loader
Romania, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE. Suma neincasata din TVA inseamna jumatate din deficitul bugetar din 2021

Romania, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE. Suma neincasata din TVA inseamna jumatate din deficitul bugetar din 2021

Romania se menține pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, in scadere usoara de la 37,3% in 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizeaza datele din anii menționați.

Romania isi adanceste pierderile din TVA in termeni nominali la 9 miliarde euro in 2021 fața de 7,9 miliarde euro in 2020, anul precedent din raport.

“In fiecare an, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA pentru ca aceasta taxa este cea mai susceptibila de a fi fraudata si, in acelasi timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezinta pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, frauda, insolvențe, faliment, erori administrative. Vedem ca, din pacate, Romania continua sa fie campioana incontestabila la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro in 2021. Daca raportam aceasta suma la deficitul bugetar al țarii din acelasi an, de 80 mld lei, observam ca jumatate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit daca TVA ar fi fost colectata la nivelul la care reusesc Olanda sau Finlanda. Practic o colectare mai buna a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativa. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanța al țarii clasate pe locul doi, Grecia care inregistreaza un decalaj cu 10 pp mai mic decat al Romaniei. Sa speram ca anul viitor programele implementate sau in curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autoritaților pentru a le sprijini in identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA. CE noteaza ca decalajul a ramas mare, in ciuda condițiilor favorabile pentru imbunatațirea conformitații.

Per total, intre 2013 si 2021, economia Romaniei a crescut cu 34% in termeni reali. Mai mult, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale in ianuarie 2016 si cu inca un punct procentual in 2017. Aceasta scadere nu a avut insa un impact vizibil asupra evoluției decalajului de conformare.

Cele mai mici deficite de TVA le inregistreaza Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari Romania (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) si Lituania (14,5%).

Deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat in statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor.