loader
Clifford Chance Badea inchide anul 2023 cu 4 proiecte de Piete de Capital incheiate cu succes in ultima luna

Clifford Chance Badea inchide anul 2023 cu 4 proiecte de Piete de Capital incheiate cu succes in ultima luna

Nucleul echipei de avocati implicate pe aceste proiecte este format din Madalina Rachieru-Postolache (Partener), Gabriel Toma (Senior Associate), Dorin Giurgi si Nicolae Grasu (Associates)

Practica Piete de Capital de la Bucuresti a firmei globale de avocatura Clifford Chance, coordonata de Partener Madalina Rachieru-Postolache, a asistat pe patru tranzactii cu actiuni si obligatiuni incheiate cu succes in noiembrie-decembrie 2023, cu o valoare cumulata de aproape 1 miliard de Euro.

Piata de Capital din Romania traverseaza o perioada de efervescenta si entuziasm, datorita fundamentului solid care s-a construit in ultimii ani si a proiectelor de referinta care au pus Romania pe harta marilor investitori internationali. Suntem mandri ca, dupa ce in vara am fost implicati in IPO-ul de referinta lansat de Hidroelectrica, asistand cele 14 banci intermediare, in noiembrie-decembrie anul acesta echipa noastra a aratat inca o data ca poate asista simultan pe mai multe tranzactii de piata de capital locale si internationale (emisiunea de obligatiuni in valoare de 480 milioane RON lansata de UniCredit Bank Romania, prima emisiune ESG de obligatiuni in valoare de 500 milioane Euro lansata de Banca Transilvania, o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 162,6 milioane Euro a CEC Bank si cea mai recenta oferta de rascumparare de actiuni si GDR-uri a Fondului Proprietatea), dupa ce in octombrie am incheiat cu succes procesul de delistare a GDR-urilor OMV Petrom de pe Bursa de la Londra. Anticipam un an dinamic pentru Piata de Capital din Romania, cu proiecte tot mai interesante”, spune Madalina Rachieru-Postolache, Partener si coordonator al practicii Piete de Capital de la Bucuresti.

Nucleul echipei de avocati implicate pe aceste proiecte este format din Madalina Rachieru-Postolache (Partener), Gabriel Toma (Senior Associate), Dorin Giurgi si Nicolae Grasu (Associates).

La inceputul lunii decembrie, o echipa multijurisdictionala formata din birourile Clifford Chance de la Bucuresti si Londra a asistat aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost si consultant unic pentru sustenabilitate) si BT Capital Partners, in calitate de co-manager, in prima emisiune ESG lansata de Banca Transilvania, care a atras 500 milioane Euro. Obligatiunile de tip MREL vor fi listate la bursa din Dublin. Emisiunea face parte din noul program multi-anual de eurobonduri al Bancii Transilvania lansat luna decembrie, cu un plafon total de un 1,5 miliarde de Euro.

In paralel, biroul local al firmei de avocatura – Clifford Chance Badea - a asistat Fondul Proprietatea in legatura cu cea mai recenta oferta de rascumparare de actiuni si certificate globale de depozit (GDR-uri) listate la Bursa de Valori Bucuresti si, respectiv, Bursa de la Londra. Oferta a fost suprasubcrisa de 2 ori, iar valoarea tranzactiilor a depasit 1 miliard RON (peste 211 milioane Euro).

La finalul lunii noiembrie, Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank in legatura cu lansarea unei noi emisiuni de obligatiuni corporative in valoare de 480 milioane RON. Oferta, suprasubscrisa de investitori institutionali locali si institutii financiare internationale, face parte din programul multi-anual de obligatiuni lansat la finalul anului 2022, cu un plafon total de 200 milioane Euro. Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank la implementarea acestui program, precum si la lansarea primei emisiuni de obligatiuni de 488,5 milioane RON, in decembrie 2022.

In linie cu strategia One Europe a retelei globale Clifford Chance, o echipa multijurisdictionala din birourile de la Bucuresti si Frankfurt a asistat Citigroup, Erste Group si Raiffeisen Bank International in calitate de Joint Bookrunners in tranzactia prin care CEC Bank a atras 162,6 milioane Euro de pe bancile internationale, la finalul lunii noiembrie. Obligatiunile de tip MREL vor fi listate la Bursa de Valori din Luxemburg si la Bursa de Valori Bucuresti. Emisiunea face parte din programul multianual de obligatiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, lansat in luna februarie. Clifford Chance a acordat asistenta Citigroup si Raiffeisen Bank in legatura cu implementarea acestui program, precum si in legatura cu oferta publica inaugurala in valoare de 119,3 milioane Euro.

Biroul local al firmei globale de avocatura Clifford Chance este implicat in majoritatea tranzactiilor importante din Romania, portofoliul din acest an depasind 18 miliarde Euro (reprezentand tranzactii cu actiuni in valoare de peste 5 miliarde Euro si proiecte de finantare de peste 13 miliarde Euro).

Printre tranzactiile de Piete de Capital asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea in 2023 se numara:

1. Listarea Hidroelectrica - Asistenta acordata bancilor intermediare in legatura cu listarea istorica a companiei Hidroelectrica, cu o valoare totala de 9,3 miliarde RON/ 1,6 miliarde Euro, cel mai mare IPO din istoria Romaniei;

2. Delistarea GDR-urilor OMV Petrom - Asistenta acordata OMV Petrom in legatura cu delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de pe Bursa din Londra;

3. Programul de eurobonduri al Bancii Transilvania – Asistenta acordata Morgan Stanley si BT Capital Partners in legatura cu lansarea programului de eurobonduri al Bancii Transilvania, precum si in legatura cu oferta inaugurala de 500 milioane Euro;

4. Programul de eurobonduri al CEC Bank - Asistenta acordata Citigroup si Raiffeisen Bank in legatura cu lansarea programului multi-anual de obligatiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, precum si in legatura cu ofertele lansate in cadrul programului (oferta inaugurala in valoare de 119,3 milioane Euro, respectiv oferta suplimentara de 162,6 milioane Euro);

5. Programul de eurobonduri al UniCredit Bank – Asistenta acordata UniCredit Bank in legatura cu lansarea programului multi-anual de obligatiuni cu un plafon total de 200 milioane Euro, precum si la lansarea emisiunilor din cadrul programului (prima emisiune in valoare de 488,5 milioane RON, respectiv a doua emisiune cu o valoare de 480 milioane RON);

6. Oferta de rascumparare de actiuni si GDR-uri lansata de Fondul Proprietatea – Asistenta acordata Fondului Proprietatea in legatura cu oferta de rascumparare de actiuni si GDR-uri, finalizata cu succes cu tranzactii de peste un miliard RON;

7. Programul de eurobonduri suverane al Romaniei – Clifford Chance Badea a fost implicata in toate emisiunile de obligatiuni suverane pe piete externe in ultimii 20 de ani si a asistat bancile intermediare in toate emisiunile de eurobonduri din 2023, in valoare de aproximativ 9 miliarde Euro.

 

Clifford Chance este prezenta in Romania din 2006 si opereaza in prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucuresti se implica in mod constant in tranzactii complexe de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructura si autostrazi, investitii imobiliare, precum si litigii si arbitraje interne si internationale.

Pentru informatii suplimentare despre Clifford Chance accesati www.cliffordchance.com sau www.linkedin.com/company/clifford-chance-llp

Autori

foto
CLIFFORD CHANCE BADEA