loader

Liderii afacerilor de familie din Europa sunt optimisti, dar provocarile raman

European Family Business (EFB) si KPMG au lansat a treia editie a Barometrului Afacerilor de Familie Europene, care masoara nivelul de incredere al afacerilor de familie din Europa

Studiul, efectuat pe baza raspunsurilor online la chestionare primite de la 878 afaceri de familie din 18 tari europene, inclusiv Romania, arata ca prognozele pentru afacerile de familie raman pozitive, cu un nivel de incredere stabil la 70% (fata de 71% in iunie 2014). Cu toate acestea, la fel ca si in prima si a doua editie a publicatiei, scaderea profitabilitatii continua sa fie una din principalele motive de ingrijorare pentru afacerile de familie (mentionat de 47% dintre respondenti), reprezentand o crestere de 9% in ultimele 12 luni.

 

„Sondajele anterioare au ridicat semnale de alarma in legatura cu forta de munca si calificarile angajatilor. Aceasta tendinta pare a continua, avand in vedere ca “lupta pentru talente” s-a intensificat in mod constant, iar in aceasta a treia editie a fost estimata drept a doua cea mai mare provocare pentru respondenti (42%), un salt de 6% de la ultima editie din iunie 2014”, a afirmat Alexandru Massaci, Director Consultanta in Afaceri, KPMG in Romania. in plus, ”costul fortei de munca” a urcat rapid pe locul 3 in lista provocarilor cu care se confrunta companiile, cu un salt de la 15% la 29% in 12 luni. in consecinta, nu este surprinzator ca 50% dintre respondenti ar saluta o reforma in reglementarea pietei muncii.

 

In mod optimist, sondajul arata ca afacerile de familie continua sa creasca. 54% dintre respondenti raporteaza in prezent o crestere a cifrei de afaceri (comparabil cu 44% in iunie). in plus, 48% dintre cei chestionati au marit numarul de angajati in ultimele 6 luni, o crestere de 8% fata de iunie 2014.

 

“Rezultatele acestui al treilea sondaj demonstreaza inca o data ca afacerile de familie sunt in crestere. Cu toate acestea, asa cum am vazut si din ultimul sondaj, presiunea asupra profitabilitatii, tendinta ingrijoratoare care se manifesta in “lupta pentru talente” si complexitatea relatiilor de munca sunt inca prezente. Aceste elemente ar trebui sa fie un semnal pentru factorii decizionali ca este nevoie urgenta de actiune”, a afirmat Roger Pedder, presedinte EFB.

 

Dupa cum spune Richard Perrin, Partener Consultanta in Afaceri, KPMG in Romania: “ Este intr-adevar incurajator sa vedem in acest al treilea Barometru ca afacerile de familie continua sa fie optimiste in legatura cu viitorul lor, in ciuda mediului economic complex in care opereaza. in acest sens studiul a demonstrat o tendinta constanta de crestere in ultimele 6 luni, iar respondentii preconizeaza noi investitii in perioada urmatoare. Cu toate acestea, continua sa se confrunte cu problemele legate de profitabilitate si de angajarea si pastrarea talentelor. Aceste aspecte vor continua sa reprezinte o prioritate pe agenda afacerilor de familie si in anul 2015”.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL