loader

Volatilitatea pretului petrolului influenteaza deciziile legate de tranzactii in sectorul de petrol si gaze

Valoarea globala a tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a cunoscut o crestere de 69% in 2014, in timp ce volumul tranzactiilor si-a continuat declinul pe fondul cresterii volatilitatii, se arata in studiul EY Global oil and gas transactions review 2014.

Conform studiului, incertitudinile legate de preturile materiilor prime vor continua sa influenteze deciziile in tranzactii in anul care urmeaza, pe masura ce companiile cauta stabilitatea financiara.

 

Dupa mai bine de trei ani de preturi mari si relativ stabile ale petrolului, slabirea fundamentelor pietei din a doua parte a lui 2014 a depasit, in cele din urma, ca importanta, incertitudinea geopolitica, fapt care a generat scaderea preturilor la produse petroliere cu mai mult de 50% si incetinirea activitatii de tranzactionare spre sfarsitul anului.

 

Studiul releva faptul ca anul 2014 a fost remarcabil pentru tranzactiile din sectorul de petrol si gaze, in pofida scaderii cu 20% a volumului tranzactiilor, la un numar de 1885 de la 2367 in anul 2013. Valoarea globala totala a tranzactiilor a crescut cu mai mult de 69% fata de 2013, la un nivel de 443 miliarde USD – mult mai sus decat cel mai recent astfel de varf, inregistrat in anul 2012, cifrat la 374 miliarde USD.

 

O evolutie asemanatoare a inregistrat fiecare segment al sectorului de petrol si gaze. Valoarea tranzactiilor a crescut cu 21% in zona upstream, cu 88% in downstream, cu 115% in midstream si cu 242% in zona serviciilor pentru industria extractiva. in acelasi timp, volumul tranzactiilor a scazut in fiecare segment, cu exceptia tranzactiilor din zona de downstream.

 

Activitatea din zona upstream

Tranzactiile din zona upstream au continuat sa domine peisajul global al fuziunilor si achizitiilor, reprezentand aproape trei sferturi din volumul global al tranzactiilor incheiate, in pofida unei scaderi de 22% fata de anul precedent. in acelasi timp, valoarea totala a tranzactiilor din zona upstream a scazut sub 50% pentru prima data in 2014, ca urmare a cresterii activitatii de tranzactionare in celelalte zone ale sectorului. Valoarea tranzactiilor a crescut insa cu 21%.

 

Activitatea de tranzactionare din acest segment a fost impulsionata in mare parte de consolidarea USA si de mega-tranzactiile de la nivel global. 65% din valoarea totala a tranzactiilor globale de mari dimensiuni din zona upstream (120 miliarde USD) a fost generat de 50 de tranzactii cu valori mai mari de 1 miliard de USD.

 

 

Activitatea din zona downstream

Activitatea din zona de downstream a cunoscut cea mai puternica crestere din ultimii doi ani in termeni de volume ale tranzactiilor si volume agregate, cu o crestere de 16% fata de 2013. Este singurul segment din sectorul de petrol si gaze care a inregistrat cresteri record ale volumelor tranzactiilor in 2014. Valoarea totala raportata a acestor tranzactii a cunoscut si ea o crestere de 88% fata de anul precedent, ajungand la 25,1 miliarde de USD.

Statele Unite au atras cel mai mare numar de tranzactii din zona downstream – aproximativ 56% - in vreme ce Asia (incluzand Australia) si Europa au atras 16%, respectiv 18% din totalul tranzactiilor. in timp ce activitatea din Europa a scazut cu 30% pe fondul persistentei incertitudinii economice si a dezechilibrelor de tip cerere/oferta din 2014, segmentul tranzactiilor din zona downstream nu da semne de incetinire.

 

Activitatea din zona midstream

Numarul tranzactiilor din zona midstream a scazut in 2014, insa valoarea lor publica a crescut in mod abrupt. Cu 102 tranzactii anuntate pentru 2014, activitatea de tranzactionare a scazut cu peste 23%. in acelasi timp, valoarea tranzactiilor a inregistrat o crestere mai mult decit dubla, ajungand la 161 miliarde de USD, ca rezultat al incheierii catorva tranzactii mari.

 

Activitatea de tranzactionare care a avut in vedere gazoductele a detinut cea mai mare pondere din total. in contextul cresterii explozive a resurselor neconventionale din Statele Unite, atentia acordata investitiilor in infrastructura se situeaza la cote istorice maxime, pe masura ce sunt construite noi gazoducte, noi unitati de procesare si de depozitare. De asemenea, activitatea din zona de midstream se consolideaza din ce in ce mai mult, pe masura ce tot mai multe companii vor sa profite de avantajele oferite de Master Limited Partnership (MLP).

 

Servicii pentru industria extractiva

in pofida unei scaderi de la an la an a volumului de tranzactii, valoarea tranzactiilor de pe segmentul serviciilor pentru industria extractiva (OFS) a inregistrat o crestere spectaculoasa de 242%, pana la nivelul de 72 miliarde USD in 2014, ca urmare a incheierii mai multor tranzactii mari – incluzand aici mega-tranzactia anuntata de Halliburton in noiembrie 2014. Excluzand tranzactia Halliburton/Baker Hughes, valoarea tranzactiilor a continuat sa inregistreze o crestere impresionanta de 62% fata de 2013.

 

Perspective pentru 2015

Companiile de petrol si gaze din intreaga lume cauta in prezent modalitati de generare a veniturilor si de imbunatatire a nivelurilor de costuri in actualul context al scaderii pretului petrolului. Este posibil ca acesta sa scada si mai mult in absenta unor schimbari pe termen scurt in balanta petroliera la nivel global, dar asteptarile sunt ca piata sa se consolideze si activitatea de tranzactionare sa se intensifice pana in a doua jumatate a lui 2015. Cresterea preturilor nu va fi suficienta pentru un succes durabil. Gestionarea eficienta a transformarilor structurale din prezent in sectorul de petrolul si gaze necesita un grad mare de flexibilitate financiara, operationala si de portofoliu.

 

Perspective locale

Valeriu Binig, Partener EY Romania, declara: “Clarificarea cadrului de reglementare si armonizarea cadrului fiscal cu noul cadru privind redeventele in sectorul hidrocarburilor vor facilita noi tranzactii in acest sector din Romania. Investitorii in upstream asteapta lansarea unei noi runde de concesiuni in domeniu si clarificarile anuntate de autoritatile romane pentru 2015.”

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL