loader

Cinci tehnologii cheie care vor transforma functia directorilor financiari

Numerosi directori financiari considera ca nu sunt indeajuns de pregatiti pentru a raspunde cerintelor viitorului. 47% dintre ei declara ca functia lor actuala nu inglobeaza toate capacitatile care vor deveni prioritare in urmatorii ani, iar 69% vad rolul liderului financiar schimbandu-se fundamental pe masura ce sarcinile traditionale se automatizeaza, arata studiul EY The DNA of CFO.

Progresele inregistrate de noile tehnologii ofera directorilor financiari oportunitatea de a-si redefini functia. 65% dintre respondenti spun ca standardizarea si procesele automatizate vor reprezenta o prioritate pentru functia financiara de maine. 58% dintre ei declara ca in viitor se vor concentra in pricipal pe folosirea tehnologiilor de ultima generatie.

 

Studiul EY prezinta cinci tehnologii-cheie care vor juca un rol semnificativ in transformarea functiei financiare:

 

1. Data analytics si previzionare
In viitor, confruntarea cu volatilitatea si incertitudinea mediului de afaceri va constitui noua stare de normalitate. O serie intreaga de forte – presiunea crescanda asupra resurselor naturale, schimbarile climatice si atacurile cibernetice tot mai sofisticate – vor genera provocari pentru organizatiile multinationale.

 

Directorii financiari trebuie sa analizeze permanent modul in care pot folosi o analiza complexa si predictiva a datelor pentru a imbunatati performantele organizatiei. 23% dintre liderii financiari considera ca prioritatea numarul unu este imbunatatirea capabilitatilor big data si analytics pentru a face un management eficient al riscului.

 

2. RPA (Robotic Process Automation)
Imaginati-va un membru al echipei financiare de maine care lucreaza mult mai rapid decat colegii, completeaza volume uriase de sarcini repetitive fara sa comita vreo eroare si mentine un istoric perfect al operatiunilor. 65% dintre respondenti la nivel mondial au spus ca "standardizarea si automatizarea proceselor, precum si imbunatatirea agilitatii si calitatii proceselor" reprezinta o prioritate pentru functia financiara.



3. Cloud si SaaS (Software as a Service)
Imbunatatirea abilitatilor legate de tehnologia digitala este importanta pentru multe industrii, dar reprezinta o prioritate de top mai ales in sectorul media si entertainment. 67% dintre liderii financiari din acest sector au declarat ca imbunatatirea abilitatilor legate de tehnologiile digitale in zone precum mobilitatea, cloud si SaaS va constitui o prioritate majora in urmatorii cinci ani. Procentul a fost la fel de ridicat si in alte sectoare industriale: peste 60% in sectorul bancar, in transporturi si in productia industriala.

 

4. Inteligenta artificiala (AI)
Sistemele AI sunt capabile sa incorporeze informatii si instructiuni, sa invete din interactiunea cu fiintele umane si sa raspunda la situatii noi si la intrebari printr-un comportament asemanator celui uman. In plus, inteligenta artificiala completeaza tehnologii precum RPA, incluzand sisteme care recunosc tipare, pot invata si se pot adapta la situatii noi.

 

5. Blockchain
Un blockchain este un registru digital – o baza de date distribuita care poate fi diseminata intr-o retea de computere situate in diverse locuri si zone geografice. O copie identica a registrului este detinuta de toate persoanele care fac parte dintr-o retea blockchain. In cadrul viitoarei functii financiare, directorii financiari vor utiliza astfel de registre pentru cresterea nivelului de securitate cibernetica si pentru simplificarea proceselor de punere in aplicare a contractelor.

 

Tehnologiile se innoiesc, dar vechile provocari raman
Inainte de a face schimbari mari, directorii financiari trebuie sa inteleaga care dintre noile tehnologii vor aduce cele mai mari beneficii functiei lor. Dar e important si sa nu uite ca succesul oricarei tehnologii depinde de abilitatile persoanelor care o utilizeaza. In cadrul studiului EY, respondentii au numit "capacitatea personalului de a se adapta la schimbare" ca principala bariera in calea adoptarii de tehnologii noi.

 

Pentru a reusi sa transforme un volum mare de date in decizii strategice mai bune, functia financiara din cadrul organizatiei va trebui sa faca din parteneriatul cu functia de business o prioritate de top, cred 67% dintre directorii intervievati. O alta proritate ar fi identificarea talentelor. 22% dintre directorii financiari considera "satisfacerea nevoii de noi competente prin transformarea modului de recrutare, retinere si dezvoltare a talentelor financiare" drept prioritatea strategica numarul unu pentru functia financiara a viitorului.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL