loader

Studiu EY: Apetitul puternic pentru tranzactii la nivel global indica o crestere a numarului de achizitii si aliante

Mai mult de o treime din executivii intervievati se asteapta ca vanzarile de active neperformante sa alimenteze revizuirile de portofolii.

Perspectivele globale ale pietei de fuziuni si achizitii (M&A) raman pozitive, avand in vedere ca 50% din companii intentioneaza sa realizeze tranzactii in acest an, conform celei de-a paisprezecea editii a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Studiul EY a fost derulat in randul a peste 1700 de directori executivi din 45 de tari.

 

Ajuns in cel de-al saptelea an de existenta, barometrul CCB a identificat un apetit puternic pentru incheierea de tranzactii si de aliante si un peisaj M&A extrem de competitiv, in cadrul caruia aproape o treime dintre directorii chestionati (28%) se asteapta la aparitia de noi oferte nesolicitate in urmatoarele 12 luni.

 

Subliniind accentul puternic pus pe cresterea non-organica, 40% din reprezentantii managementului de top cauta stabilirea de aliante cu alte companii.

 

Florin Vasilica, Liderul departamentului de Asistenta in tranzactii, EY Romania, declara:
"O perioada prelungita de evolutie economica incerta, cuplata cu fenomenele disruptive de pe anumite piete, genereaza un interes puternic pentru fuziuni si achizitii. Avand in vedere presiunea asupra preturilor si ritmul schimbarii, cresterea organica, de cele mai multe ori, nu mai este suficienta. Companiile sunt tot mai inclinate sa incheie tranzactii si sa formeze aliante ca sa genereze venituri mai mari. Achizitiile si aliantele reprezinta, in prezent, trasaturile cheie ale agendei de crestere din mediul corporate."

 

Directorii isi extind mizele si descopera prieteni noi printre adversari mai vechi


Studiul EY a identificat existenta unui mediu favorabil pentru accelerarea tranzactiilor in anul urmator. Evaluarile sunt percepute ca stabile, iar executivii continua sa aiba incredere in numarul si calitatea oportunitatilor disponibile, precum si in posibilitatea de a incheia tranzactii.

 

Apetitul pentru tranzactii ramane puternic, cu peste 80% din cei care intentioneaza sa incheie fuziuni si achizitii planificand cel putin o tranzactie in perioada urmatoare. Un sfert dintre executivi se asteapta la o crestere a oportunitatilor de incheiere a tranzactiilor in anul urmator.


Companiile incep sa se orienteze catre tranzactii de dimensiuni mai mari, astfel ca se inregistreaza o crestere de cinci ori a numarului de companii care doresc sa achizitioneze active mai mari de 1 miliard de USD. Aceasta tendinta era de asteptat, avand in vedere ca orice crestere substantiala implica actiuni mai indraznete.

 

Florin Vaslica adauga: "Pe langa tranzactii, 40% din companii iau in considerare incheierea de aliante care sa le ajute sa faca fata impactului transformarilor digitale din mediul de business in care activeaza. Aliantele sunt tot mai des vazute ca un mijloc prin care poti beneficia de experienta altor companii. Acestea ofera o abordare mai informala, cu riscuri mai scazute, fapt care permite companiilor sa raspunda rapid schimbarilor din piata. Companiile pot intra si iesi dintr-o alianta cu mai multa usurinta decat dintr-o fuziune sau dintr-o achizitie."

 

 

Convergenta sectoriala – revizuirile strategice alimenteaza activitatea tranzactionala


Tehnologia si schimbarea preferintelor consumatorilor stimuleaza convergenta sectoriala si accelereaza aparitia de noi competitori in cadrul multor industrii, iar acest fapt alimenteaza dorinta de a incheia tranzactii si de revizuire a activelor. Peste o treime din executivi (37%) se asteapta la cresterea vanzarilor fortate in anul urmator. Aceasta tendinta este in acord cu comportamentul companiilor din tot mai multe sectoare care se orienteaza catre alte zone si isi revizuiesc strategia, adesea in vederea vanzarii activelor slab performante.

 

Sectoarele in care se inregistreaza cel mai puternic apetit pentru achizitii sunt petrol si gaze (59% din companii planuiesc cel putin o tranzactie), retail si produse de larg consum (59%), energie si utilitati (58%), produse industriale (55%) si sanatate & produse farmaceutice (51%).

 

Perspectivele economice interne stimuleaza investitiile straine


In contextul unei cresteri economice inca modeste, companiile cauta sa-si imbunatateasca perspectivele de crestere in afara granitelor propriei tari, 74% dintre acestea luand in considerare incheierea de tranzactii transfrontaliere. Conform rezultatelor studiului, companiile continua sa-si revizuiasca portofoliile si sa evalueze zonele in care opereaza. Directorii sunt interesati sa caute in afara granitelor zone de crestere solida pe masura ce isi planifica strategiile de investitii.

 

Fluxurile tranzactiilor M&A arata ca firmele exploreaza o varietate de regiuni geografice pentru a identifica oportunitati care sa le sustina obiectivele strategice. Europa de Vest este din nou prima optiune in preferintele acestora, companiile cautand sa profite de evaluarile financiare relativ mai joase si de finantarile mai ieftine din aceasta regiune. Tendinta dominanta a investitiilor externe derulate de China va continua, pe masura ce firmele chinezesti cauta sa investeasca in active solide legate de proprietatea intelectuala.

 

Companiile chineze au cheltuit deja peste 100 miliarde USD in active din afara granitelor Chinei din februarie 2016 si pana in aprilie 2016 – cea mai mare valoare inregistrata pana acum. Principalele cinci destinatii preferate de investitori sunt: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, India si China.

 

Perspectivele de crestere robusta sprijina increderea in fuziuni si achizitii


Perspectivele de crestere robusta din anumite zone stimuleaza intentiile legate de fuziuni si achizitii – directorii executivi raman relativ linistiti atunci cand se pune problema volatilitatii pietei din primul trimestru al anului 2016. Cu toate astea, exista unele motive de ingrijorare. Accentuarea instabilitatii politice globale si regionale, mai ales in Orientul Mijlociu, peninsula Coreea si Marea Chinei de Sud, este perceputa drept riscul cel mai mare.

 

Un risc potential la adresa mega-tranzactiilor viitoare (de peste 10 miliarde USD) este reprezentat de preocuparea directorilor executivi legata de reglementarile pietelor si ale competitiei. Aceasta ingrijorare a afectat deja tranzactiile recente, pe masura ce autoritatile au devenit tot mai interventioniste in cadrul anumitor consolidari mari, din diverse industrii. Companiile vor fi nevoite astfel sa se gandeasca cum ar putea sa raspunda unor astfel de provocari, atunci cand evalueaza consolidari de mari dimensiuni.

 

Dincolo de aceste preocupari, increderea in fuziuni si achizitii ramane la un nivel ridicat, iar directorii executivi nu se asteapta la riscuri sistemice majore – fapt evidentiat de sentimentul pozitiv legat de achizitii si de numarul de tranzactii care urmeaza sa fie finalizate.

 

"In acest context, in care considera economia globala relativ stabila, executivii trebuie sa-si genereze propriile oportunitati intr-un mediu economic aflat inca intr-o prelungita perioada de crestere modesta. Una dintre provocarile cheie pentru acestia este mentinerea unui control strict al costurilor, simultan cu identificarea unor noi surse de venituri. Achizitiile, la fel ca si aliantele, sunt listate ca prioritati pe agenda de crestere a corporatiilor in viitorul apropiat”, adauga Florin Vasilica.

 

Piata romaneasca si perspectivele sale


„Romania este a treia tara din regiune atat la nivel de numar de tranzactii inregistrate in cursul anului 2015, dar si in valoare. Ne asteptam ca gradul de incredere crescut in economia romaneasca sa se reflecte in continuare printr-un apetit sustinut de tranzactii si oportunitati de investitii in Romania. Deja asistam la mutari interesante in anumite sectoare datorate si unui interes mai mare al antreprenorilor vis-a-vis de tranzactiile concurentilor, precum si al abundentei surselor ieftine de finantare si a unui numar mai mare de investitori interesati de tara noastra”, concluzioneaza Florin Vasilica.

 

Raportul online poate fi consultat aici http://www.ey.com/ccb
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL