loader

EY si Ateliere de Antreprenoriat: 400 de antreprenori conduc mai bine afaceri de 50 milioane de euro si 900 de angajati

Conform Barometrului EY al afacerilor de tip start-up din Romania - 2016, in care au fost analizate raspunsurile a 301 antreprenori romani de start-up, 86% dintre acestia considera ca scoala romaneasca nu ii pregateste pe tineri pentru a deveni antreprenori.

In trei ani, proiectul Ateliere de Antreprenoriat a crescut de la 14 cursuri in 2013, la 90 astazi si de la 50 de cursanti la 400, prin contributia voluntara a 132 de traineri. Cu scopul de a sprijini spiritul si competentele antreprenoriale in randul celor care conduc un business si cu un program adaptat la etapa de dezvoltare a afacerii in care se afla participantii - Scale-up sau Start-up, Atelierele au loc o data la doua saptamani, si urmeaza o curricula cu sapte teme de business.

 

EY Romania sustine Atelierele de Antreprenoriat, cel mai longeviv proiect Romanian Business Leaders, inca de la lansarea lui, in 2013, fiind alaturi de antreprenori inca de la primele etape de dezvoltare ale afacerilor lor, mai ales in contextul lipsei unei educatii antreprenoriale adecvate in Romania.

 

Conform Barometrului EY al afacerilor de tip start-up din Romania - 2016, in care au fost analizate raspunsurile a 301 antreprenori romani de start-up, 86% dintre acestia considera ca scoala romaneasca nu ii pregateste pe tineri pentru a deveni antreprenori. Educatia precara a antreprenorilor este indicata, chiar de oamenii de afaceri, ca al treilea obstacol in dezvoltarea antreprenoriala. Acestia subliniaza lipsa mentorilor si a unei educatii relevante in domeniul financiar, de management, marketing si vanzari. Pe langa proiectele externe pe care le sprijina, EY a creat initiative proprii pentru a sustine liderii de maine ai mediului de business:

 

“Cunoscand in profunzime etapele de dezvoltare ale afacerilor si resursele specifice de care acestea au nevoie in fiecare dintre aceste etape, am dezvoltat initiative pentru a oferi suport unora dintre cele mai dinamice si inovative start-up-uri. Amintesc doua dintre aceste initiative. EY Accelerating Growth si EY Startup Challenge sustin start-up-urile din tehnologie prin consiliere, mentorat si oportunitati de networking si sunt ajutate sa isi creasca baza de clienti”, spune Alexandru Lupea, Partner si Strategic Growth Market Leader, EY Romania.

 

In editia de anul acesta a Atelierelor de Antreprenoriat, 20 de businessuri scale-up si alte 25 afaceri de tip start-up s-au alaturat in Bucuresti pentru a invata din experienta oamenilor romani de business, dar si pentru a invata de la ceilalti cursanti. La cele trei ateliere care au avut loc pana acum, au vorbit antreprenori precum Sergiu Negut, Marius Ghenea, Lucian Butnaru, Andreea Rosca sau Felix Patrascanu, iar multi altii vor urma.

 

Dupa ce in anul 2015 s-a realizat primul pas in extinderea Atelierelor de Seara in tara, prin editia din Craiova, in 2016, programul este extins si a reinceput din 5 aprilie, in Craiova si, in aceeasi zi, in Timisoara, cu obiectivul de a face din Romania un loc mai bun pentru business. Numarul mare de inscrieri – aproximativ 100 de aplicatii pentru cele 50 de locuri disponibile in cele doua orase - sunt un indicator clar ca programul are potentialul de a se extinde in toata tara.

 

“Stiti TED Talks? Pentru mine, Atelierele de Antreprenoriat sunt varianta romaneasca – in fiecare sambata, la sediul RBL” Ivan Nicolae, Ivan 781, participant Ateliere de Antreprenoriat.

 

„Am aflat informatii noi, am invatat tehnici noi care sa ma ajute in cresterea organizata si structurata pe obiectivele afacerii. Am invatat atat de la speakeri cat si de la colegi. M-am incarcat de fiecare data cu energie si optimism si m-am bucurat de toate aplicatiile practice ale atelierelor. Multumesc pentru ocazia de a participa la activitatile acestei comunitati si astept cu nerabdare noi evenimente si proiecte in care sa ma implic activ” - Cosmin Neacsu, General Manager; Globetrotter, Fresh Holidays – participant la Atelierele de Antreprenoriat.

 

“Pentru mine a fost foarte interesant sa cunosc alti antreprenori care impartasesc aceeasi mentalitate cu mine, care vor sa creasca oameni si vor sa dezvolte companii. In urma participarii la Ateliere, am inceput sa dezvolt un nou business alaturi de un prieten, care a participat si el la Ateliere de Antreprenoriat” - Latif Stoica, Partener, EGO&Co – participant la Atelierele de Antreprenoriat.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL