• Comuna Ciugud este promotorul conceptului Smart Village in Romania si lider in clasament, cu 8 proiecte
• Verticala Smart Governance ocupa primul loc in clasamentul proiectelor de tip Smart Village
Integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting lanseaza prima editie a Radiografiei Smart Village in Romania, cu un total de 224 proiecte identificate in 147 de comune ale tarii.
“Dupa elaborarea a sase editii de Radiografie Smart City in Romania, demers pe care l-am inceput in martie 2018, ne-am hotarat sa alocam mai mult spatiu modului in care este tradus in concret conceptul de Smart Village la nivelul spatiului rural romanesc si am decis publicarea primului raport Smart Village, ce are, ca vedete ale primei editii, Ciugud, Alunis, Boghis si Saschiz”, declara Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.
Topul comunelor inteligente este condus de Ciugud, judet Alba cu 8 proiecte, secundat de Alunis din judetul Mures cu 7 proiecte, Boghis (Salaj) si Saschiz (Mures) cu cate 5 proiecte fiecare.
La nivel de verticale, Smart Governance conduce clasamentul, urmata de Smart Economy si Smart People, top diferit fata de clasamentul oraselor inteligente, in care primul loc este ocupat de Smart Mobility, iar verticala Smart People este pe ultimul loc.
“Daca anul trecut, in cadrul capitolului dedicat Satelor Inteligente din Radiografia Smart City, am identificat 69 de proiecte Smart Village aflate in faza de proiect, in curs de implementare sau deja realizate la nivelul a 59 de comune din Romania, in acest an am identificat 224 proiecte in 147 de comune, lucru care confirma o crestere cu peste 300% a numarului de proiecte in acest domeniu”, precizeaza Barbut.
In general, proiectele Smart Village includ urmatoarele domenii, fara a se limita la acestea: sanatate, educatie, economie, mediu/dezvoltare durabila, digitalizare si transformare digitala, energie regenerabila, alimentatie, constientizare si implicare civica.
Radiografia Smart Village cuprinde si un articol dedicat comunei Ciugud, promotorul conceptului Smart Village in Romania, folosita in mod oficial, inca din anul 2020, ca studiu de caz de catre Guvernul Romaniei, pentru a dezvolta conceptul la nivel national.
Principalele provocari cu care se confrunta mediul rural din Romania, in implementarea solutiilor smart, sunt depopularea si declinul demografic, lipsa fondurilor necesare pentru asigurarea unor servicii publice imbunatatite si nivelul scazut de atractivitate teritoriala, potrivit respondentilor din raport.
Metodologia acestei editii este similara celei folosite la Radiografia Smart City. In acest sens, au fost colectate si verificate date si informatii provenite de la trei surse: primarii, furnizori, media. Astfel, au fost trimise adrese la 2.685 primarii de comune din Romania, dintre care 272 au raspuns si 147 au completat chestionarul. Raportul include informatiile obtinute de la primarii si din celelalte surse, in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022.
Mai multe informatii gasiti in raportul disponibil integral, gratuit, pe pagina www.vegacomp.ro, pentru orice utilizator sau companie interesata de evolutia pietei Smart Village din Romania.
Despre Vegacomp Consulting
Companie fondata in anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazeaza pe o experienta a echipei de peste 29 de ani in telecomunicatii, in special pe retele de fibra optica, in Romania si la nivel international si isi concentreaza proiectele pe dezvoltari de solutii combinate de telecomunicatii si energie. Vegacomp Consulting aduce, atat in tara cat si in strainatate, solutii inovatoare pentru dezvoltarea retelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare si Dezvoltare. Compania isi concentreaza activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa, solutii inteligente de parcare integrate si activeaza in domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informatii sunt disponibile la www.vegacomp.ro.
Pentru a consulta varianta completa a articolului accesati si documentul de mai jos: