loader
Microsoft Build 2023: noi solutii de inteligenta artificiala pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023: noi solutii de inteligenta artificiala pentru viitorul digital

In cadrul Build, compania a anuntat, de asemenea, integrarea Microsoft 365 Copilot, disponibil momentan in varianta de preview, in browserul Edge

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat dezvoltatorilor de software organizat anual de Microsoft – a marcat o noua etapa in era digitala, fiind anuntate numeroase produse si functionalitati  noi, menite sa ne ajute sa devenim mai eficienti si mai productivi. Noile solutii de inteligenta artificiala dezvoltate de Microsoft au fost in prim-plan, iar participantii au avut ocazia sa se familiarizeze cu avantajele acestora si modul in care pot facilita progresul in organizatii. 

Functii noi in Microsoft Edge

In acest an, la Build, Microsoft a prezentat noile functii disponibile la nivelul browserului Edge, care integreaza solutii AI pentru a raspunde cerintelor organizatiilor si a le ajuta sa fie mai inovatoare. Microsoft Edge este primul browser a carui functie de cautare foloseste algoritmi de inteligenta artificiala, avand integrat si motorul Bing. In cadrul Build, compania a anuntat, de asemenea, integrarea Microsoft 365 Copilot, disponibil momentan in varianta de preview, in browserul Edge.

Windows Copilot pentru sistemul de operare Windows 11

Windows va fi prima platforma de PC cu asistenta AI centralizata odata cu introducerea Windows Copilot. Folosind noul instrument, impreuna cu Bing Chat si plugin-uri create de terti, utilizatorii pot finaliza mai usor proiecte complexe si se pot concentra pe colaborare, in loc sa risipeasca energie in gasirea, lansarea si utilizarea mai multor aplicatii. Windows Copilot va fi disponibil, in varianta de previzualizare, incepand din 11 iunie.

Extinderea ecosistemul de plugin-uri AI

Adoptarea aceluiasi standard deschis de plugin-uri pe care OpenAI l-a introdus pentru ChatGPT a fost anuntata la Build, permitand astfel interoperabilitatea intre ChatGPT si intreaga gama de oferte de copilot Microsoft. Dezvoltatorii pot folosi acum o singura platforma pentru a crea plugin-uri care functioneaza pe segmentele de business si de consum, inclusiv ChatGPT, Bing, Dynamics 365 Copilot si Microsoft 365 Copilot. In acest fel, dezvoltatorii pot construi experiente care permit oamenilor sa interactioneze cu aplicatiile lor folosind cea mai naturala interfata: limbajul uman.

In plus, Microsoft a anuntat ca Bing va deveni motorul de cautare implicit in ChatGPT. In acest fel, ChatGPT va avea un motor de cautare de clasa mondiala incorporat pentru a oferi raspunsuri mai rapide si mai actualizate cu acces de pe web. Raspunsurile ChatGPT pot fi bazate pe cautare si date web si pot include citate, astfel incat sa utilizatorii sa afle mai multe informatii, direct din chat. Noua experienta este deja disponibila pentru abonatii ChatGPT Plus si va fi disponibila gratuit pentru utilizatori in curand, prin simpla activare a unui plugin.

Microsoft Fabric – o noua platforma anuntata la Build 2023

Una dintre noutatile prezentate in cadrul evenimentului de anul acesta este platforma Microsoft Fabric - o platforma care reuneste toate datele si instrumentele de analiza de care au nevoie organizatiile. Microsoft Fabric integreaza tehnologii precum Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics si Power BI intr-un singur produs, facilitand gestionarea, analiza de date si, implicit, valorificarea potentialului acestora.  

Fiind o platforma completa de analiza, Microsoft Fabric le ofera clientilor posibilitatea de a utiliza un singur produs, care asigura toate functiile necesare prin intermediul carora dezvoltatorii de software pot sa analizeze datele la care au acces. In plus, totul este integrat si optimizat automat. 

Focus Mode – o noua functie in DevTools

Pentru a inlesni interactiunea utilizatorilor cu suita Dev Tools, Microsoft a lansat Focus Mode: o noua functie care simplifica interfata Microsoft Edge DevTools. De acum, utilizatorii vor putea sa isi personalizeze bara de activitati si meniul Quick View, astfel incat sa poata accesa rapid si usor instrumentele pe care le folosesc cel mai des. Focus Mode ar urma sa devina disponibil pe scara larga pe parcursul acestui an.

Construind responsabil impreuna

Angajamentul Microsoft este sa dezvolte tehnologie AI cu impact benefic, impartasind in acelasi timp propriile lectii invatate si construind instrumente si produse inovatoare care ajuta dezvoltatorii si companiile sa implementeze practici responsabile de AI in propria munca si in organizatii.

Azure AI Content Safety, un nou serviciu Azure AI destinat sa sprijine companiile sa creeze comunitati online mai sigure, va fi integrat in produsele Microsoft, inclusiv Azure OpenAI Service si Azure Machine Learning. La Build, Microsoft a anuntat, de asemenea, introducerea de noi instrumente in Azure Machine Learning, inclusiv extinderea suportului pentru tabloul de bord Responsible AI pentru date de text si imagini, in previzualizare, permitand utilizatorilor sa evalueze modele mari construite cu date nestructurate in timpul etapei de construire, instruire si/sau evaluare a modelului.

Pentru mai multe informatii privind noutatile anuntate la Microsoft Build 2023 accesati pagina web dedicata evenimentului.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL