Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Regulamentul UE impotriva defrisarilor: riscuri mari si amenzi de 4% pentru companii | DoingBusiness.ro
loader
Regulamentul UE impotriva defrisarilor: riscuri mari si amenzi de 4% pentru companii

Regulamentul UE impotriva defrisarilor: riscuri mari si amenzi de 4% pentru companii

Autori: Mihai Petre, Director, Comert international, EY Romania si Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert international, EY Romania

In contextul schimbarilor climatice si al degradarii mediului, Uniunea Europeana a adoptat in 2023 Regulamentul nr. 1115 privind punerea la dispozitie pe piata Uniunii si exportul din Uniune a anumitor produse de baza si produse asociate cu defrisarile si degradarea padurilor si de abrogare a Regulamentului nr. 995/2010. Acest nou regulament are ca scop principal prevenirea introducerii pe piata europeana a produselor care contribuie la defrisari, protejarea padurilor si reducerea impactului negativ al defrisarilor asupra mediului.

In acest scop, operatorii care introduc pe piata UE produse precum ulei de palmier, soia, cafea, cacao, lemn, carne de vita si unele produse derivate din acestea (ciocolata, anvelope, articole din lemn, carti) trebuie sa furnizeze informatii detaliate despre lantul de aprovizionare si sa asigure trasabilitatea produselor pentru a demonstra ca aceste produse nu provin din terenuri recent defrisate sau nu au contribuit la degradarea padurilor.

Una dintre obligatiile introduse prin acest Regulament este implementarea de catre operatorii economici a unui sistem de diligenta care sa includa evaluarea riscurilor, masuri de atenuare a riscurilor, verificarea conformitatii, precum si depunerea unei declaratii in acest scop.

In cazul in care se constata nerespectarea Regulamentului, autoritatile pot impune sanctiuni severe, amenzi (cuantumul maxim al unei astfel de amenzi este de cel putin 4% din cifra de afaceri anuala totala la nivelul Uniunii Europene obtinuta de operator sau de comerciant in exercitiul financiar anterior deciziei de aplicare a amenzii), confiscari ale produselor sau ale veniturilor din vanzarea acestora si interdictii de comercializare. De asemenea, operatorii sunt obligati sa ia masuri corective pentru a remedia situatiile de neconformitate.

Prevederile Regulamentului, care au intrat in vigoare pe 29 iunie 2023, urmau sa fie aplicate de companii incepand cu 30 decembrie 2024. Totusi, considerand ca nu vor putea respecta pe deplin regulile Regulamentului pana la sfarsitul anului 2024, statele membre ale UE, tarile non-UE, precum si comercianti si operatori, au solicitat amanarea intrarii in vigoare.

Comisia Europeana a propus amanarea aplicarii Regulamentului cu 12 luni, pana la 30 decembrie 2025 pentru companiile mari si pana la 30 decembrie 2026 pentru microintreprinderi si intreprinderi mici. Parlamentul European a votat in favoarea acestei modificari si a introdus o noua categorie de tari „fara risc”, pe langa cele trei categorii existente de „risc scazut”, „risc standard” si „risc ridicat”. Dosarul a fost trimis inapoi la comitet pentru negocieri interinstitutionale. Pentru ca aceste modificari sa intre in vigoare, textul agreat trebuie aprobat de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Recomandam societatilor implicate in importul de produse, precum ulei de palmier, soia, cafea, cacao, lemn, carne de vita si unele produse derivate din acestea (ciocolata, anvelope, articole din lemn, carti) sa valorifice aceasta amanare de 12 luni si sa se familiarizeze cat mai curand cu cerintele Regulamentului pentru a nu risca amenzi semnificative si confiscari ale veniturilor sau produselor, dupa caz. Dezvoltarea si implementarea sistemului de diligenta cerut de Regulament, depunerea declaratiilor si urmarirea rezultatelor nu este o sarcina simpla, chiar si cu 12 luni la dispozitie. 

Nu in ultimul rand, in baza experientelor anterioare cu alte tipuri de produse controlate la import, exista riscul ca marfurile produse in tari „cu risc” sa fie transportate prin tari „fara risc”, in scopul modificarii originii acestora. Ca urmare, va creste riscul de indicatii false de origine in declaratiile vamale si importatorii ar trebui sa fie mult mai diligenti in verificarea originii produselor care fac obiectul Regulamentului privind defrisarile.

In concluzie, Regulamentul UE privind defrisarile reprezinta un pas important in protejarea padurilor si combaterea schimbarilor climatice, insa implementarea va necesita eforturi considerabile atat din partea operatorilor economici, cat si a autoritatilor. Amanarea aplicarii acestuia ofera timp suplimentar pentru adaptare, dar succesul sau depinde de colaborarea si diligenta tuturor partilor implicate.

                                                                                                                     ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences