loader
Companiile din Romania si din regiune estimeaza ca raportarea fiscala digitala va ajuta la eficientizarea controalelor, dar va oferi autoritatilor acces sporit la situatiile lor financiare

Companiile din Romania si din regiune estimeaza ca raportarea fiscala digitala va ajuta la eficientizarea controalelor, dar va oferi autoritatilor acces sporit la situatiile lor financiare

Implementarea noilor sisteme de raportare presupune un efort semnificativ atat din partea autoritatilor, cat si a contribuabililor care se confrunta, cum reiese si din acest studiu, cu multiple provocari legate de complexitatea procedurilor si de costurile pe care le implica

Noile cerinte de raportare fiscala, in sistem digital, implementate de autoritatile din statele din Europa Centrala, vor duce la eficientizarea controalelor, in urmatorii trei-cinci ani, estimeaza 75% dintre companii, dar vor oferi autoritatilor un acces sporit la situatiile financiare si contabile ale contribuabililor (62%), reiese din studiul Deloitte Central Europe Tax Technology Report, realizat in 15 tari din regiune, inclusiv Romania. In acest context, 69% dintre participanti spun ca decizia de a investi in solutii digitale de administrare a taxelor este motivata, in principal, de necesitatea de a raspunde cerintelor tot mai mari din partea autoritatilor fiscale privind raportarea aferenta taxelor indirecte.

In acelasi timp, 68% dintre participanti sustin ca investitiile in tehnologie sunt dictate si de dorinta de a-si imbunatati automatizarea proceselor de conformare fiscala si de a eficientiza procedura, astfel incat sa elibereze resurse umane necesare in alte activitati. Procentul este mult mai mare (peste 80%) in tarile care au in curs de implementare reglementari ce implica schimbari majore in conformarea fiscala, precum Polonia si Romania, dar mai mic in Ungaria sau Cehia, unde nu au loc astfel de transformari.

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre companii (45%) sunt ingrijorate de capacitatea lor de a-si adapta si actualiza sistemele interne suficient de rapid pentru a raspunde cerintelor de raportare in sistem digital, aflate intr-o permanenta evolutie. In plus, faptul ca datele solicitate de autoritati difera de la tara la tara (aferente raportarii in timp real si facturarii electronice, in Ungaria, Romania, Serbia si Polonia, raportarii SAF-T in Romania, Polonia si Lituania sau cele care implica declararea vanzarilor si achizitiilor locale in Cehia, Ungaria si Slovacia) genereaza complicatii suplimentare.

Implementarea noilor sisteme de raportare presupune un efort semnificativ atat din partea autoritatilor, cat si a contribuabililor care se confrunta, cum reiese si din acest studiu, cu multiple provocari legate de complexitatea procedurilor si de costurile pe care le implica. Cu toate acestea, digitalizarea relatiei dintre contribuabili si autoritatea fiscala nu mai putea fi evitata, in actualul context economic global, in care volumul de date care trebuie raportate si apoi analizate creste exponential, iar viteza de reactie este esentiala in depistarea cazurilor de evaziune fiscala si in limitarea pierderilor generate de acest fenomen la bugetul de stat. In Romania, procesul este in derulare si este foarte important sa fie incheiat cu succes, astfel incat datele colectate sa fie analizate eficient, iar beneficiile – controale mai rare, mai rapide si mai putin impovaratoare la contribuabilii corecti, respectiv incasari mai mari la bugetul de stat – sa justifice efortul de conformare. In acest scop, este esential ca si autoritatea fiscala sa investeasca, la randul ei, in echipamente informatice performante pentru a avea capacitatea sa preia si sa proceseze datele suficient de rapid pentru a obtine efectele scontate”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania. 

Conform raportului, pentru a permite autoritatilor un acces sporit la situatiile financiar-contabile, companiile trebuie sa isi integreze sistemele interne cu cele ale administratiei fiscale. Cu toate acestea, 60% nu au in plan (sau doar iau in calcul) implementarea unor solutii ERP (Enterprise Resource Planning) de ultima generatie.

Jumatate dintre companiile participante la studiu sustin ca lipsa timpului si a resurselor reprezinta principalele provocari in calea transformarii digitale a functiei fiscale din organizatia lor. In aceste conditii, o treime intentioneaza sa externalizeze procese care nu sunt esentiale in strategia fiscala a companiei.

Deloitte Central Europe Tax Technology Report a fost realizat in primul trimestru al acestui an, pe baza unui sondaj la care au participat 125 de directori financiari sau responsabili cu raportarile fiscale, din companii active in 15 tari din Europa Centrala, respectiv Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia, Slovenia si Slovacia.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL