loader

EY: 35% dintre varstnicii romani prezinta risc de saracie si excluziune sociala, aproape dublu fata de UE

Pensia medie lunara in Romania este in prezent de 200 euro, comparativ cu Grecia - 882 de euro sau Franta - 1.032 de euro, potrivit unui studiu de specialitate dat vineri publicitatii.

In UE, 18,3% dintre varstnici se afla in aceasta situatie. 'Conform noilor date publicate de OECD, Organizatia Mondiala a Muncii, Comisia Europeana si Institutul National de Statistica, raportul intre salariu si pensie este, in medie, relativ egal pentru contribuabilii din Romania si cei din UE.


Valorile nominale, insa, sunt diferite — un pensionar roman din anul 2050 va primi 294 euro pensie lunara, daca salariul sau inainte de pensionare va fi de 1.000 euro, in timp ce un pensionar din UE va primi, in medie, 1.170 euro pensie lunara in 2050, daca salariul sau inainte de pensionare va fi de 3.000 euro', se spune in studiul realizat de EY Romania, raporteaza AGERPRES.
Potrivit documentului, pensia medie lunara in Romania este in valoare de 200 euro, in timp ce in Grecia este de 882 euro, iar in Franta de 1.032 euro.


'In consecinta, 35% dintre varstnicii romani prezinta risc de saracie si excluziune sociala, aproape dublu fata de Uniunea Europeana in ansamblu, unde 18,3% dintre varstnici se afla in aceasta situatie', potrivit studiului.


Populatia activa a globului a ajuns la 5 miliarde de locuitori, atrag atentia specialistii EY. Desi nu se vor pensiona toti odata, o persoana are nevoie, in medie, de economii pentru perioada de pensionare de cel putin 100.000 dolari sau chiar de mai mult in economiile dezvoltate.


Analistii EY folosesc informatii publicate de guverne, de autoritati responsabile cu elaborarea de politici publice, de organisme de reglementare, de jucatorii din sectorul de pensii si de angajatori.


'Acestea evidentiaza faptul ca toate organizatiile din sectorul pensiilor vor fi nevoite sa colaboreze mai strans, pentru a imbunatati situatia financiara a clientilor lor, pe masura ce in peisajul pensiilor are loc o schimbare fundamentala, trecandu-se de la concentrarea pe beneficii definite la cea pe contributii definite', mai arata studiul.


Potrivit EY, sectorul privat va juca un rol important in stabilirea de viziuni si strategii, deoarece furnizorii dispun de experienta, dar si de infrastructura necesare abordarii cu succes a provocarilor legate de distributia pensiilor.


In Romania, EY are peste 650 angajati din Romania si Republica Moldova si furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.


AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Banciulea, editor: Oana Tilica)

http://www.agerpres.ro/social
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES