Schimbarea intervine incepand cu urmatoarea raportare trimestriala (iulie-septembrie), care are termen limita de depunere 31 octombrie 2024, iar in Romania, Ministerul Finantelor a inceput deja sa trimita notificari importatorilor despre obligatia de conformare cu regulamentul CBAM.
Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera a fost adoptat prin Regulamentul UE 2023/956 cu scopul de a mentine competitivitatea producatorilor din UE, supusi unor norme de mediu mai stricte decat companiile concurente din alte regiuni ale lumii, si, astfel, sa evite relocarea productiei in tari terte cu politici de mediu mai relaxate. Astfel, produsele importate din industrii intens poluante, din sectoarele ciment, produse chimice, ingrasaminte, fier/otel si aluminiu, sunt considerate „produse CBAM” si sunt supuse raportarilor mentionate si, din 2026, taxarii.
Care sunt obligatiile CBAM?
CBAM prevede doua faze de implementare. Prima implica o perioada de tranzitie in care declarantii (importatorii sau comisionarii vamali, in cazul reprezentarii indirecte) sunt obligati sa raporteze emisiile de carbon incorporate la producerea marfurilor vizate de regulament.
Incepand cu 2026, devine operationala faza a doua, in cadrul careia declarantii, pe langa obligatia raportarii emisiilor, vor incepe sa si plateasca efectiv taxa, prin achizitionarea certificatelor CBAM pe care ulterior le vor preda prin registrul CBAM autoritatilor, proportional cu cantitatea emisiilor incorporate in marfurile importate.
Ce se mai schimba in urmatoarea raportare?
In primele trei trimestre de raportare de la introducerea CBAM (i.e. octombrie 2023 – iunie 2024), importatorii au beneficiat de o procedura simplificata, conform careia au putut depune rapoarte pe baza emisiilor implicite publicate de Comisia Europeana.
Incepand cu trimestrul trei din 2024 (cu termen de raportare 31 octombrie 2024), se elimina posibilitatea raportarii emisiilor pe baza valorilor implicite, importatorii fiind nevoiti sa isi contacteze furnizorii de marfuri CBAM pentru a obtine valorile reale ale emisiilor aferente acestora.
Totusi, pentru marfurile complexe (fier, otel, aluminiu, ingrasaminte, ciment) se permite in continuare utilizarea valorilor implicite pentru determinarea emisiilor incorporate, insa doar in limita a 20% din totalul acestora.
O alta schimbare importanta este legata de informatiile care trebuie raportate incepand cu trimestrul trei. Astfel, importatorii vor fi obligati sa colecteze de la furnizorii din afara UE informatii suplimentare, precum date despre instalatia in care au fost produse marfurile si geolocalizarea acesteia, procesele de productie si parametrii specifici, emisiile directe si indirecte incorporate si modul de determinare a acestora (inclusiv precursorii in cazul marfurilor complexe), dar si informatii cu privire la pretul carbonului datorat, acolo unde este cazul.
Intrucat lantul de aprovizionare poate fi unul complex, iar furnizorul marfurilor poate fi doar un comerciant din intregul lant, obtinerea informatiilor necesare pentru intocmirea rapoartelor poate deveni o sarcina greu de indeplinit, motiv pentru care Comisia Europeana a publicat, pentru furnizorii din tarile terte, un model de comunicare electronica voluntara a datelor pentru determinarea si transmiterea informatiilor necesare.
Care sunt penalitatile de nedeclarare?
Neraportarea sau intocmirea unor rapoarte incorecte sau incomplete se poate sanctiona cu penalitati de pana la 50 de euro pentru fiecare tona de CO2 neraportata.
Totodata, desi in perioada de tranzitie importatorii au doar obligatii de raportare, in 2025 trebuie sa se autorizeze pentru efectuarea de viitoare importuri de produse CBAM, iar, incepand cu 2026, acestia trebuie sa achizitioneze certificate CBAM pentru emisiile incorporate in marfurile importate. Astfel, raportarea corecta a emisiilor va deveni mai importanta prin prisma implicatiilor financiare.
In concluzie, avand in vedere schimbarile care au intrat in vigoare in acest trimestru, importatorii trebuie sa implementeze un mod eficient de comunicare cu furnizorii lor si sa ia toate masurile necesare, inclusiv alocarea de resurse pentru a se asigura ca pot colecta informatiile necesare raportarii in timp util.
Pe termen lung, tinand cont ca, incepand cu 2026, regulamentul genereaza si implicatii financiare, importatorii trebuie sa ia in calcul inclusiv solutii automatizate de colectare a informatiilor si inregistrarea acestora in sistemele informatice contabile si de gestiune, astfel incat sa poata administra in mod eficient achizitiile de certificate CBAM.
Totodata, avand in vedere nivelul posibilelor penalitati, importatorilor li se recomanda sa analizeze si sa monitorizeze cu atentie importurile efectuate, astfel incat sa asigure pe deplin conformarea cu regulamentul CBAM.