loader
STUDIU bestjobs in parteneriat cu Orion Innovation: 3 din 5 angajati in IT&C se asteapta ca 2024 sa aduca multe schimbari in industrie

STUDIU bestjobs in parteneriat cu Orion Innovation: 3 din 5 angajati in IT&C se asteapta ca 2024 sa aduca multe schimbari in industrie

Romania, pe locul 2 in Europa ca numar de specialisti IT, 4 din 10 angajati fiind femei

Numarul de specialisti IT angajati in Romania a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, fiind unul dintre sectoarele cu cele mai mari salarii, dar si cu un grad mare de mobilitate a fortei de munca. In acest sens, studiul „Cum e sa lucrezi in IT in 2024”, realizat de platforma de recrutare online bestjobs in parteneriat cu Orion Innovation, lider global de servicii si solutii IT, contureaza profilul angajatului in IT si provocarile pe care activitatea profesionala in acest domeniu le ridica. Astfel, 3 din 5 angajati in IT&C considera 2024 un an care va aduce schimbari semnificative in industria IT. Salariul (30%), posibilitatile de dezvoltare si crestere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) si pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii de care specialistii in IT tin cont in acceptarea unei oferte de angajare. Cu toate acestea, 47% dintre respondentii studiului considera ca este mai greu in aceasta perioada sa faca o schimbare profesionala.

In Romania, in luna august 2023, figurau 240.800 angajati in IT&C, 82% dintre ei avand pana in 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. Astfel, Romania se situeaza pe locul 2 in Europa ca numar de specialisti angajati in IT si pe locul 5 in randul tarilor UE ca procent de femei cu studii in IT&C, ce activeaza ca specialisti IT (29,9%).

Angajatii in IT prefera sa lucreze remote (89%) macar cateva zile pe saptamana, insa momentan modul de lucru este impartit intre remote (38%), hibrid (28%) si de la birou (36%). Desi lipsa contactului fizic si a interactiunii in timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane si la o scadere a nivelului de angajament si coeziune in echipa, o relatie buna cu colegii de munca este considerata importanta de 94% dintre respondentii sondajului.

Angajatii din IT sunt familiarizati cu lucrul remote cu mult inainte ca acesta sa fie adoptat de intreaga piata, datorita specificului activitatii din acest domeniu. Acest lucru a facut ca echipele sa dezvolte tool-uri si metode de comunicare care sa depaseasca distanta fizica, pentru a crea echipe coezive, unde exista diversitate si incluziune. Astfel ca, in 2024 avem o piata IT matura, dinamica, care conduce la nivel european atat ca talente, cat si ca reprezentativitate in randul femeilor”, spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.

Conform studiului realizat de bestjobs si Orion Innovation, pentru angajatii in IT, salariul si beneficiile extrasalariale sunt motivele care ii determina sa ramana sau nu la actualul loc de munca, 55% dintre respondenti asteptand o crestere de minim 10% a salariului in acest an. Salariul mediu net pentru un specialist IT junior (0-2 ani experienta) porneste de la 800 euro net si poate ajunge la peste 3.000 euro net, in cazul unui specialist IT senior. Totodata, in topul beneficiilor pe care le primesc la locul de munca, ca parte din pachetul salarial, se numara program si mod de lucru flexibil, tichete de masa, acces la servicii medicale private, asigurare medicala, cursuri de specializare si dezvoltare personala. Pe langa acestea, angajatii IT isi doresc sa primeasca si al 13-lea salariu, bonusuri de performanta, suport in certificari profesionale, pensie privata sau actiuni in companie.

La Orion Innovation Romania, incurajam cresterea si dezvoltarea angajatilor nostri. Bugetele dedicate pentru cursuri si certificari, programele noastre de formare si oportunitatile de mentorat disponibile vin sa sustina o crestere solida in cariera, contribuind la formarea unei echipe motivate si bine pregatite. Succesul tuturor angajatilor este important pentru noi si suntem aici pentru a-i sprijini pe parcurs”, spune Leo Radu, Manager General, Orion Innovation Romania.

Intrebati ce ii motiveaza la locul de munca, IT-istii respondenti mentioneaza ca rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfactia personala de a reusi ceva nou, posibilitatea de a obtine o promovare sau aprecierile superiorilor si echipei ii determina sa se implice cel mai mult la job. In sens opus, ce ii demotiveaza si ii face sa se indrepte catre o schimbare profesionala sunt lipsa unei mariri de salariu, starea de burnout (oboseala extrema), faptul ca munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfactie si lipsa aprecierilor din partea superiorilor si echipei.

Studiul „Cum e sa lucrezi in IT in 2024” ofera o perspectiva 360° asupra dinamicii fortei de munca din industria IT si ajuta la identificarea de strategii inovatoare pentru a recruta, motiva si retine talentele. Studiul este lansat astazi, 4 martie, de Ziua Mondiala a Ingineriei pentru Dezvoltare Durabila (World Engineering Day for Sustainable Development – WED), pentru a marca contributia pe care inginerii IT&C o au in crearea unei lumi mai bune, activitate in care Orion Romania crede cu tarie.

Sondajul a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un esantion de 840 angajati in domeniul IT din Romania.

Despre bestjobs

Bestjobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 24 de ani in domeniu, bestjobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii. Bestjobs sprijina candidatii in gasirea jobului potrivit, oferindu-le informatii salariale actualizate constant, si si ofera angajatorilor suport in procesul de recrutare prin serviciul de tip agentie - HIRE, care contribuie semnificativ la optimizarea costurilor si la reducerea timpului de cautare. In orice moment, pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi si 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii.

Despre Orion Innovation

Orion Innovation („Orion”) este lider global in servicii de transformare digitala si dezvoltare de produse, cu 12 centre de livrare majore raspandite in America, APAC si EMEA. Cu un istoric de peste 30 de ani, s-a impus ca un partener de incredere in inspirarea si accelerarea inovatiei digitale.

Echipa sa, formata din aproximativ 6.400 de profesionisti, ajuta companiile din Fortune 1000 sa imbunatateasca eficienta si experienta clientilor, contribuind la dezvoltarea de noi produse digitale. Serviciile oferite includ dezvoltarea de software, solutii cloud, transformare digitala si consultanta IT. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.orioninc.com.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA
foto
ORION INNOVATION SRL