• In primele trei trimestre, regiunile America si EMEIA au inregistrat cresteri de peste 10% atat ca numar, cat si ca valoare a tranzactiilor, fata de perioada similara a anului trecut
• Revenirea regiunii Asia-Pacific din trimestrul al treilea a contribuit cu o crestere de 11% a numarului de IPO-uri la nivel mondial fata de trimestrul anterior, in pofida unei scaderi de 12% a valorii tranzactiilor
• Perspectivele de tranzactii IPO evidentiaza diversitatea sectorului din regiunea EMEIA si actualul interes global fata de inteligenta artificiala
Pe fondul diminuarii activitatii economice, al volatilitatii pietelor, al schimbarilor geopolitice si al relaxarii politicilor monetare la nivel mondial, piata IPO globala a aratat semne de optimism prudent in trimestrul al treilea al anului 2024. In pofida unei diminuari cu 14% a volumului, la 310 IPO-uri si cu 35% a valorii tranzactiilor, la 24,9 miliarde USD comparativ cu perioada similara a anului trecut, in trimestrul al treilea s-a inregistrat totusi o crestere modesta a lansarilor de IPO-uri fata de primele doua trimestre ale anului 2024.
Navigand intr-un peisaj economic si geopolitic complex, marcat de inceputul unui ciclu de relaxare a ratelor dobanzii la nivel mondial, activitatea IPO din trimestrul al treilea a avut de infruntat o volatilitate a pietei accentuata. In ciuda acestor dificultati, regiunile America si EMEIA au dat dovada de rezilienta in primele trei trimestre ale anului 2024, valoarea tranzactiilor IPO din EMEIA crescand cu 45% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ceea ce a contribuit la atenuarea scaderii pietei globale. Aceste concluzii sunt detaliate in raportul EY Global IPO Trends Q3 2024.
Activitatea de iesire din actionariat a capitalului privat si capitalului de risc, in scadere constanta in ultimii ani, a generat o acumulare de companii de portofoliu pregatite pentru monetizare. Incepe sa prinda contur o revenire a megatranzactiilor IPO sustinute de capitalul privat si a companiilor „unicorn” finantate prin capital de risc, deoarece actualele evaluari devin mai favorabile pentru lansarea pe pietele publice a companiilor de portofoliu mature si de valoare mare. In primele noua luni ale anului 2024, IPO-urile sustinute prin capital privat si capital de risc au reprezentat sase dintre principalele zece IPO-uri la nivel mondial si mai bine de o treime din valoarea totala globala a IPO-urilor. In America, aceste IPO-uri au reprezentat 52% din valoarea totala, subliniind o disponibilitate mai mare din partea fondurilor de capital privat si de capital de risc de a iesi din actionariatul companiilor respective in actualele conditii ale peisajului IPO.
Si listarile transfrontaliere au inregistrat o crestere semnificativa. In primele trei trimestre ale acestui an, 77 de companii au ales sa se listeze in strainatate, in crestere de la 64 in aceeasi perioada a anului trecut, adica o crestere anuala de 20%. Incepand cu 2023, emitentii cu sediul in strainatate au reprezentat aproximativ 52% din IPO-urile de pe bursele de valori din SUA, un record al ultimilor 20 de ani. In acelasi timp, pe fondul unor performante ale pietelor de capital diametral opuse intre SUA si China in acest an, diferenta de valoare a pietelor dintre cele doua tari a atins un nivel record in trimestrul al treilea.
Regiunile America si EMEIA inregistreaza o revenire, in timp ce Asia-Pacific se stabilizeaza
In primele noua luni ale acestui an, regiunile America si EMEIA au inregistrat cresteri mai mari de 10% atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare a acestora comparativ cu perioada similara a anului trecut, in pofida unei reduceri a numarului de oferte publice pe fondul pauzei luate de acestea in regiunea Asia-Pacific in primul semestru. SUA si India au mentinut, in mod remarcabil, niveluri ridicate ale activitatii IPO, chiar si intr-un trimestru de obicei mai slab. In India au fost lansate peste 100 de IPO-uri in trimestrul al treilea, marcand cel mai mare nivel al ofertelor publice intr-un singur trimestru din ultimele doua decenii.
Asia-Pacific a inregistrat o redresare remarcabila in trimestrul al treilea. Compensand declinurile anterioare, aceasta regiune a contribuit la o crestere cu 11% a numarului de IPO-uri la nivel mondial fata de trimestrul anterior. Aceasta revenire, marcata de intensificarea activitatii in China continentala, Indonezia, Malaysia si Coreea de Sud, a reprezentat o injectie de incredere in piata globala intr-o perioada de incertitudine pronuntata.
Companiile din domeniul inteligentei artificiale atrag interesul investitorilor
In ultimii doi ani, au fost listate, in fiecare an, peste 60 de companii din domeniul inteligentei artificiale, aproximativ jumatate dintre acestea inregistrand profit. Circa 50 de astfel de companii se afla in prezent in procesul de lansare a unei oferte publice initiale, ceea ce demonstreaza interesul sustinut al investitorilor in inovatiile bazate pe inteligenta artificiala.
Perspectivele pietei IPO in trimestrul al patrulea al anului 2024
In restul anului 2024, se anticipeaza ca piata IPO va fi influentata de politicile bancilor centrale, de evolutiile geopolitice si de rezultatele unor procese electorale esentiale. Optimismul este alimentat de scaderea ratelor dobanzii si de diminuarea inflatiei, ceea ce va incuraja, probabil, noi listari si o renastere a sectoarelor sensibile la costurile indatorarii. Se preconizeaza ca performantele solide ale unor piete cheie, precum SUA, Europa si India, vor sustine activitatea IPO. Listarile transfrontaliere sunt asteptate sa aiba in continuare o crestere solida si se anticipeaza oferte publice importante, in special cele sustinute de firmele de capital privat si cele provenite din operatiuni de divizare si separare a unor companii, fiind vizate momente favorabile pentru lansarea pe piata.
George Chan, lider EY Global IPO, a declarat: „Investitorii se pregatesc pentru un semestru al doilea mai volatil in 2024. In conditiile in care scad inflatia si ratele dobanzii, alti noi factori devin prevalenti in influentarea deciziilor referitoare la IPO-uri. In acest mediu caracterizat prin incertitudine ridicata, intrarea pe piata la momente bine alese si argumentatiile convingatoare referitoare la actiunile oferite sunt de o importanta cruciala pentru companiile care doresc sa valorifice oportunitatile ofertelor publice initiale”.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com
Despre datele din Raportul Global IPO
Datele prezentate in acest document sunt disponibile la ey.com/ipo/trends. Datele aferente trimestrului al treilea al anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 iulie - 16 septembrie 2024 si tranzactiile IPO anticipate pana la 30 septembrie 2024 (prognozate la data de 16 septembrie 2024). Datele aferente trimestrului al treilea al anului 2023 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 iulie - 30 septembrie 2023. Datele aferente primelor noua luni ale anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 ianuarie - 16 septembrie 2024 si tranzactiile IPO anticipate pana la 30 septembrie 2024 (prognozate la data de 16 septembrie 2024). Datele aferente primelor noua luni ale anului 2023 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2023. Sursele tuturor datelor din prezentul document sunt Dealogic, S&P Capital IQ, Mergermarket, Oxford Economics, Refinitiv, Pitchbook si analiza EY, daca nu se precizeaza altfel. Datele Dealogic cuprinse in prezentul raport fac obiectul licentei acordate de ION. ION pastreaza si isi rezerva toate drepturile asupra acestor date. Datele SPAC sunt excluse din toate datele din prezentul raport, cu exceptia situatiilor unde este indicat contrariul.