loader
In cazul unor banci, rata efectiva de taxare poate ajunge pana la 72% din profitul brut

In cazul unor banci, rata efectiva de taxare poate ajunge pana la 72% din profitul brut

Primele cele mai mari zece banci din Romania vor plati un impozit pe cifra de afaceri intre 23% și in unele cazuri peste 100% din impozitul pe profit datorat, in primii doi ani de la intrarea in vigoare a masurii propuse de guvern, in care cota aplicata va fi de 2%.

Acest impozit minim pe cifra de afaceri se va adauga impozitului pe profit datorat pana acum. Astfel, cota efectiva de impozitare in sistemul bancar - impozit pe profit plus impozit pe cifra de afaceri - calculata pe baza datelor financiare aferente anului 2022, s-ar situa intre 17% și 72% raportat la profitul brut.

Statul ar putea incasa astfel un impozit suplimentar de cel putin 680 milioane de lei pe an de la banci, cu 42% mai mult decat nivelul din 2022.  Cele mai afectate sunt bancile care aveau o cota efectiva de impozitare mica și care beneficiaza de anumite facilitați fiscale (precum neimpozitarea veniturilor din dividende, facilitatea privind profitul reinvestit etc.).

Impozitul pe cifra de afaceri de 2% in primii doi ani se va calcula asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, respectiv asupra cifrei de afaceri reale. Noua impozitare se va aplica, astfel, tuturor veniturilor operaționale ale bancilor, din care nu vor fi scazute cheltuielile cu dobanzile, comisioanele, personalul și altele. Un alt aspect important care merita menționat este ca impozitul pe cifra de afaceri se va plati trimestrial, printr-o declarație fiscala noua, iar cheltuiala cu acest impozit nu va fi deductibila la calculul impozitului pe profit. Dupa primii doi ani de la intrarea in vigoare a noului impozit, cota va scadea la 1% și se va plati cel puțin inca doi ani.

Masura se va aplica de la 1 ianuarie 2024, iar previziunile privind incasarile bugetare din acest impozit sunt facute de Ministerul Finanțelor pentru patru ani. Prin urmare ne așteptam ca acest impozit sa se aplice cel puțin in aceasta perioada de patru ani. 

Sursa: Analiza PwC pe baza situațiilor financiare ale primelor 10 banci din sistem, publicate pentru anul 2022