loader

Schimbarile politicilor din domeniul energiei afecteaza atractivitatea tarilor privind investitiile in proiecte de energie regenerabila

Schimbarile de politici de la nivel global au generat o schimbare majora in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, se arata in raportul EY, Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Statele Unite revin pe primul loc si devanseaza China, dupa ce anul trecut pierdusera aceasta pozitie.

Mult asteptatul program Clean Power Plan (CPP) al presedintelui american Barack Obama a trimis un mesaj puternic de responsabilitate la nivel statal in privinta trecerii la o economie bazata pe emisii reduse de carbon si este de asteptat sa antreneze investitii semnificative in energii regenerabile in urmatorii 15 ani.

 

Programul CPP reprezinta cel mai cuprinzator si flexibil act legislativ privind emisiile de carbon din Statele Unite la acest moment si ofera o imagine clara asupra strategiei energetice pe termen lung a acestei tari. tintele proiectului, in sine, nu vor duce la proiecte noi, dar vizibilitatea pe termen lung creste gradul de incredere al investitorilor in privinta existentei cererii si mentine interesul pentru atingerea unui nivel de paritate intre generarea de energie regenerabila si generarea de energie traditionala.

 

Cu toate acestea, schimbarile de politici au o influenta negativa, incetinesc sau reprezinta o bariera pe pietele in care paritatea intre modurile de generare a energiei este aproape de a fi atinsa, cum este cazul Marii Britanii, Germaniei, Spaniei si Australiei, fiecare dintre aceste tari coborand in clasamentul RECAI din aceasta toamna.

 

Reformele economice, politice si energetice care au avut loc in India, precum si continuarea unui flux semnificativ de investitii straine au dus aceasta tara pe pozitia a treia a indexului, inaintea Germaniei, unde noul regim de licitatii nu este de asteptat sa accelereze ritmul implementarii de proiecte noi in anii care vin.

 

In randul altor piete puternice europene de energii regenerabile, cum ar fi Marea Britanie, valul de revizuiri ale politicilor, in sensul reducerii sau eliminarii suportului acordat proiectelor terestre de centrale solare si eoliene ameninta sa blocheze industria de profil. Astfel, Marea Britanie a iesit din top zece tari atractive pentru investitii, pentru prima data in cei doisprezece ani de publicare a raportului RECAI.

 

Schimbarile de politici continua sa aiba un impact semnificativ asupra implementarii de proiecte de energii regenerabile iar schimbarile din cadrul RECAI reflecta faptul ca unele autoritati insarcinate cu elaborarea de politici identifica semnalele transmise de piata mai bine decat altele. in lumea de azi, in care majoritatea populatiei se confrunta cu o forma sau alta a crizei energetice, sprijinul public pentru solutiile cu emisii scazute de carbon si importanta tot mai mare acordata economiilor generate, flexibilitatea si scalabilitatea proiectelor de energii regenerabile nu pot fi ignorate. Autoritatile trebuie sa admita imperativul strategic al diversificarii mixului energetic, prin intermediul caruia sa se poata atinge cu succes obiective economice si sociale, precum si de mediu.

 

Romania isi pastreaza pozitia in clasament deocamdata
Tara noastra isi pastreaza locul in clasamentul global, pe pozitia 34. intre tehnologiile folosite, Romania inregistreaza cele mai inalte calificative pemntru energia solara si pentru biomasa. 

 

Valeriu Binig, Partener Asistenta in Tranzactii, EY Romania, explica:
„Romania si-a pastrat pozitia in ierarhia mondiala a atractivitatii pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile, pe fondul absentei unor decizii majore care sa afecteze raportul intre interesele investitorilor, consumatorilor de energie (platitorilor de facturi) si ale statului. insa, este posibil sa vedem in viitor o coborare in aceasta ierarhie, pe masura ce marii investitori finalizeaza calculele privind pierderile suferite in Romania, iar alte tari vor avansa in lupta contra schimbarilor climatice prin imbunatatirea climatului investitional pentru energiile regenerabile.”

Pentru descarcarea raportului, vizitati:www.ey.com/RECAI.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL