loader
SustainAbility Talks: Organizatiile se confrunta cu un deficit de competente in domeniul sustenabilitatii

SustainAbility Talks: Organizatiile se confrunta cu un deficit de competente in domeniul sustenabilitatii

Comisia Europeana avertizeaza ca disponibilitatea fortei de munca in Europa va scadea de la 64% la 56% pana in 2070

Tranzitia catre noi modele de afaceri va crea locuri de munca pe termen mediu, insa in prezent competentele necesare acestor roluri nu sunt suficient dezvoltate, iar organizatiile se confrunta cu o lipsa a specialistilor, potrivit participantilor la dezbaterea „SustainAbility Talks”, cu tema „Romania sustenabila – cine face schimbarea?”, organizata de Ambasada Sustenabilitatii.

In aceste conditii si in contextul in care 2023 este Anul european al competentelor, una dintre modalitatile prin care companiile din UE vor putea sa abordeze deficitul de abilitati in domeniul sustenabilitatii este reprezentata de recalificarea si perfectionarea angajatilor.

Demografia este un subiect care ne preocupa, pentru ca in timp ce populatia globala creste si va ajunge la peste 10 miliarde pana in 2050, populatia europeana va atinge un maxim in 2026, dupa care va continua sa scada, insemnand ca disponibilitatea fortei de munca va scadea de la 64%, cat era in 2019, la 56% in 2070. Forta de munca europeana se schimba datorita digitalizarii si automatizarii si scade, in acelasi timp, iar companiile au dificultati din ce in ce mai mari sa gaseasca oameni cu competentele potrivite”, a declarat  Mara Roman-Banescu, Sef adjunct al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

In mediile profesionale si educationale din Romania, dintre cele mai importante teme prioritare ale sustenabillitatii sunt: reducerea poluării (49%), combaterea corupției (32%), egalitatea de șanse (32%) și reducerea consumului de resurse (30%), potrivit studiului „Percepții în rândul populației naționale asupra temelor prioritare de sustenabilitate”, realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilitatii din Romania, si prezentat in cadrul dezbaterii.

Studiul mai arata ca, la nivel national, 7 din 10 romani au auzit in ultimul an in mass-media si cercurile apropiate (familie, prieteni, colegi) de reducerea poluarii, 57% dintre respondenti au auzit de reducerea emisiilor de carbon, in timp ce 54% au auzit de combaterea coruptiei. Studiul integral este disponibil aici.

Studiul IZI data fost realizat in luna mai 2023, prin metodologia online CAWI (Computer Assisted Web Interview) pe o populatie de 1058 respondenti, reprezentativa la nivel national urban-rural, cu barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, utilizatori de internet.

Daca temele prioritare ale sustenabilitatii sunt, asadar, relativ cunoscute de angajatii organizatiilor si companiilor din Romania, acestia mai au etape de parcurs pentru a dobandi efectiv competentele necesare.

Studiile noastre arata ca, in prezent, culturile organizationale sunt mature in Romania. Am trecut de la competitivitate la colaborare, oamenii se uita la bunul comun. Ce lipseste este disponibilitatea managerilor de a le da oamenilor un scop al activitatii lor, sa trecem de la «avem de facut o sarcina» la «avem un scop». Credem ca este mult de lucru in zona de middle management, ei sunt cei care ar trebui sa transfere echipelor viziunea organizatiei in cifre actionabile ce pot fi duse mai departe catre zona de executie. Daca vrem sa construim culturi organizationale constructive, cu impact in sustenabilitate, trebuie sa investim mult in zona de middle management”, a spus Marius Decuseara-Brandenburg, Managing Partner, Trend Consult Group.

Cererea de angajati cu competente in domeniul sustenabilitatii are deja efecte si asupra institutiilor de invatamant, in conditiile in care companiile au nevoie din ce in ce mai mare de astfel de specialisti, toate meseriile urmand sa se adapteze regulilor specifice.

Am realizat un program de masterat nou, Dezvoltarea Durabila a Afacerilor si a Organizatiilor Economice, la solicitarea mediului privat. Printre disciplinele pe care le predam in cadrul acestui masterat se numara «Bazele economiei circulare», «Etica si responsabilitate sociala», «Strategii de consum durabil». Mediul privat care activeaza in domeniu aduce completare cu ce inseamna practica, iar studentii au devenit foarte cautati pe piata fortei de munca, sunt angajati imediat, nu producem someri”, a explicat Cristian Teodor, Presedinte al Fundatiei Academiei de Studii Economice.

Motorul principal al schimbarii este reprezentat de tineri, care au deja un set de competente dezvoltate in domeniul sustenabilitatii.

Mi-as dori ca departamentele de CSR din companii sa nu mai existe. De ce? Pentru ca eu cred ca sustenabilitatea este responsabilitatea noastra, a tuturor. Cred ca trebui sa o predam la scoala, in mediul de business, in cercul de prieteni si acasa si sa incercam sa  dezvoltam tinerilor patru meta-competente, cum ar fi autodisciplina, gandirea critica, gandirea de arhitect/designer si autonomia. Deja Generatia Z s-a nascut cu aceasta responsabilitate, sa dea mai mult inapoi, sa nu compromita generatiile viitoare si sa utilizeze cat mai putine resurse. Tinerii si generatia noua au curajul de a produce schimbarea”, a declarat Claudiu Butacu, cofondator EFdeN.

Pregatirea generatiilor tinere in sensul dobandirii de competente in sustenabilitate si recalibrarea, in acelasi sens, a angajatilor cu experienta sunt cu atat mai importante cu cat tranzitia spre noi modele de business se face cu pasi repezi.

Cand vorbim de sustenabilitate, multe organizatii, dar si institutii au fost prinse cu garda jos in fata ritmului si intensitatii cu care noile reglementari legislative au intrat in vigoare. Prin urmare, la momentul actual exista o foarte mare cerere in piata de specialisti si experti in sustenabilitate, iar aceasta presiune de a identifica si atrage rapid resursele umane cu competentele necesare, genereaza si riscuri. Asa cum nu exista inca o definitie clara pentru ce inseamna un produs sustenabil/ verde/ ecologic, nu avem nicio definitie clara a competentelor pe care le are un specialist in sustenabilitate. Si asistam la aparitia unei noi forme de greenwashing: competence greenwashing sau practica de a exagera in mod intentionat cunostintele, competentele sau expertiza unei persoane pe aspecte legate de sustenabilitate. Simplul rebranding al unor functii deja consacrate - analistul devine sustainability analist, risk managerul devine climate risk manager, nu este suficient daca nu este insotit de un proces serios de upgrade al competentelor.”, a explicat Andreea Ghiocel, Director Divizie de Raportare in cadrul The CSR Agency.

Despre Sustainability Talks

SustainAbility Talks” este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania cu scopul de a pune politicile publice in perspectiva, aliniindu-le la principiile si obiectivele de dezvoltare durabila. Astfel, in cadrul unor intalniri tematice, specialisti din mediul de afaceri, public, academic sau non-profit sunt invitati sa dezbata subiecte relevante pentru agenda de sustenabilitate a Romaniei. Dintre editiile trecute, amintim: „Educatia timpurie: investitie oportuna sau urgenta nationala”, „Schimbari climatice: impactul si efectele asupra economiei”,„Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate?”, „Decarbonizarea economiei romanesti?”, „Sustenabilitatea: intre comunicare responsabila si dezinformare”. Seria dezbaterilor SustainAbility Talks din 2023 este dezvoltata cu sprijinul Unicredit Bank Romania.

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Ambasada Sustenabilitatii in Romania promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul). Ambasada este o initiativa nonprofit, privata si apolitica. Lansata oficial in 2018, organizatia aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca impreuna sa contribuim la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Pentru mai multe detalii puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)