loader
Piata muncii, dupa primul semestru: peste 160.000 de joburi noi si 4,4 milioane de aplicari

Piata muncii, dupa primul semestru: peste 160.000 de joburi noi si 4,4 milioane de aplicari

Vara incepe cu o crestere fulminanta a joburilor din turism

Primele sase luni ale anului au venit cu peste 160.000 de oferte noi de joburi postate de angajatori, nivel similar cu aceeasi perioada a anului trecut. Retailul si serviciile ocupa, ca de fiecare data, primele doua locuri ale clasamentului celor mai activi angajatori, insa, odata cu apropierea verii, operatorii din turism castiga vizibil mai mult teren la acest capitol. Cu 20.000 de joburi noi, postate de la inceputul anului si pana acum, dar cu precadere in ultima luna, cei care recruteaza pentru sectorul turistic se afla pe locul al patrulea in ierarhie, dupa angajatorii din industria alimentara, aflati pe locul al treilea. „Impartite pe domenii de activitate, de la inceputul anului si pana acum, au fost postate 40.000 de joburi pentru retail, 26.000 pentru servicii, 21.000 pentru industria alimentara si 20.000 pentru turism. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, vedem o crestere a numarului de joburi din turism, dar si o usoara scadere a ofertelor venite din zona de call center / BPO si IT / telecom”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observa o tendinta descrescatoare a intentiei angajatorilor de a recruta pentru pozitii remote. Astfel, de la inceputul anului si pana acum, au fost postate aproape 10.000 de joburi remote (dintr-un total de peste 160.000 de joburi), in timp ce anul trecut numarul acestora era de aproximativ 17.000. In scadere fata de 2022 se regasesc si joburile din strainatate: din ianuarie si pana acum, au cumulat 6,7% din numarul total de locuri de munca postate versus 8,7% in 2022. „87,4% dintre joburile scoase anul acesta in piata de angajatori au fost pentru Romania si au reprezentat joburi pentru care este necesara prezenta la birou. Daca nu zilnic, macar 2-4 zile pe saptamana. Aceasta schimbare de pozitionare a angajatorilor fata de munca remote a fost una dintre tendintele importante ale acestui an pe piata muncii. S-a lovit, insa, de o dorinta in crestere a candidatilor pentru a aplica la job urile care le permit sa decida singuri de unde vor sa lucreze”, explica Bogdan Badea.

In acest sens, din cele 4,4 milioane de aplicari inregistrate in perioada 1 ianuarie – 30 mai, 83,6% au fost pentru joburile din Romania, non - remote, 14,7% pentru cele remote si 1,7% pentru strainatate. Comparativ cu anul trecut, ramane identic procentul aferent aplicarilor pentru oportunitatile din afara tarii, insa creste cel pentru remote si scade cel pentru joburile care necesita prezenta permanenta la birou. „In plus, vedem ceva mai multa efervescenta la nivel general in ceea ce priveste aplicarile. Avem aproximativ 900.000 de aplicari in fiecare luna, in crestere cu aproape 10% fata de anul trecut. Si numarul de candidati noi din platforma a avut o evolutie de 17% in aceasta perioada comparativ cu prima jumatate de an din 2022”, mai spune Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicari au fost directionate catre anunturile angajatorilor din retail. Urmeaza serviciile, sectorul de call center / BPO, IT / telecom, financiar bancar, turism si industria alimentara.

O alta tendinta importanta pentru aceasta prima jumatate de an este legata de cresterea numarului de joburi care au salariul afisat in anuntul de angajare. Daca in primul semestru al anului trecut sub 30% din joburile postate aveau salariul publicat in anuntul de angajare, anul acesta, procentul a urcat la aproape 40%. Concret, 53.000 de locuri de munca aveau salariul mentionat si vizibil pentru toti candidatii.

In acest moment, 32.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL