loader

Fuziunile si achizitiile ocupa un loc central in strategia de crestere a companiilor

Peste jumatate din companii (57%) planuiesc fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni

Intr-o perioada de incertitudini geopolitice si schimbari rapide, perspectivele globale legate de fuziuni si achizitii (M&A) raman foarte optimiste, conform celei de-a 15-a editii a barometrului EY - Global Capital Confidence Barometer (CCB). Studiul EY a fost derulat in randul a peste 1700 de directori executivi din 45 de tari.

 

Mai mult de jumatate (57%) din companii se asteapta sa incheie tranzactii in urmatoarele 12 luni – al doilea procent, ca marime, inregistrat in istoria de sapte ani a Barometrului EY. In acelasi timp, peste 90% dintre executivi se asteapta ca piata M&A sa se imbunatateasca sau sa ramana stabila in urmatorul an, iar mai putin de 10% estimeaza o scadere a numarului de tranzactii pentru aceeasi perioada.

 

Florin Vasilica, Liderul departamentului de Asistenta in Tranzactii, EY Romania, spune:
„Totul se schimba pentru companii, cu exceptia asteptarilor actionarilor legate de crestere si profit – cresterea profitabila ramane pilonul principal al afacerii. In acest mediu dinamic, cea mai rapida cale catre inovatie si crestere este M&A – fuziuni si achizitii.”

 

Megatranzactiile raman o optiune strategica pentru companii, insa, tendinta dominanta din zona M&A este legata de tranzactii de dimensiuni mai mici si mai inteligent realizate, pe masura ce companiile se orienteaza catre un volum mai mare de achizitii si vizeaza firmele aflate la inceput de drum (start-up-uri) si inovatorii tehnologici cu crestere rapida.

 

Conform Barometrului, aproape jumatate (49%) dintre companii au in derulare, in medie, un numar de peste cinci tranzactii, si mai bine de jumatate dintre ele estimeaza sa incheie tranzactii cu valori intre 250 milioane USD si 1 miliard USD. Peste 90% dintre executivi se asteapta ca fluxul estimat al tranzactiilor sa ramana constant sau sa creasca in urmatoarele 12 luni.

 

Convergenta sectoriala continua, pe masura ce limitele dintre industrii se estompeaza

Estomparea diferentelor sectoriale si diminuarea granitelor dintre industrii sunt tot mai vizibile pe piata de M&A, pe masura ce companiile exploreaza industriile adiacente sau pe cele care nu au legatura cu sectorul din care fac parte.

 

Sectoarele cu cel mai mare apetit pentru achizitii sunt cel al bunurilor de consum si comertul cu amanuntul (71% din companii intentioneaza sa efectueze o tranzactie), produsele industriale diversificate (60%), stiintele vietii (56%), tehnologia (54%), industria auto (54%) si petrol si gaze (52%).

 

Problemele geopolitice si macroeconomice sub diferite forme – de la variatii de curs valutar la fluxuri comerciale in declin - reprezinta un motiv tot mai mare de ingrijorare pentru executivi, conform studiului EY. Aceste ingrijorari afecteaza intentiile de incheiere a tranzactiilor, pe masura ce firmele cauta modalitati mai rapide de crestere in medii cu PIB-uri scazute. Aceste probleme cresc complexitatea incheierii tranzactiilor internationale, drept urmare, pentru prima data in istoria de sapte ani a Barometrului, Marea Britanie nu se mai regaseste in top cinci destinatii preferate pentru investitii in optiunile executivilor de la nivel global.

 

In China, fuziunile si achizitiile interne vor predomina in 2017, dupa ce au fost cheltuite 160 miliarde USD cu investitiile trans-frontaliere pana in prezent, in acest an. De asemenea, China va continua sa fie un cumparator major pe alte piete, dupa ce a efectuat deja investitii in peste cincizeci de tari in 2016. Principalele cinci destinatii preferate de investitori sunt Statele Unite, China, Germania, Canada si Franta.

 

In pofida incertitudinilor economice si geopolitice, intentiile de incheiere de tranzactii raman mult deasupra (57%) mediei pe termen lung aratata de Barometru (42%).
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL