loader
Noua obligatie de raportare pentru banci si alte institutii de plata. Care este scopul sistemului CESOP?

Noua obligatie de raportare pentru banci si alte institutii de plata. Care este scopul sistemului CESOP?

Material de opinie de Raluca Baldea, Partener Servicii Fiscale, si Monica Zipis, Manager, Impozitare Indirecta, Deloitte Romania

Institutiile financiare din Romania care presteaza servicii de plati (banci, emitenti de moneda electronica, institutii de virament postal etc.) sunt obligate, incepand din acest an, sa monitorizeze si sa raporteze catre autoritatile fiscale date despre platile transfrontaliere procesate si despre beneficiarii acestora. Aceasta noua cerinta este prevazuta in Directiva europeana 284/2020, transpusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 33/2024 adoptata recent.

Noua reglementare vizeaza obligatia de raportare a prestatorilor de servicii de plati online in sistemul european CESOP (Central Electronic System of Payment information - Sistemul electronic central de informatii de plata), o noua baza de date dezvoltata de Comisia Europeana, cu scopul de a combate frauda de TVA in sectorul comertului electronic.

Astfel, entitatile vizate vor fi obligate sa transmita catre autoritatile fiscale nationale datele solicitate, intr-un format standard armonizat (de tip XML). Acestea vor fi ulterior integrate in baza de date europeana.

Obligatia de raportare intervine in cazul in care sunt indeplinite cumulativ o serie de conditii: platitorul se afla in Uniunea Europeana (UE); plata este transfrontaliera (platitorul se afla intr-un stat membru, iar beneficiarul in alt stat membru UE sau intr-o tara terta); sunt mai mult de 25 de plati procesate catre un beneficiar in acelasi trimestru calendaristic.

Nu orice serviciu de plata este vizat de raportarea CESOP. Conform normelor europene in vigoare, sunt supusi obligatiei de raportare numai prestatorii de servicii de plata care executa operatiuni de plata si transferuri de fonduri in conturi de plati; cei care executa operatiuni de plata acoperite de o linie de credit; cei care emit instrumente de plata si accepta operatiuni de plata, precum si institutiile de virament postal, care presteaza servicii de plata. Nu vor face obiectul raportarii, spre exemplu, serviciile de initiere a platilor sau serviciile legate de functionarea unui cont de plati.

Implementarea raportarii CESOP in Romania

Obligatia este in vigoare din ianuarie 2024, insa raportarea va avea loc trimestrial, prima avand ca termen data de 30 aprilie 2024. Datele aferente vor fi transmise catre autoritatile fiscale din Romania, urmand ca aceste informatii sa fie ulterior centralizate in baza CESOP. Datele astfel colectate vor fi apoi puse la dispozitia tuturor statelor membre prin intermediul Eurofisc, reteaua UE de experti in domeniul antifrauda.

Scopul acestei noi raportari este acela de a pune la dispozitia autoritatilor europene si nationale un nou instrument menit sa ajute la depistarea eventualelor fraude in domeniul TVA in sectorul comertului electronic, in conditiile in care lipsa prezentei fizice a vanzatorilor in statele membre in care se afla consumatorii face dificil acest proces.

Procesul de conformare este unul laborios si, avand in vedere termenul scurt pana la prima raportare, contribuabilii afectati de aceasta noua cerinta trebuie sa demareze rapid demersurile pentru a identifica toate platile si tranzactiile care ar putea intra sub incidenta raportarii, sa verifice daca sunt indeplinite conditiile pentru ca operatiunile sa fie considerate raportabile si sa evalueze daca datele necesare in acest scop sunt disponibile, complete si corecte.

Contributia acestor masuri la scaderea deficitului de colectare a TVA in Romania va fi vizibila in timp, dar este necesara, avand in vedere nivelul ridicat la care se afla acest indicator in tara noastra. Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, realizat pe baza datelor din 2021, Romania inregistreaza, de mai multi ani, cel mai mare deficit de incasare TVA din Uniunea Europeana (circa 35%), la mare distanta de urmatoarele clasate si mult peste media europeana.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL