loader
In ce conditii are ANAF competenta de control in cazul persoanelor fizice nerezidente in Romania?

In ce conditii are ANAF competenta de control in cazul persoanelor fizice nerezidente in Romania?

Autori: Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania, Calin Stan, Avocat, Bancila Diaconu si Asociatii si Adelina Iancu, Avocat, Bancila Diaconu si Asociatii

Este intrebarea fireasca care se naste in contextul demararii unor ample actiuni de control ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in acest an, pentru a depista eventuale cazuri de neconformare in declararea veniturilor persoanelor fizice. Planurile de control ii vizeaza, in principiu, pe rezidenti, dar actiunile au ajuns si la nerezidenti, care au fost supusi verificarilor situatiei fiscale din perspectiva impozitului pe venit. Cui anume i se aplica, de fapt, acest control?

Persoanele fizice romane sau straine care, indiferent de rezidenta fiscala, fie ca au desfasurat la un moment dat o activitate economica in Romania, fie au obtinut/obtin un venit pasiv sau detin active in Romania, ar fi recomandat sa-si puna intrebarea daca si in ce conditii pot intra sub incidenta acestui tip de control fiscal.

Inainte de toate, de mentionat este faptul ca primirea unui aviz de verificare a veniturilor nu trebuie sa provoace ingrijorare decat daca, cum zice o vorba romaneasca, persoana se simte cu musca pe caciula. Evident, o persoana fizica rezidenta fiscal in Romania care a omis cu buna stiinta din declaratiile de venit veniturile realizate ar trebui sa fie pregatita sa raspunda la intrebarile reprezentantilor ANAF.

Iar daca revenim la persoanele fizice nerezidente (fie ca discutam de persoane straine sau romane, care sunt rezidente fiscal intr-un alt stat), este important de retinut faptul ca, in anumite circumstante, calitatea de persoana nerezidenta, conform Codului Fiscal nu exclude in mod obligatoriu incidenta acestui tip de control fiscal. Prin urmare, trebuie verificate cu atentie toate conditiile legii pentru ca o persoana nerezidenta sa se asigure ca aceasta procedura ii este aplicabila, iar ANAF are competenta de a o efectua.

In practica, s-au intalnit cazuri in care persoane fizice nerezidente - care, desi nu aveau calitatea de subiect fiscal vizat de acest tip de control, conform legii - au fost notificate de catre ANAF ca vor face obiectul verificarii situatiei fiscale personale, din perspectiva modului de conformare a impozitului pe venit datorat Statului Roman. Care a fost motivul? Simplu, ANAF nu detinea informatia privind rezidenta fiscala intr-un alt stat a persoanei fizice, aspect usor de inteles avand in vedere ca persoana avea carte de identitate din Romania si nu si-a notificat rezidenta la autoritatea fiscala.

Intr-un astfel de caz, au fost aduse o serie de clarificari si s-a demonstrat ca, desi persoana vizata avea carte de identitate romaneasca si a desfasurat anterior activitati economice generatoare de venituri in Romania:

• persoana nu a fost rezident al Statului Roman in perioada supusa verificarii pentru care a primit aviz;

• nu a obtinut venituri impozabile conform legii romane in perioada verificata si, prin urmare,

• nu datoreaza niciun impozit pe venit din perspectiva legislatiei fiscale romane.

In consecinta, s-a constatat ca persoana notificata de ANAF nu avea calitatea de subiect al verificarii situatiei fiscale personale in baza legislatiei din Romania, cata vreme nu exista obligatia declararii si platii in Romania a impozitului pe veniturile realizate in perioada in care nu a fost rezident fiscal in Romania.

Astfel, recomandarea ar fi ca toate aceste conditii legale sa fie tratate cu seriozitate chiar de la momentul primirii avizului, inclusiv din perspectiva conventiilor de evitare a dublei impuneri, pentru ca, odata inceput controlul, acesta trebuie parcurs si finalizat. In acest fel, persoanele fizice nerezidente care demonstreaza neindeplinirea conditiilor pentru a fi subiect de control nu vor mai fi obligate sa furnizeze numeroase explicatii si documente justificative in cazul in care controlul chiar ar incepe.

In situatia in care procedura de verificare este demarata, va fi necesara reconstituirea laborioasa a tuturor elementelor si fluxurilor de patrimoniu, pentru toata perioada ce face obiectul controlului (ex., completarea declaratiei de patrimoniu si venituri, documente bancare, documente privind veniturile primite, atat cele impozabile, cat si cele neimpozabile, cheltuielile, s.a.m.d.). In majoritatea cazurilor, acest exercitiu este extrem de dificil, iar eventualele neconcordante sesizate de organul fiscal pot atrage consecinte serioase in planul impunerii.

Prin urmare, este esential ca, in toate cazurile in care persoana nu a fost rezidenta fiscal in Romania in perioada ce face obiectul verificarii personale (fie chiar si partial), acest aspect sa fie tratat cu prioritate (cu prezentarea situatiei de fapt si a documentelor justificative), imediat dupa primirea avizului. In caz contrar, riscul de a consuma timp si resurse pentru clarificarea situatiei fiscale personale, uneori chiar cu consecinta unei impuneri nejustificate, devine foarte mare.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL