Miscarea civica din Bucuresti este revitalizata prin finantarea de proiecte „In ZONA TA”. Amenajarea spatiilor verzi, transformarea curtilor interioare in gradini comunitare, crearea de gradini pedagogice la gradinite, colectarea separata a deseurilor, regenerarea urbana si folosirea energiei alternative sunt cateva dintre cele zece proiecte „In ZONA TA” selectate de Fundatia Comunitara Bucuresti prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, cu sustinerea ING Bank Romania. Acestea au primit finantare si sprijin pentru a transforma Bucurestiul intr-un oras mai sustenabil. Cele 10 idei alese dintre proiectele propuse de bucuresteni din 42 de microcomunitati au pana la 15.000 de euro si 9 luni la dispozitie sa prinda viata. In decurs de 2 ani, Platforma de mediu pentru Bucuresti va investi in total aproximativ 750.000 de euro in proiecte civice de mediu, atat sub forma de granturi, cat si initiative care sa sustina implementarea lor, cum ar fi incubator de proiecte, mentorat si acces la specialisti.
Bucurestenii recunosc problemele de mediu din zonele in care locuiesc si, dintre ei, aproximativ 23% vor sa se implice si sa contribuie la transformarea Bucurestiului intr-un oras bun de trait. Asa arata raspunsurile colectate la inceputul acestui an de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, la initiativa Fundatiei Comunitare Bucuresti, cu scopul de a identifica principalele probleme de mediu din zonele vizate ale Capitalei si de a incuraja implicarea civica. In acest context, Fundatia Comunitara Bucuresti a analizat zeci de proiecte care au aplicat pentru finantare si a selectat 10 initiative de impact care vor contribui la imbunatatirea calitatii mediului din Capitala. Sase grupuri de initiativa si patru ONG-uri au fost selectate pentru finantare si acum lucreaza alaturi de comunitatile locale pentru proiecte legate de spatii mai verzi, deseuri mai putine, infrastructura pentru transport alternativ, eficienta energetica la bloc.
Proiectul „Bucurestii Verzi si Noi” va transforma 800 de metri patrati de spatii verzi din zona Bucurestii Noi in pajisti perene cu arbusti autohtoni si sisteme de compostare. Grupul de initiativa Spatii Verzi Sanatoase, prin Asociatia Aspire to Change, va realiza acest proiect cu sprijinul comunitatii si al autoritatilor si va elabora un ghid de bune practici pentru primarii si ADP-uri, care sa ajute la intretinerea acestor spatii verzi pe termen lung.
Prin „Verde concret/e”, curtea interioara a Blocului Wilson, cladire simbol din Bucuresti, va fi transformata de Grupul de Initiativa Civica Wilson intr-o gradina comunitara si spatiu destinat evenimentelor. Initiativa include amenajarea unei parcari pentru biciclete, sesiuni de plantare si pictura, prin implicarea locatarilor in regenerarea spatiului comun.
„Redam gradina comunitatii”, proiect desfasurat de ConstantinIDE.I.civice, va transforma gradina blocului din Strada General Constantinide 1 si ghenele de colectare separata a deseurilor intr-un mediu sigur si frumos. Locatarii vor participa la sesiuni educative despre gradinarit si reciclare, incurajand astfel implicarea comunitatii in mentinerea unui mediu mai curat si verde.
Ca parte a proiectului „Gradina Comunitara de la Muzeul National al Hartilor”, Clubul Clorofila, prin Asociatia Alte Abilitati - Other Abilities, va revitaliza gradina muzeului prin plantarea de plante native si flori salbatice. Vor fi organizate ateliere de gradinarit si evenimente ecologice, pentru transformarea gradinii intr-un spatiu de socializare si relaxare, cu scopul de a inspira si alte institutii sa adopte practici ecologice similare.
Proiectul „Regenerare gradini urbane Bloc 11” din zona Bulevardului Ion Mihalache, desfasurat de Grupul de initiativa Mihalache CIVIC, vizeaza regenerarea spatiilor verzi din jurul blocului prin plantarea de arbusti si flori si instalarea unor sisteme de irigare eficiente. Comunitatea locala va fi activ implicata in activitati de gradinarit si educatie ecologica, in colaborare cu ADP Sector 1.
„Ia un loc la tine la bloc”, proiect desfasurat de Grupul de initiativa Plevnei Civic, va transforma curtea interioara a blocului de pe Calea Plevnei 44 intr-un hub comunitar verde, dedicat cresterii biodiversitatii si reciclarii. Initiativa urmareste sa consolideze legaturile dintre locatari si pune la dispozitie un spatiu in care sa socializeze si sa participe la activitati ecologice.
Prin proiectul „Gradina Revolutiei”, Asociatia Strazi pentru Oameni cauta solutii de regenerare urbana pentru un spatiu neglijat, folosit ca parcare, din Piata Revolutiei. In urmatoarele patru luni, initiativa va mobiliza comunitatea locala, in colaborare cu o echipa de urbanisti, pentru a transforma acest loc intr-un spatiu de socializare si relaxare, inclusiv pentru skateri. Spatiul va fi reamenajat cu solutii mai responsabile, oferind facilitati recreative si un cadru urban atractiv.
„Gradina din Gradinita” al Asociatiei Inovatii Durabile Pentru Europa (Long-lasting Innovations For Europe LIFE) propune crearea unei gradini urbane pedagogice la Gradinita 232 din zona Theodor Pallady, unde copiii, parintii si cadrele didactice vor invata despre educatia ecologica si sustenabilitate. Gradina va deveni un spatiu activ de invatare si explorare pentru cei mici.
Proiectul „Panait Cerna Verde” desfasurat de Grupul de initiativa Bloc M57 vizeaza reabilitarea gradinii blocului M57 din zona Nerva Traian prin plantarea de arbori, flori si alte plante diverse, cu implicarea activa a locatarilor in ingrijirea spatiului verde. Locatarii vor participa la curatarea si intretinerea gradinii sub indrumarea specialistilor.
Iar „Unirii la inaltime”, proiectul Grupului de initiativa Acasa la Unirii, propune transformarea a trei spatii neutilizate in gradini productive, alaturi de instalarea de panouri fotovoltaice pentru utilizarea energiei verzi. Comunitatea va fi implicata activ in promovarea spiritului ecologic si a reciprocitatii.
„Implicarea civica in problemele de mediu din oras este esentiala pentru a construi un Bucuresti bun de trait, mai responsabil fata de mediu si de locuitorii lui. Actiunea «In ZONA TA» sustine increderea micilor comunitati in puterea lor reala de a face schimbari in mediul inconjurator si in viata de zi cu zi a oamenilor din comunitate. In primii doi ani de la crearea Platformei de mediu pentru Bucuresti am reusit sa sustinem si sa dezvoltam proiecte complexe pentru intreg orasul, care vor putea sustine si politici publice derulate de autoritati, cum sunt cele de protejare a unor arii naturale urbane pe modelul Parcului Vacaresti si cele de management al deseurilor. Actiunea dedicata microcomunitatilor ne aduce la firul ierbii, pentru a stimula noi actiuni civice, in cartiere, acolo unde se naste si sentimentul de apartenenta la orasul care ne este «acasa». Iar implicarea civica ne ofera nu doar ocazia sa actionam, ci si sa inspiram schimbari pozitive in comunitate”, spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundatia Comunitara Bucuresti.
Platforma de mediu pentru Bucuresti este un program strategic dezvoltat de Fundatia Comunitara Bucuresti si ING Bank Romania, lansat in 2022. Programul isi propune sa transforme problemele de mediu cu care oamenii se confrunta in proiecte viabile pentru Bucuresti si bucuresteni. Platforma de mediu pentru Bucuresti a fost creata pentru a aduce impreuna specialisti din societatea civila, din mediul academic si din companii, firme si cetateni, activisti, politicieni si administratie, pentru a actiona coordonat in vederea rezolvarii problemelor complexe de mediu care afecteaza Bucurestiul.
------
Fundatia Comunitara Bucuresti pune impreuna donatori, ONG-uri sau grupuri de initiativa pentru a dezvolta comunitati in care sa ne simtim ca acasa. Construieste mecanisme de donatie, fonduri de finantare sau incubatoare de idei pentru oras. In 12 ani, a finantat peste 800 de proiecte si burse din Bucuresti si Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundatia Comunitara Bucuresti este parte dintr-o miscare nationala, alaturi de alte 17 fundatii comunitare din tara. Pentru mai multe detalii, vizitati www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
Platforma de mediu pentru Bucuresti, initiata de Fundatia Comunitara Bucuresti impreuna cu ING Bank Romania, urmareste dezvoltarea participativa a unei viziuni de mediu pentru Bucuresti si Ilfov. Platforma aduce laolalta organizatii non-profit, grupuri de initiativa civica, autoritati publice si companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala intr-un oras in care locuitorii duc o viata sanatoasa si se simt bine, iar companiile prospera fara sa fie expuse unor riscuri legate de mediu. Programul a pus la dispozitie un buget in valoare de 3,6 milioane de lei in cadrul a cinci runde de finantare si a sustinut deja implementarea a 23 proiecte de mediu din Bucuresti si Ilfov.
ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,4 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari. Infiintata in 1994, ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri. In Romania, misiunea se reflecta in actiunile de responsabilitate sociala prin contributia la pilonii strategici de sanatate financiara si protectia mediului, dar si prin implicarea in proiecte sociale ce isi propun sustinerea comunitatilor locale si a persoanele care se afla in situatii dificile.