loader

Proiectul Legii noului Cod Fiscal si Codului de procedura fiscala

Proiectul Legii noului Cod fiscal si noului Cod de procedura fiscala a fost publicat ieri pe website-ul Ministerului de Finante.

Acestea fac parte din procesul complex de modernizare a legislatiei fiscale, unul dintre obiectivele incluse in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015 si in Programul Legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2013-2016.

 

Ambele proiecte au fost publicate in vederea supunerii spre consultare publica, in mod special a mediului de afaceri, urmand ca ulterior sa fie trimise Parlamentului pentru discutii, modificari si eventual spre aprobare.

 

CELE MAI SEMNIFICATIVE MODIFICARI PROPUSE DIN PROIECTUL NOULUI COD FISCAL SUNT:

 

? reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent, la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019;

 

? impozitul pe dividende este eliminat;

 

? se propune o cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

- 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

- 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;

- 3% + 1,530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

 

 

? taxa pe valoarea adaugata urmeaza sa fie redusa pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent, la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016. Mai mult decat atat, din 1 ianuarie 2018, TVA ar putea ajunge la 18%;

 

? reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent, la 9% din 1 ianuarie 2016;

 

? reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017;

 

? reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017;

 

? cheltuielile cu contributia la asigurarile de sanatate nu mai sunt deductibile la calculul impozitului pe salariu;

 

? contributia la asigurarile de sanatate se datoreaza pentru toate tipurile de venit, inclusiv cele din dividende, dobanzi, castiguri de capital, indiferent daca persoana fizica realizeaza si venituri salariale sau venituri din activitati independente;

 

? persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente vor plati contributia de asigurari sociale la venitul net.

 

CELE MAI SEMNIFICATIVE MODIFICARI PROPUSE DIN PROIECTUL NOULUI COD DE PROCEDURA FISCALA SUNT:

 

? se propune o penalitate de nedeclarare de 5%, 25%, 75% si chiar 100%;

 

? dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale sa fie de 0,02% pe zi de intarziere fata de 0,03% in prezent, avand in vedere noua penalitate de nedeclarare;

 

? posibilitatea efectuarii indreptarii erorilor materiale din documentele de plata ale contribuabililor in cazul in care plata s-a efectuat intr-un alt cont decat in cel la care se refera plata;

 

? dreptul contribuabililor de a se adresa instantei de contencios administrativ in situatia in care contestatia nu a fost solutionata de organul competent in termen de 6 luni de la data depunerii.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL