CBAM este unul dintre obiectivele strategiei UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Printre alte obiective, CBAM a fost introdus pentru abordarea riscului de relocare a emisiilor de carbon, crearea unor conditii de concurenta echitabile care sa faciliteze concurenta loiala cu produsele din afara UE, asigurarea unui cadru politic stabil pentru investitiile din UE in tehnologii cu emisii reduse de carbon, dar si incurajarea importatorilor din tarile terte in UE sa adopte tehnologii cu emisii scazute de carbon.
Regulamentul CBAM se aplica produselor importate in UE, care provin din industrii intens poluante, din sectoarele ciment, produse chimice, ingrasaminte, fier/otel si aluminiu (de exemplu, acid azotic, acizi sulfonitrici, tuburi sau tevi, suruburi, constructii si parti de constructii metalice). In aceasta etapa, produsele vizate sunt supuse raportarii CBAM, iar din 2026 vor fi supuse taxei pe carbon in functie de emisiile de carbon incorporate in cadrul procesului de fabricare, importatorii fiind obligati sa achizitioneze certificate CBAM pe baza emisiilor specifice incorporate in produsele importate. Importatorilor din UE li se vor aplica sanctiuni financiare in caz de neconformitate sau de raportare inexacta.
Obtinerea statutului de declarant autorizat CBAM
Recent a fost publicat Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 486/2025 („Regulamentul CBAM” sau „Regulamentul”), care stabileste conditiile si procedurile legate de statutul de declarant autorizat in cadrul CBAM. De asemenea, a fost lansat in 31 martie 2025 in Registrul CBAM Modulul de gestionare a autorizatiilor (Authorisation Management Module - AMM), care va fi utilizat de importatori si de reprezentantii vamali indirecti pentru procesul de solicitare a autorizatiei.
Pentru obtinerea statutului, importatorii trebuie sa depuna o cerere in format electronic prin intermediul registrului CBAM. Acestia trebuie sa demonstreze ca detin capacitatea financiara si operationala necesara pentru indeplinirea obligatiilor CBAM si, de asemenea, ca nu au incalcat grav sau in mod repetat legislatia vamala si legislatia CBAM, normele fiscale sau pe cele privind abuzul de piata. Pentru autorizarea ca declarant autorizat, operatorii trebuie sa detina o organizare administrativa adecvata pentru indeplinirea obligatiilor de tranzactionare cu certificate CBAM, dar si pentru efectuarea controalelor interne in scopul prevenirii, detectarii si corectarii declaratiilor CBAM si gestionarii certificatelor aferente mecanismului ceea ce implica si resurse umane competente care sa se ocupe de gestionarea acestor procese.
Potrivit Regulamentului CBAM, Ministerul Finantelor, in calitate de autoritate competenta in Romania, are la dispozitie un termen de 120 de zile calendaristice de la data primirii cererii pentru a o evalua si pentru a lua o decizie cu privire la aceasta. Totodata, Regulamentul prevede ca, pentru cererile depuse inainte de 15 iunie 2025, termenul de evaluare este de 180 de zile calendaristice de la data primirii.
Simplificari propuse prin pachetul Omnibus
In acelasi timp, conform initiativei recente a Comisiei Europene (pachetul Omnibus), mecanismul CBAM urmeaza sa fie simplificat cu scopul de a reduce sarcina administrativa pentru IMM-uri si pentru importatorii ocazionali. Initiativa propune proceduri mai simple de declarare a emisiilor incorporate in produsele vizate de mecanism, termene mai relaxate de raportare pentru operatiunile cu certificate CBAM, dar si circumstante pentru reducerea penalitatilor. Cu toate acestea, 2026 ramane anul in care incepe plata taxei pe carbon.
Plafon minim pentru nedeclarare
Prima propunere de modificare vizeaza eliminarea regulii actuale de scutire aplicabile marfurilor CBAM cu o valoare neglijabila, stabilita la sub 150 de euro. In locul acestei reglementari, se introduce un plafon anual, conform caruia importurile de marfuri nu vor fi supuse Regulamentului daca nu depasesc 50 de tone (masa neta) pe an calendaristic. Aceasta schimbare are scopul de a simplifica procesul de conformare pentru importatori si de a reduce povara administrativa. Comisia Europeana estimeaza ca, prin aceasta ajustare, aproximativ 90% dintre importatori vor fi scutiti de obligatiile impuse de CBAM.
Raportare pe baza valorilor implicite
A doua propunere se refera la reluarea raportarii pe baza valorilor implicite publicate de Comisia Europeana (din trimestrul trei 2024, operatorii au fost obligati sa raporteze emisiile reale incorporate in produsele respective). Astfel, se simplifica modul de raportare pentru importatorii care nu pot obtine valorile emisiilor generate pentru producerea marfurilor CBAM de la furnizori, nemaifiind necesara confirmarea emisiilor de catre un verificator acreditat.
31 august - nou termen de raportare
In al treilea rand, se propune un nou termen de raportare, respectiv data de 31 august a fiecarui an, pentru importurile efectuate in anul anterior celui de raportare (in prezent, termenul este 31 mai). Astfel, declarantii (importatorii sau reprezentantii vamali) vor avea mai mult timp sa colecteze informatiile necesare, sa se asigure ca emisiile incorporate sunt confirmate de un verificator acreditat si sa achizitioneze numarul corespunzator de certificate CBAM.
Amanarea obligatiei de achizitionare certificate CBAM
Obligatia de a achizitiona certificate CBAM pentru bunurile importate in 2026 este amanata pana in februarie 2027.
Produse incluse in domeniul de aplicare al CBAM
O alta propunere se refera la produsele incluse in domeniul de aplicare al CBAM. In ceea ce priveste electricitatea, doar emisiile directe ar trebui sa fie luate in considerare pentru CBAM, iar argila caolinica necalcinata ar urma sa fie exclusa din domeniul de aplicare.
Reducerea eventualelor penalitati
De mentionat faptul ca autoritatile competente vor putea reduce eventualele penalitati pentru incalcarea obligatiilor CBAM in anumite circumstante – amploarea informatiilor nedeclarate nu este semnificativa, declarantul este cooperant si bine pregatit in domeniu, comportamentul se dovedeste a fi neintentionat, are un istoric bun de conformare.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2026, importatorii de marfuri care se incadreaza in categoria CBAM vor trebui sa obtina statutul de declarant autorizat CBAM, pentru a putea finaliza in mod corespunzator formalitatile vamale de import.
Intrucat procesul de obtinere a statutului de declarant autorizat CBAM este unul de lunga durata, cererea de acordare a statutului trebuie sa fie pregatita si depusa cat mai rapid pentru a evita posibila blocare a operatiunilor incepand cu 2026. Pentru importatorii care efectueaza operatiuni anuale de import de marfuri CBAM in cuantum de 50 de tone sau peste, este recomandata inceperea imediata a pregatirii in acest scop. Avand in vedere ca propunerea de simplificare a regulamentului CBAM mai poate fi modificata, si cei care importa cantitati mai mici decat pragul propus ar trebui sa se pregateasca pentru obtinerea statutului.
In concluzie, mecanismul CBAM al UE este inca in evolutie si impactul complet asupra importatorilor ramane neclar. Desi exista inca un grad ridicat de incertitudine, schimbarile propuse implica oportunitati semnificative de simplificare a obligatiilor CBAM, pe care importatorii ar trebui sa le studieze si sa le evalueze din punctul de vedere al impactului asupra operatiunilor proprii.
Este important de retinut, insa, ca noile propuneri de modificare nu implica o amanare a Regulamentului, iar perioada de tranzitie se va incheia la 31 decembrie 2025. Astfel, companiile care intentioneaza sa importe marfuri vizate de mecanism ar trebui sa verifice daca vor putea beneficia de pragul de scutire sau daca ar trebui sa inceapa pregatirea pentru perioada definitiva CBAM.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com