Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Directorii generali se lupta cu incertitudinile comerciale si tarifare, dar isi mentin apetitul pentru fuziuni si achizitii | DoingBusiness.ro
loader
Directorii generali se lupta cu incertitudinile comerciale si tarifare,  dar isi mentin apetitul pentru fuziuni si achizitii

Directorii generali se lupta cu incertitudinile comerciale si tarifare, dar isi mentin apetitul pentru fuziuni si achizitii

Cresterea volatilitatii pietei, provocata de schimbarile politicilor comerciale si tarifare, va amana cel mai probabil deciziile de investitii, insa motivatia pentru realizarea de tranzactii se va mentine, in conditiile in care directorii generali (CEO) cauta proactiv masuri pentru a atenua impactul

• 50% dintre directorii generali din lume sunt foarte sau extrem de preocupati de impactul tarifelor, iar 44% cauta deja noi surse si lanturi de aprovizionare

• Vectorii de transformare se mentin: 57% spera sa realizeze fuziuni si achizitii in urmatorul an, insa sunt multi cei care inca asteapta conditii de piata mai clare

• 55% considera ca tranzactiile recente au adus o reala valoare, ceea ce vine in sprijinul rezilientei apetitului pentru tranzactii

Cresterea volatilitatii pietei, provocata de schimbarile politicilor comerciale si tarifare, va amana cel mai probabil deciziile de investitii, insa motivatia pentru realizarea de tranzactii se va mentine, in conditiile in care directorii generali (CEO) cauta proactiv masuri pentru a atenua impactul si pentru a mentine competitivitatea companiilor. Acestea sunt principalele concluzii reiesite din cel mai recent studiu EY-Parthenon CEO Outlook Survey, care evalueaza opiniile si nivelul de optimism a 1.200 de lideri din cele mai mari companii la nivel global.

Un procent de 98% dintre directorii generali respondenti sunt ingrijorati ca majorarea tarifelor ar putea afecta operatiunile si vanzarile companiei in urmatoarele 12 luni, 50% dintre ei declarandu-se foarte preocupati sau extrem de preocupati. Intr-adevar, incertitudinile geopolitice, macroeconomice si comerciale sunt mentionate ca principal risc in calea dezvoltarii (42%), iar 54% dintre respondenti spun ca au amanat o investitie planificata din aceasta cauza. Totusi, directorii generali reactioneaza in mod proactiv, reevaluand relatiile globale: 44% dintre respondenti au spus ca intentioneaza sa-si ajusteze structura lantului de aprovizionare, 42% analizeaza posibilitatea unor inovatii in arhitectura produselor pentru a reduce dependenta de materiale supuse taxelor vamale, iar 39% isi relocheaza activele operationale intr-o alta regiune geografica.

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale: „Noul context economic va fi mai putin stabil decat cel anterior, iar actiunea imediata, in locul asteptarii pasive, ofera sanse mai mari de a crea valoare pe termen lung. In acest sens, 50% dintre directorii generali la nivel global sunt extrem de ingrijorati de impactul tarifelor, iar 57% intentioneaza sa realizeze tranzactii M&A in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 44% dintre lideri cauta noi optiuni de aprovizionare, reflectand o gestionare proactiva a incertitudinii. Aceste constatari subliniaza importanta unui leadership decisiv in valorificarea peisajului actual, pentru a obtine progrese semnificative si rezilienta”.

Complexitatea mediului actual vine si din faptul ca multe dintre relatiile comerciale cele mai importante nu sunt si cele mai apropiate sau cele mai semnificative pe plan local, potrivit studiului. In timp ce 42% dintre respondentii din China au mentionat disputa comerciala si tarifara dintre SUA si China ca fiind principala lor sursa de ingrijorare, 8% acorda mai multa atentie relatiei dintre SUA si Mexic. Acest aspect subliniaza interconectarea globala si dificultatea de a gestiona problemele provocate de schimbarile tarifare, in special in contextul in care alte mari economii reactioneaza la posibilele taxe vamale impuse de SUA. Situatia contrasteaza cu o viziune extrem de optimista cu privire la tranzactiile M&A din 2025, inainte ca administratia SUA sa faca anuntul referitor la tarife, pe data de 2 aprilie a acestui an, optimism care s-a materializat intr-o valoare a tranzactiilor de 1 trilion de USD in primul trimestru din 2025, in crestere cu 25% fata de anul anterior. In conditiile in care 57% dintre respondenti si-au exprimat intentia de a realiza tranzactii M&A in urmatoarele 12 luni, raportul indica faptul ca imperativele preexistente - cele mai importante fiind adoptarea noilor tehnologii si deficitul de competente - vor ramane vectori pregnanti pentru transformare, care ii vor determina pe directorii generali sa apeleze din nou la tranzactii, odata cu stabilizarea pietei.

Tranzactiile M&A pot stimula transformarea si pot genera valoare in perioade dificile

Desi dificultatile de integrare, nepotrivirea culturala si supraestimarea sinergiilor produc adeseori speculatii cu privire la cat de multa valoare obtin actionarii in urma unei tranzactii M&A, studiul ofera o alta perspectiva asupra perceptiilor directorilor generali. Mai bine de jumatate dintre respondenti (55%) au afirmat ca achizitiile recente au corespuns sau au depasit asteptarile legate de valoare, doar 2% indicand pierderi de valoare.

Traiectoria investitiilor in inteligenta artificiala este incerta, intrucat multi directori generali cauta sa diminueze costurile

Directorii generali din toata lumea au raportat rezultate amestecate despre implementarea inteligentei artificiale pana in prezent, ceea ce ar putea incetini ritmul adoptarii intr-un an marcat de instabilitate.

In timp ce 36% dintre respondenti au spus ca intentioneaza sa extinda investitiile in inteligenta artificiala ca urmare a rezultatelor pozitive de pana acum, 25% au afirmat ca „reduc sau isi reconsidera” investitiile, din cauza unor rezultate „neclare sau dezamagitoare”. Aceasta situatie ar putea pune presiune pe implementarea inteligentei artificiale, in conditiile in care directorii generali incearca sa gaseasca un echilibru intre un raspuns prudent fata de volatilitatea actuala si necesitatea actuala de a accelera adoptarea IA si de a perfectiona competentele in acest domeniu sau de a recruta personal pentru posturile specializate in inteligenta artificiala.

In conditiile in care aproape jumatate dintre directorii generali respondenti (42%) au indicat ca intentioneaza sa compenseze costurile suplimentare la nivel intern prin eficientizarea operationala si reducerea costurilor, este posibil ca multi dintre ei sa amane investitiile in tehnologie pana la clarificarea situatiei geopolitice.

Si problema inflatiei alimenteaza mentinerea si, probabil, cresterea atentiei acordate gestionarii costurilor. 71% dintre respondenti au fost de acord ca inflatia ramane o problema si va continua sa reprezinte o provocare pe care vor trebui sa o gestioneze in anul urmator, iar multi dintre acestia vor cauta ocazii de a atenua cresterea costurilor.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Despre studiu

FT Longitude, divizia specializata in cercetare si marketing de continut a Financial Times Group, a realizat in perioada martie - aprilie 2025 in numele organizatiei EY un sondaj online anonim in randul a 1.200 de directori generali ai unor mari companii din intreaga lume, al carui scop este sa ofere informatii valoroase privind principalele tendinte si evolutii care au un impact asupra companiilor de top ale lumii, precum si asteptarile liderilor de companii in ceea ce priveste cresterea viitoare si crearea de valoare pe termen lung.

Respondentii au provenit din 21 de tari (Brazilia, Canada, Mexic, SUA, Belgia, Luxemburg, Tarile de Jos, Franta, Germania, Italia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Australia, China, India, Japonia, Singapore si Coreea de Sud) si cinci sectoare de activitate (produse de consum si sanatate, servicii financiare, industrie si energie, infrastructura, tehnologie, media si telecomunicatii). Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse in studiu a fost urmatoarea: sub 500 milioane de USD (20%), intre 500 milioane de USD si 999,9 milioane de USD (20%), intre 1 miliard de USD si 4,9 miliarde de USD (30%) si peste 5 miliarde de USD (30%).

Datele sondajului au fost inregistrate atat anterior, cat si ulterior anuntului administratiei SUA din 2 aprilie 2025 cu privire la introducerea tarifelor „de reciprocitate”.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences