loader
Activitatea de pe piata IPO globala incetineste, dar urmeaza sa se intensifice in trimestrul al II-lea al anului 2019

Activitatea de pe piata IPO globala incetineste, dar urmeaza sa se intensifice in trimestrul al II-lea al anului 2019

Tehnologia, sanatatea si industria au fost cele mai active sectoare in primul trimestru al anului 2019

In pofida performantelor pozitive ale principalilor indici bursieri si a unei scaderi a volatilitatii pe multe piete, incertitudinile geopolitice si disputele comerciale actuale continua sa tempereze entuziasmul investitorilor. Drept urmare, numarul ofertelor publice initiale (IPO) din primele trei luni ale anului 2019 a scazut la 199 la nivel global, inregistrand o valoare de 13,1 miliarde de dolari, marcand o scadere de 41% a volumului tranzactiilor si de 74% a valorii subscrierilor.

Sectorul tehnologiei, al sanatatii si cel industrial au fost cele mai prolifice, ofertele publice initiale din primul trimestru al anului 2019 cumuland 101 IPO-uri (51% din numarul de tranzactii IPO globale), in valoare totala de 5,4 miliarde de dolari (42% din valoarea capitalului atras la nivel global). Dupa valoarea capitalului atras, tehnologia se claseaza pe primul loc, cu subscrieri in valoare de 2,1 miliarde de dolari (16% din valoarea capitalului atras la nivel global), conform raportului trimestrial al EY, Global IPO trends: Q1 2019.

 „Ceata densa a tensiunilor geopolitice curente, disputele comerciale dintre SUA, Europa si China, precum si incertitudinea modului in care va iesi Regatul Unit din Uniunea Europeana au incetinit astfel activitatea IPO in toate regiunile. In al II-lea trimestru al anului e nevoie de o singura megatranzactie IPO sau de un “unicorn” din ofertele publice initiale aflate in asteptare pentru ca ceata incertitudinii sa se disperseze si ca pietele IPO globale sa isi revina spre a doua jumatate a anului 2019”, a declarat Dr. Martin Steinbach, Coordonator EY Global and EY EMEIA IPO.

Activitatea IPO din regiunea EMEIA incetinita de incertitudinile generate de Brexit

In regiunea EMEIA, volumul si valoarea tranzactiilor au scazut substantial fata de trimestrul I 2018, bursele din aceasta regiune inregistrand doar 42 de tranzactii IPO cu o valoare totala de 1,4 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2019. Dar, desi trimestrul I 2019 a fost un trimestru cu o activitate extraordinar de slaba, acele tranzactii IPO din regiunea EMEIA care au fost lansate pe pietele principale au inregistrat randamente in prima zi de 4% si randamente curente de aproximativ 46%, ceea ce a conferit o atitudine pozitiva investitorilor IPO.

In Europa si in Regatul Unit, incertitudinea generata de Brexit a continuat sa afecteze negativ pietele IPO, iar riscul unui ritm de crestere lent al economiilor europene a facut ca numai 23 de companii sa lanseze oferte publice, cu o valoare totala de 0,4 miliarde de dolari.

Cele mai mari tranzactii IPO din regiunea EMEIA in trimestrul I 2019 au avut loc pe Bursa Nationala a Indiei, reprezentand 94% din subscrierile totale din India si 66% din valoarea totala a tranzactiilor IPO din aceasta regiune in primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, o criza de lichiditati in randul creditorilor nebancari a provocat o corectie a bursei indiene in trimestrul IV al anului 2018, ceea ce a continuat sa afecteze activitatea IPO in primul trimestru al acestui an.

Activitatea IPO transfrontaliera s-a mentinut la nivelurile din 2018, reprezentand 9% din activitatea IPO a companiilor din EMEIA in trimestrul I al anului 2019.

Pietele IPO americane au fost mai linistite pe fondul blocarii activitatii Guvernului SUA

Activitatea IPO pe pietele americane a scazut abrupt in trimestrul I, valoarea subscrierilor diminuandu-se cu 83% la 3,3 miliarde de dolari, iar volumul tranzactiilor s-a redus cu 44% la 31 de IPO-uri, in comparatie cu trimestrul I al anului 2018.

In SUA au avut loc 65% dintre tranzactiile IPO de pe pietele americane (20), care au reprezentat 92% din valoarea subscrierilor (3 miliarde de dolari). Cu toate acestea, in Statele Unite, volatilitatea pietelor a facut ca emitentii straini sa decida sa isi amane listarile. Doar patru tranzactii IPO internationale au fost listate in SUA in primul trimestru al acestui an, fata de 15 companii listate in perioada similara a anului precedent.

NASDAQ s-a clasat pe locul al doilea in clasamentul mondial al burselor in functie de valoarea subscrierilor in trimestrul I al anului 2019, care au insumat 2,5 miliarde de dolari sau 19,1% din subscrierile globale, in timp ce bursa canadiana Toronto Main Market and Venture Exchange a inregistrat 5 tranzactii IPO, cu o valoare totala de 188 milioane de dolari, iar in Chile s-a inregistrat o tranzactie IPO imobiliara in valoare de 68 milioane de dolari.

Atitudinea pietelor IPO din regiunea Asia-Pacific afectata de tensiunile comerciale

Acalmia a cuprins si activitatea IPO de pe pietele din regiunea Asia-Pacific in primul trimestru al acestui an, dominate de incertitudinile economice globale si de problemele geopolitice. In special tensiunile comerciale actuale dintre China si SUA au avut un impact puternic asupra atitudinii pietelor, iar regiunea a inregistrat un declin de 24% al volumului de tranzactii (126) si de 30% al valorii tranzactiilor (8,4 miliarde de dolari) fata de primul trimestru al anului 2018.

Cu toate acestea, regiunea Asia-Pacific a continuat sa domine activitatea IPO la nivel global in trimestrul I, inregistrand 63% din volumul tranzactiilor IPO si 64% din valoarea acestora la nivel mondial. Aceasta regiune a fost reprezentata de opt dintre primele 10 burse in functie de numarul de tranzactii si de sase dintre primele 10 burse in functie de valoarea tranzactiilor la nivel global. Bursa de Valori din Hong Kong s-a clasat pe primul loc, atat ca volum, cat si ca valoare a tranzactiilor in top 10 burse la nivel mondial.

Descarca :

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL