loader

Studiu EY: Romania pierde din atractivitatea pentru investitii in proiecte de energie regenerabila

Romania coboara de pe locul 34 pe care l-a ocupat anul trecut si iese din top 40 tari atractive pentru proiecte de energie regenerabila.

Tarile europene recastiga terenul pierdut la inceputul anului in clasamentul atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, in defavoarea pietelor emergente, se arata in raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

 

In top 10 tari din cadrul indexului EY, Franta urca o pozitie, ajungand pe locul 7, in urma anuntului privind intentia de participare la licitatia de achizitionare de panouri solare cu capacitate 3GW in urmatorii trei ani. In acelasi timp, in aceasta tara este in plina desfasurare constructia unei fabrici de productie de panouri solare pentru acoperirea a 1000 de kilometri de drumuri.

 

Romania pierde locul 34 pe care l-a detinut anul trecut si iese din top 40 de tari atractive pentru investitii in proiecte de energie regenerabila.

 

Valeriu Binig, Partener Asistenta in Tranzactii, EY Romania, explica:
„Corectarea drastica a schemei de sprijin pentru electricitatea produsa din surse regenerabile si incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu si lung, au determinat scaderea atractivitatii Romaniei pentru noi investitii in domeniu. Multi detinatori de parcuri eoliene si solare, amenintati de faliment, cauta sa le vanda, in timp ce potentialii cumparatori ofera preturi inca inacceptabile. In plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept constructii impozitabile a contribuit suplimentar la inrautatirea sentimentului investitorilor.

 

Romania a indeplinit tinta specifica anului 2020 privind ponderea regenerabilelor in consumul brut de energie primara inca de pe acum. Nu este clar insa daca vor supravietui suficiente capacitati de generare pana in 2020, cand se verifica indeplinirea tintei specifice. Nu exista perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrica in panouri fotovoltaice de acoperis sau pentru promovarea biomasei ca resursa energetica.
Alaturi de acestea, ultima propunere de modificare legislativa este perceputa de investitori ca neaducand solutii pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investitii intr-un proiect eolian realizat in Romania depaseste, in conditiile de astazi, 30 de ani.”

 

Belgia (locul 18), Suedia (locul 20), Irlanda (locul 30), Norvegia (locul 32) si Finlanda (locul 35) au urcat si ele in clasamentul primelor 40 de tari. In Norvegia, lucrarile de la noul tunel subacvatic, in valoare de 2,3 miliarde USD, catre Germania creeaza o noua mare oportunitate de productie de energie eoliana si hidro pentru cele doua tari. Germania, alaturi de Statele Unite ale Americii, China, India si Chile, ramane neclintita in clasamentul primelor cinci tari atractive pentru investitii.

 

Cea care contrazice total tendinta de imbunatatire la nivel european este Marea Britanie, coborand pe pozitia 14 in cadrul indexului, cea mai joasa din toate timpurile. La scaderea interesului investitorilor au contribuit votul Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, desfiintarea Departamentului de Energie si Schimbari Climatice (DECC) si aprobarea centralei nucleare Hinkley Point C.

 

In privinta certificatelor verzi, Europa a inregistrat cea mai mare crestere a activitatii, conform raportului EY, cu un total de certificate verzi emise, incepand cu 2007, in valoare de 54,9 miliarde USD, fata de 19,8 miliarde USD in America de Nord si 4,5 miliarde in Asia.

 

Din 2007, de la lansarea pietei de profil, 65% din emisiunile de obligatiuni verzi – in valoare de 95,6 miliarde USD – au fost canalizate catre energia regenerabila. In acest an, pana in luna iulie, au fost deja vandute obligatiuni verzi in valoare de 48,2 miliarde USD, fata de valoarea de 41,8 miliarde USD pentru intregul an 2015 si cea de 36,6 miliarde USD pentru anul 2014.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL