loader

Deloitte CE PE Survey: increderea investitorilor atinge minimul ultimilor trei ani

Intr-o economie marcata de dificultati si nesiguranta, increderea printre investitorii de private equity a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani.

Potrivit ultimului studiu Deloitte CE Private Equity Confidence, o treime dintre respondenti se asteapta la inrautatirea conditiilor. Concluziile Deloitte CE Private Equity Confidence sunt cu atat mai frapante cu cat, in sondajul anterior publicat in luna mai, sentimentul general printre investitori era unul de optimism. Cu toate acestea investitorii sunt optimisti in legatura cu tranzactii noi, jumatate dintre respondenti intentionand sa cumpere mai mult decat sa vanda in lunile urmatoare – mai mult decat dublu fata de sondajul anterior.

 

”Intr-adevar e un mare contrast intre sondajul actual si cel publicat in primavara, dar aceasta nu ar trebui sa ne surprinda deoarece perioada verii a fost marcata de falimentul Greciei si de incertitudini politice si economice globale”, a spus Hein van Dam, partener Deloitte Romania. ”Cu trei tranzactii anuntate peste vara, Romania ramane un punct de referinta pe radarul investitorilor”.

 

In ciuda incertitudinii generale, 53% dintre respondenti se asteapta la mai multe lichiditati, aceasta fiind cea mai ridicata rata din 2006 si pana azi inregistrata prin intermediul studiului.

 

Totodata, o zecime dintre respondenti estimeaza ca start-up-urile vor fi cele mai competitive active, cel mai mare procent inregistrat vreodata de sondajul Deloitte. Acest lucru nu este intrutotul surprinzator, date fiind achizitiile efectuate in ultimii doi ani de catre fondurile de investitii. Europa Centrala este un generator de important start-up-uri, multe dintre ele devenind lideri globali, cu sprijinul fondurilor de investitii.

 

Raportul integral poate fi consultat aici.
 

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL