligenta Artificiala (IA) si invatarea automata pentru a imbunatati eficienta proceselor administrative, a detecta evaziunea fiscala si a optimiza interactiunea cu contribuabilii. Autoritatile de reglementare, la randul lor, lucreaza intens la cadrul de reguli prin care noile tehnologii sa fie concepute si utilizate corect, transparent si nediscriminatoriu.
Analizam, in acest context, modul in care autoritatile fiscale au implementat deja solutii bazate pe AI, dar si tendintele actuale in acest demers.
Autoritatea fiscala din Polonia poate lua masuri, precum blocarea contului bancar al unui antreprenor sau anularea inregistrarii acestuia in scop de TVA, in functie de indicatorul de risc furnizat de Sistemul de Compensare (STIR), mecanismul care stabileste un indicator de risc pentru fiecare contribuabil in parte, calculat cu ajutorul unor algoritmi IA.
In Irlanda, IA a fost folosita pentru a automatiza procesul de categorizare si directionare a intrebarilor contribuabililor catre expertii in materie corespunzatori. Acest lucru a dus la o crestere semnificativa a nivelurilor de acuratete, de la 70% la 97% si a redus timpul total de directionare cu peste 24 de ore.
In Israel, autoritatea fiscala foloseste IA intr-un proiect automatizat de evaluare a impozitelor pentru proprietatile imobiliare. Acest proiect a combinat componente IA care simuleaza munca unui inspector fiscal cu capacitatile de calcul ale sistemelor online, reducand durata evaluarii si permitand oficialilor sa se concentreze pe cazuri mai complexe.
In Franta, autoritatea fiscala franceza foloseste IA pentru a imbunatati eficienta functiei lor juridice. Practic, IA este folosita pentru a oferi personalului juridic raspunsuri propuse la cereri simple si recurente, pentru a detecta noi tendinte mai devreme si chiar pentru a prezice evolutiile juridice viitoare.
In Suedia, autoritatea fiscala foloseste IA pentru a interpreta si converti textul scris de mana in text digital (n.b. in Suedia, persoanele fizice si juridice pot depune declaratiile fiscale si pe hartie. In fiecare an, autoritatea din Suedia primeste aproximativ 150.000 de formulare pe hartie care contin informatii scrise de mana). In plus, IA este utilizat pentru a distinge cazurile cu risc ridicat de cele cu risc scazut, permitandu-le operatorilor sa identifice si sa respinga cererile de deducere fiscala incorecte. Modelul IA este antrenat pe date din investigatii anterioare, permitandu-i sa detecteze caracteristicile comune celor care nu raspund la solicitarile de justificare.
Tendinte in adoptarea solutiilor IA: dezvoltare si etica in utilizare
Observam ca tot mai multe autoritati fiscale utilizeaza din ce in ce mai des IA pentru a oferi noi servicii contribuabililor si pentru a eficientiza procesele lor interne. Exista insa si provocari si sunt multe aspecte ce trebuie avute in vedere, inclusiv preocuparea constanta legata de utilizarea etica a solutiilor de inteligenta artificiala, mai ales intr-un domeniu atat de complex cum este fiscalitatea.
Autoritatile trebuie sa se asigure ca sistemele AI sunt transparente, respecta drepturile contribuabililor si nu opereaza cu discriminari nedorite. De aceea, si autoritatile de reglementare si expertii in GDPR si cybersecurity recomanda testarea solutiilor de tip IA in medii controlate, audit pre si post-implementare, precum si realizarea de evaluari de impact, pentru a preveni riscurile.
O buna practica vine din Canada care a experimentat implementarea solutiilor de IA de catre Autoritatea de administrare fiscala canadiana (CRA). Pentru a asigura utilizarea responsabila a IA, CRA a stabilit o structura de guvernanta, care include Directiva privind Inteligenta Artificiala, implementata in ianuarie 2021. Aceasta contureaza rolurile si responsabilitatile in cadrul CRA si este sustinuta de utilizarea obligatorie a Instrumentului de Evaluare a Impactului si Aliniamentului Algoritmic (AIAA). Instrumentul AIAA este conceput sa evolueze pe masura ce guvernanta IA se maturizeaza si contextul IA se schimba rapid, sustinand supravegherea informata si promovand transparenta.
Utilizarea IA de catre autoritatile fiscale are potentialul de a transforma radical, pe termen lung, modul in care sunt administrate taxele si impozitele, aducand beneficii semnificative in ceea ce priveste eficienta si corectitudinea.
Fara indoiala, ne asteptam ca si in Romania, utilizarea IA in aspectele legate de fiscalitate sa continue pe un trend similar. Va fi mersul natural al lucrurilor, prin urmare un semn de intrebare proeminent va ramane cel legat de o administrare corecta a IA in ceea ce priveste zona de reglementare, etica si transparenta, fara a genera discriminare la nivelul contribuabililor. Vedem deja ca tehnologia a capatat un contur puternic in Romania, in special in zona impozitelor indirecte. Insa avand in vedere complexitatea si diversitatea reglementarilor fiscale internationale, precum si incidenta lor la nivel local, este de asteptat ca in perioada urmatoare implementarea tehnologiei si a IA in fiscalitate sa continue pe un parcurs ascendent.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com