• 63% dintre respondenti au spus ca intentioneaza sa isi stabileasca sau sa isi extinda operatiunile in Romania, in crestere fata de 56% in anul precedent
• ISD au totalizat 10 miliarde de euro in 2022, o crestere de 12,3% fata de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent
• Proportia celor care au spus ca intentioneaza sa investeasca peste 100 milioane de euro s-a dublat, ajungand la aproape 14%, fata de doar 7% in 2022
Romania a inregistrat o crestere de 86% a numarului de proiecte ISD in 2022, ceea ce o situeaza pe locul al cincisprezecelea in randul celor mai atractive destinatii europene pentru investitii, in urcare cu sapte locuri fata de anul precedent – se arata in studiul de atractivitate EY Romania, efectuat in prima parte a anului 2023.
Desi Romania nu este izolata de turbulentele economice si geopolitice globale, a dat dovada de o rezilienta mai mare decat tarile vecine si a inregistrat o redresare accentuata a investitiilor straine incepand cu 2020. ISD au totalizat 10 miliarde de euro in 2022, o crestere de 12,3% fata de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent.
Romania ramane inca in urma Poloniei si Serbiei in randul pietelor din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, investitorii au spus ca sunt mai increzatori in perspectivele de evolutie si 63% dintre cei intervievati au declarat ca intentioneaza sa investeasca in Romania in 2023, fata de 53% la momentul sondajului din 2022.
Aceasta incredere sporita s-a reflectat si in faptul ca aproape de doua ori mai multi lideri de business au spus ca intentioneaza sa investeasca peste 100 milioane de euro in 2023 (14%) in Romania, aproape dublu fata de anul trecut (7%). Majoritatea (72%) au ramas, totusi la intentia de a investi mai putin de 10 milioane de euro.
Dezvoltarea unor proiecte de investitii bancabile si scalabile este esentiala pentru transformarea economica a Romaniei in urmatorii ani. Fondurile in valoare de 80 miliarde de euro disponibile prin programele UE pentru intervalul 2021-2027 ar trebui sa fie catalizatorul schimbarii si sa actioneze ca un multiplicator prin stimularea unor investitii suplimentare din partea sectorului privat. Provocarea consta in faptul ca Romania nu are un palmares bun in absorbtia unor astfel de fonduri.
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale: "In ciuda provocarilor globale, Romania demonstreaza o remarcabila rezilienta economica si un grad ridicat de atractivitate pentru investitii. Cu o crestere impresionanta a investitiilor straine directe, tara noastra se afirma ca un pol esential pentru investitori, oferind oportunitati excelente in sectoare cheie, precum tehnologia, sustenabilitatea si energiile regenerabile. Acesta este momentul ca Romania sa-si consolideze pozitia pe harta investitionala europeana".
Proiectele ISD 2022 au fost foarte concentrate in cinci orase, care au atras 71% din totalul proiectelor. Bucuresti (35%) a ramas destinatia preferata de investitori, urmat de Iasi (13%), Cluj-Napoca (12%), Timisoara (7%) si Brasov (4%). Investitiile in patru dintre aceste orase au fost, de asemenea, foarte concentrate intr-un singur sector, software si servicii IT: 63% in Cluj-Napoca, 60% in Timisoara, 48% in Bucuresti si 33% in Iasi.
Germania s-a clasat pe primul loc in randul tarilor care au investit in Romania in 2022, atat ca numar de proiecte, cat si ca numar de locuri de munca create. Pe primele trei locuri in topul numarului de investitii s-au situat si Statele Unite ale Americii (SUA) si Elvetia, in timp ce Serbia si Irlanda au ocupat, la egalitate, locul al doilea ca numar de locuri de munca create. Cele cinci proiecte in care au investit Serbia (4) si Irlanda (1) au creat fiecare cate 1.000 de noi locuri de munca in sectorul software si al serviciilor IT.
O modalitate de a debloca potentialul Romaniei pentru atragerea de ISD
Deblocarea potentialului de crestere al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care reprezinta motorul economiei romanesti, este esentiala pentru mentinerea pozitiei competitive a Romaniei pentru investitii. Sustinerea IMM-urilor a fost invocata ca fiind principala prioritate de catre respondentii din studiu (45%), urmata de sprijinirea sectorului de tehnologii avansate si a inovarii (38%), multe din aceste firme fiind in faza de start-up si scale-up in economia IMM-urilor. Avand in vedere ca investitorii globali si, din ce in ce mai mult, consumatorii, acorda o atentie tot mai mare masurilor ESG adoptate de companii (34%), este esential ca Romania sa promoveze pe plan intern politici si atitudini de protectie a mediului si sa se asigure ca fiecare oportunitate de investitii respecta aceste criterii .
Ce factori modeleaza atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii
Romania ar trebui sa isi valorifice punctele forte in materie de competitivitate si, in acelasi timp, sa ia masuri rapide pentru a gasi solutii in domeniile in care investitorii considera ca are un dezavantaj. Sectorul software si al serviciilor IT a reprezentat fundatia investitiilor straine directe in ultimii ani si, in acest context, este important ca Romania sa continue sa dezvolte competentele digitale si mediul propice necesare pentru a asigura disponibilitatea fortei de munca de care au nevoie viitorii investitori straini. In acelasi timp, Romania trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a isi consolida reteaua de startup-uri tehnologice si institutii de cercetare, sa asigure o mai buna protectie a drepturilor de proprietate intelectuala si sa incurajeze guvernul si autoritatile de reglementare sa stimuleze transformarea digitala. Acordarea importantei cuvenite acestor factori este esentiala pentru a sustine investitiile straine directe in sectorul de tehnologii avansate din Romania.
Desi razboiul din Ucraina nu a fost identificat ca un factor de impact asupra planurilor de investitii ale respondentilor in studiul din 2023, acestia au indicat apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si NATO ca fiind cel mai important atu al sau (28%). Acest lucru demonstreaza ca preocuparile legate de securitate raman prioritare si ca investitorii percep ca apartenenta la aceste organizatii are o pondere semnificativa in atractivitatea unei tari, in special in perioadele de incertitudine. Romania joaca un rol important in sistemul economic si de securitate al Europei, avand posibilitatea de a-si imbunatati si mai mult pozitia prin maximizarea utilizarii fondurilor disponibile pentru a sustine transformarea si a spori rezilienta in aceste domenii.
Pentru ca Romania sa isi mentina pozitia competitiva si sa isi amelioreze in continuare atractivitatea in randul investitorilor semnificativi la nivel european, este esential sa stimuleze dezvoltarea economica si tehnologica, sa reduca birocratia si sa se asigure ca investitorii considera cadrul juridic al tarii ca fiind transparent si stabil. Acest lucru va contribui la crearea unui mediu favorabil pentru investitori, crescand probabilitatea ca numarul proiectelor de investitii sa creasca peste nivelul record anterior.
***
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.
Despre studiu: atractivitatea perceputa a Romaniei
Atractivitatea unei destinatii luata in calcul pentru proiectele de investitii este definita ca o combinatie intre imagine, gradul de incredere a investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii sau zonei respective de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD. Cercetarea in teren a fost realizata de EuroMoney, in intervalul februarie – martie 2023 prin intermediul unor chestionare online, pe baza unui esantion reprezentativ format din 103 factori de decizie la nivel de conducere executiva si consiliu de administratie.
Jumatate dintre respondenti sunt situati in Romania, o treime in alte tari din Europa, 11% in SUA, iar restul in Canada, China, Africa de Sud si Emiratele Arabe Unite.