loader
Sondaj de opinie KPMG: In era transformarii continue, auditul intern devine unul dintre pilonii strategici in cadrul companiilor

Sondaj de opinie KPMG: In era transformarii continue, auditul intern devine unul dintre pilonii strategici in cadrul companiilor

Competentele angajatilor (55%), utilizarea datelor pentru a stimula o abordare inovatoare in audit (55%), complexitatea si incertitudinea reglementarilor (55%) si nevoia de consolidare a guvernantei corporative si a proceselor strategice (53%) constituie principalele provocari.

Competentele angajatilor (55%), utilizarea datelor pentru a stimula o abordare inovatoare in audit (55%), complexitatea si incertitudinea reglementarilor (55%) si nevoia de consolidare a guvernantei corporative si a proceselor strategice (53%) constituie principalele provocari cu care se confrunta departamentele de audit intern din Romania, arata Sondajul de opinie a auditorilor interni din Romania: Auditul intern in era transformarii continue, realizat de KPMG in Romania.

Sondajul de opinie, realizat in randul coordonatorilor functiei de audit intern, ne prezinta prioritatile si provocarile acestora pentru anul 2019 in conditiile transformarii auditului intern intr-o functie cu rol strategic pentru companii, asa cum considera aproape doua treimi dintre respondenti (63%). Pentru ceilalti respondenti (37%) insa, auditul intern nu este inca pregatit sa depaseasca nivelul functiei de conformitate.

„Asteptarile de la functia de audit intern nu au fost niciodata mai ridicate, intrucat rolul auditului intern este acum plasat intr-o perspectiva strategica in multe dintre marile corporatii. Este adevarat faptul ca guvernanta corporativa, gestionarea riscurilor si controalele interne se afla, in prezent, in vizorul autoritatilor de reglementare si, din ce in ce mai mult, in atentia actionarilor si publicului larg. In consecinta, auditorii interni trebuie sa fie proactivi si receptivi la provocarile pietei. Totusi, rolul lor este mult mai important de atat. Daca resursele sunt alocate unor actiuni care nu sustin un obiectiv strategic, atunci preocuparea si responsabilitatea consiliilor de administratie vor fi sa identifice motivul pentru care are loc o asemenea risipa de resurse si sa le redirectioneze catre o utilizare optima. In acest moment, auditul intern devine un instrument cheie al guvernantei, in demersul sau strategic de a monitoriza eficienta si eficacitatea activitatii. Mai mult decat atat, comitetul de audit si consiliul de administratie trebuie sa se asigure, inclusiv printr-o evaluare externa independenta efectuata periodic, ca functia de audit intern are o pozitionare adecvata in organizatie si detine resursele umane si procesele necesare pentru a raspunde obiectivelor si initiativelor strategice ale companiei”, declara Cezar Furtuna, Partener, Head of Audit & Assurance, KPMG in Romania.

Potrivit rezultatelor sondajului nostru de opinie, principalele aspecte considerate prioritare pentru planul de audit de catre coordonatorii departamentelor de audit intern din Romania includ: asigurarea eficientei si eficacitatii operationale (89%), alinierea activitatilor de audit intern la obiectivele organizatiei (71%) si asigurarea conformitatii cu reglementarile in vigoare (58%). Factorii determinanti in elaborarea planului de audit intern au in vedere folosirea unei metodologii bazate pe risc pentru 92% din respondenti, precum si solicitarile primite din partea comitetului de audit (76%) sau evolutia cerintelor legislative (71%).

Preocuparea pentru o pregatire corespunzatoare a personalului din departamentele de audit intern nu se reflecta mai departe in bugetele alocate cursurilor de formare profesionala – care acopera mai putin de 5% din bugetul total al departamentului de audit intern (71% din respondenti) – in pofida nevoii exprimate de respondenti de a avea specialisti cu competente variate in domenii precum IT, investigarea fraudei, date si analiza datelor (89%), competente tehnice care vizeaza principalele procese din cadrul companiei (84%) sau aptitudini de audit intern (79%).

Alte informatii cheie:

  • 66% din respondenti apreciaza ca eficacitatea programului de gestionare a riscurilor reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta companiile din Romania, urmata de gestionarea riscului de securitate cibernetica (42%) si retentia talentelor (39%); cu toate acestea, securitatea cibernetica este clasata pe locul 8 in topul prioritatilor functiei de audit intern in cadrul planului de audit intern;
  • Auditorii interni considera in unanimitate (63% important si 37% foarte important) ca analiza si interpretarea unui volum mare de date („big data”) sunt esentiale in cadrul misiunilor de audit intern, in timp ce 63% dintre auditorii interni utilizeaza tehnologia pentru a spori eficienta;
  • O buna parte a auditorilor interni respondenti (58%) utilizeaza evaluari externe independente ale activitatii de audit intern o data la cinci ani, in conformitate cu cerintele impuse de standardele internationale de audit intern.

„Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate reitereaza cerinta existenta in Legea societatilor comerciale 31/1990 si OUG 75/1999, potrivit careia companiile ale caror situatii financiare anuale fac obiectul auditului statutar sunt obligate sa organizeze si sa asigure exercitarea activitatii de audit intern. Ce este nou acum? De ce ati auzit probabil atat de multe discutii pe aceasta tema? Poate pentru ca Legea 162 prevede si o sanctiune pentru companiile care nu respecta aceste dispozitii – mai exact o amenda cuprinsa intre 50.000 si 100.000 RON. Asadar, cel mai probabil, vom asista in viitorul apropiat la o implementare accelerata a acestor dispozitii. Sondajul nostru de opinie evidentiaza, printre altele, ca auditul intern nu ar trebui perceput si implementat ca o bifare a unei cerinte legislative, dar ca o activitate benefica, ce adauga valoare companiilor”, adauga Cezar Furtuna.

Richard Perrin, Partener, Head of Advisory, KPMG in Romania, afirma: „De-a lungul timpului, evolutia asteptarilor partilor interesate a modificat constant perspectiva asupra rolului auditului intern. Noile solicitari din partea consiliului de administratie, a liderilor si a autoritatilor de reglementare solicita auditorii interni sa isi orienteze eforturile tot mai mult spre activitati care genereaza valoare adaugata, dincolo de aspectele ce vizeaza respectarea reglementarilor. Intr-un mediu de afaceri care se schimba intr-un ritm mai accelerat ca oricand, iar solutiile de automatizare sunt adoptate rapid si in tot mai multe sfere de activitate, auditorii interni joaca un rol din ce in ce mai important. Avand in vedere incertitudinile majore produse de asaltul fortelor disruptive, functia de audit intern trebuie sa evolueze pentru a ajuta organizatia sa inteleaga si sa gestioneze riscurile asociate, sa obtina rezultatele asteptate in urma automatizarii si sa continue sa inoveze pentru a obtine valoare adaugata.”

Adela Ciucioi, Partener, Head of Technology, Media & Telecommunications, KPMG in Romania declara: „Prin utilizarea solutiilor de automatizare inteligenta, functia de audit intern castiga eficienta si eficacitate prin imbunatatirea calitatii si consecventei proceselor, activitatilor de planificare, testare si raportare, inclusiv tranzitia de la testarea limitata a esantioanelor la testare completa a populatiei auditate.

De asemenea, prin procese de digitalizare si automatizare, mediul de control intern se poate imbunatati, mai ales in zona preventiei, datorita introducerii de controale automate in locul celor manuale, analizei in timp real, urmata de escaladarea automata si de solutionare a anomaliilor, capacitand organizatia in sensul unei valori adaugate crescute cu un consum limitat de resurse.”

Pentru mai multe informatii privind Sondajul de opinie a auditorilor interni din Romania 2019, realizat de KPMG in Romania, va rugam sa accesati pagina.

 

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL