• Activitatile locale (48%) si live (46%) au reprezentat cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor in materie de divertisment la nivel global in ultimul an
• Generatiile mai in varsta apreciaza formatele facilitate de tehnologie intr-o masura comparabila cu Generatia Z, insa aceasta din urma acorda o importanta mai mare sustenabilitatii
• Desi costul si raportul calitate-pret sunt principalele criterii de achizitie ale consumatorilor, majoritatea sunt inca dispusi sa plateasca suplimentar pentru optiuni premium
EY a publicat astazi rezultatele primei editii a sondajului Media & Entertainment (M&E) Pulse Poll, care analizeaza perceptiile, atitudinile si intentiile consumatorilor din intreaga lume in materie de activitati de divertisment cu participare fizica, precum croaziere, parcuri de distractii tematice, activitati de divertisment locale, competitii sportive, spectacole live si cazinouri si complexuri turistice. Realizat in aprilie 2025, sondajul, bazat pe un esantion de peste 4.000 de consumatori din SUA, Marea Britanie, Europa de Vest si regiunea Asia-Pacific, ofera o perspectiva unica cu privire la atitudinea consumatorilor intr-o perioada de schimbari majore si incertitudine in economia globala.
Concluziile subliniaza atractia consumatorilor la nivel global pentru activitatile de divertisment cu participare fizica . Respondentii au indicat activitatile de divertisment locale si spectacolele live drept cele mai frecvente achizitii de media si divertisment in ultimul an, cu procente de 48%, respectiv 46%. Mai mult, 21% dintre consumatorii din intreaga lume intentioneaza sa creasca cheltuielile pentru fiecare dintre aceste activitati in urmatorul an. Exista si diferente semnificative intre regiuni, americanii fiind mai predispusi sa achizitioneze o vizita la un cazinou in urmatoarele 12 luni (66% fata de 49% la nivel global), in timp ce consumatorii din regiunea Asia-Pacific prefera mai mult parcurile de distractii tematice decat cei din alte regiuni (74% fata de 65% la nivel global).
Adriana Tabac, Director Marketing si Comunicare, EY Romania: „Domeniul media si divertisment, care ofera spectacole live, a devenit unul dintre cele mai atractive in ultimul an, iar acest trend se anunta in crestere. Intr-o lume marcata de fluctuatii economice, tensiuni geopolitice si progrese rapide in tehnologie, consumatorii cauta refugiu in experientele de divertisment locale si live. Aceasta cerere robusta ofera oportunitati semnificative pentru furnizorii de servicii, care trebuie sa inteleaga motivatiile si preferintele variate ale consumatorilor, inclusiv utilizarea eficienta a tehnologiei pentru a raspunde asteptarilor in crestere".
Studiul a evidentiat si rolul tehnologiei, pe care toti consumatorii, inclusiv cei din categoriile demografice mai in varsta, o indica drept un factor important in imbunatatirea activitatilor de divertisment. Cele trei functionalitati digitale pe care consumatorii din toata lumea le considera cele mai utile sunt biletele digitale, hartile si instrumentele de orientare, precum si platile si accesul contactless. In cazul generatiilor mai tinere, dorinta de rapiditate si eficienta face ca tehnologia sa fie deosebit de importanta: doua treimi (66%) dintre respondentii din Generatia Z intentioneaza sa achizitioneze bilete cu acces rapid si/sau prioritar in parcurile de distractii tematice in urmatorul an, comparativ cu 59% la nivelul tuturor consumatorilor.
In ceea ce priveste criteriile de achizitie, costul total si raportul calitate-pret au reiesit ca cel mai important factor pentru consumatori (59%) in alegerea unei activitati de divertisment. Asa cum era de asteptat, persoanele cu venituri mai mici sunt mai sensibile la factorul pret decat cele cu venituri mai mari. De asemenea, consumatorii au indicat pretul/costul ridicat ca fiind cel mai mare factor de descurajare (52%), inaintea aglomeratiei si a timpilor mari de asteptare (ambele cu 42%). In plus, apar diferente interesante in functie de varsta: de exemplu, respondentii din Generatia Z acorda o importanta mai mare curateniei (27%) decat media consumatorilor de la nivel global (21%).
Alte concluzii importante reiesite din studiul EY:
• Produsele si serviciile premium raman populare si, in majoritatea cazurilor, corespund asteptarilor
Dintre cei care au achizitionat bilete la mari parcuri de distractii tematice sau croaziere in ultimul an, aproximativ jumatate (49%) au ales optiuni suplimentare sau servicii premium, la fel ca peste o treime dintre cei care au achizitionat sejururi la cazinouri/complexuri turistice sau bilete la evenimente sportive. In majoritatea cazurilor, consumatorii considera ca acele cheltuieli suplimentare au meritat: 56% dintre cei care au cumparat optiuni suplimentare pentru vizitele la parcuri de distractii tematice afirma ca acestea le-au indeplinit asteptarile, ceea ce reflecta dorinta pentru o mai mare eficienta. Persoanele din regiunea Asia-Pacific sunt semnificativ mai predispuse decat media globala sa achizitioneze pachete premium pentru activitati de divertisment, precum mari parcuri de distractii tematice (59% fata de 49% la nivel global), evenimentele sportive (42% fata de 37%) si spectacole live (37% fata de 26%).
• Motivele de achizitie difera de la o generatie la alta, consumatorii mai tineri punand un accent mai mare pe sanatatea mintala
Intrebati care sunt principalele motivatii emotionale pentru achizitionarea unei activitati de divertisment, majoritatea consumatorilor la nivel global afirma ca isi doresc momente de bucurie si entuziasm (62%) si sa petreaca momente memorabile alaturi de cei dragi (55%). Insa persoanele mai tinere (din Generatia Z si milenialii), sunt mai inclinate sa mentioneze „imbunatatirea sanatatii mintale” comparativ cu generatiile mai in varsta (32% Generatia Z si 27% milenialii fata de 23% la nivel global).
• Consumatorii mai tineri sunt mai dispusi sa plateasca mai mult pentru atribute sustenabile
Cand achizitioneaza activitati de divertisment, atributele sustenabile pentru care consumatorii la nivel global sunt cel mai dispusi sa plateasca in plus sunt alimentele provenite din surse locale (69%) si sustinerea comunitatilor locale (67%). Nu este deloc surprinzator faptul ca generatiile mai tinere sunt semnificativ mai receptive la ideea de a plati un pret mai mare cu cel putin 26% pentru toate atributele sustenabile, printre care compensarea emisiilor de carbon (28% Generatia Z si 16% milenialii fata de 12% la nivel global), reducerea amprentei de carbon (25% Generatia Z si 15% milenialii, fata de media globala de 11%) si practicile de conservare a apei (23% Generatia Z si 15% milenialii, fata de media globala de 11%). Faptul ca tinerii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru atribute sustenabile este remarcabil, avand in vedere ca, in general, se incadreaza in categoria cu cel mai scazut nivel socio-economic.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com
Despre studiu
EY Global a realizat un studiu cantitativ pe un esantion reprezentativ statistic de 4.000 de consumatori din toata lumea, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, care au achizitionat activitati din domeniul media si divertisment in ultimele 12 luni, precum croaziere, parcuri de distractii tematice, concerte si evenimente sportive. Esantionul a inclus 1.000 de consumatori reprezentativi la nivel national din SUA, 1.000 de consumatori reprezentativi la nivel national din Marea Britanie, 1.000 de consumatori din Europa de Vest (distribuiti egal intre Franta, Spania, Italia, Germania, Elvetia, Finlanda, Suedia si Norvegia) si 1.000 de consumatori din regiunea Asia-Pacific (distribuiti egal intre Japonia, China, Coreea de Sud si Australia). Reprezentativitatea statistica este calculata la un interval de incredere de 95%, cu o marja de eroare globala de +/- 1,5 puncte.