loader

Trei romani din zece conduc o masina, indiferent ca este una personala sau de serviciu

70% dintre acestia sunt barbati, se arata intr-un comunicat al Ipsos Research transmis, luni, AGERPRES.

4 din 10 romani considera masina absolut indispensabila/o necesitate, in timp ce 3 din 10 au definit-o drept o comoditate, doar un mijloc de transport oricand la indemana. Aproximativ 1 din 10 romani vad autovehiculul ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).


"Pentru 5% dintre romani, masina este insa cel mai important lucru din viata lor, acest lucru fiind valabil in special pentru tinerii soferi cu varste intre 18 si 24 de ani, in randul carora proportia celor care nu pot trai fara autoturismul lor creste la 11%. In ciuda traficului, bucurestenii sunt cei care apreciaza cel mai mult rolul masinii de a economisi timp (13%), prin comparatie cu rezultatul total la nivel de tara (3%)", informeaza Ipsos Research.


Cercetarea s-a desfasurat in luna august-septembrie 2015, pe un esantion de 1.200 respondenti cu varste cuprinse intre 18 si 64 ani, reprezentativ pentru populatia Romaniei.


In fiecare an, la 22 septembrie, este marcata Ziua europeana fara masini pentru promovarea de alternative la automobilul personal sau de serviciu. Aceasta este o initiativa a Comisiei Europene si promovata de Uniunea Europeana. A inceput sa fie marcata in mai multe orase de pe continentul european din 1999. Ideea a castigat teren si in alte parti ale lumii, in orase precum Montreal, Seul si Tokyo. In prezent, se celebreaza in peste 2.000 de orase din 40 de tari de pe tot mapamondul. Centrele oraselor se inchid circulatiei auto, promovand ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public si alte forme de deplasare ecologice.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Florin Barbuta, editor: Andreea Marinescu)

http://www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES