Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in primele 9 luni ale anului 2024 | DoingBusiness.ro
loader
Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in primele 9 luni ale anului 2024

Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in primele 9 luni ale anului 2024

Aceasta evolutie se aliniaza cu tendintele regionale si globale, intrucat valoarea tranzactiilor de tip M&A din Europa a crescut cu aproximativ 30% in aceeasi perioada, in timp ce valoarea tranzactiilor globale a inregistrat o crestere de circa 16%

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a inregistrat 198 de tranzactii1  in primele noua luni (9M) ale anului 2024, marcand o crestere de 8,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (183 de tranzactii). Valoarea estimata a tranzactiilor a crescut cu 22,3% in 9M 2024, ajungand la 5,2 miliarde USD2, fata de 4,2 miliarde USD in 9M 2023, fiind sustinuta in mare parte de activitatea robusta din sectorul de Energie si Utilitati. Valoarea tranzactiilor comunicate in aceasta perioada a ramas aproape neschimbata, la 2,5 miliarde USD (-0,1% fata de 9M 2023).

Aceasta evolutie se aliniaza cu tendintele regionale si globale, intrucat valoarea tranzactiilor de tip M&A din Europa a crescut cu aproximativ 30% in aceeasi perioada, in timp ce valoarea tranzactiilor globale a inregistrat o crestere de circa 16%. Tendintele pozitive din pietele de M&A, atat pe plan local, cat si global, sugereaza o dinamica noua in 2024, caracterizata printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzactii, dupa o perioada dificila pentru pietele dezvoltate. Aceasta schimbare are loc pe fondul reducerii dobanzilor si al scaderii inflatiei, generata de preturile scazute la bunuri si energie.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in primele noua luni ale anului 2024 este achizitia unui portofoliu de energie regenerabila de 629 MW de catre Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrica din Grecia, pentru suma de 768 milioane USD. Aceasta tranzactie vine in urma achizitiei multi-country realizate de PPC la inceputul acestui an, care a inclus 90 de proiecte solare in Romania (516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) si Croatia (445 MW) pentru peste 2,1 miliarde USD de la Mytilineos, precum si mega-tranzactia de anul trecut, in valoare de 1,4 miliarde USD, prin care PPC a achizitionat operatiunile din Romania ale companiei italiene Enel.

A doua cea mai mare tranzactie din T3 (ocupand locul al treilea in primele noua luni din 2024) a implicat vanzarea unui proiect de energie eoliana onshore de 99 MW de catre compania suedeza OX2 catre Nala Renewables, un joint venture intre IFM Investors din Australia si Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume, pentru aproximativ 234 milioane USD. Acordul include constructia parcului care va deveni operational in prima jumatate a anului 2026, si un contract PPA pe 12 ani cu o corporatie multinationala. Echipa multidisciplinara si cross-border a EY a sprijinit OX2 in prima sa tranzactie in Romania oferind servicii de consultanta sell-side M&A.

Tot in aceasta perioada, EY a oferit servicii complete de consultanta sell-side M&A, coordonand structura si procesul tranzactiei pentru achizitia TehnoWorld, principalul producator de tevi din Romania, de catre CRH, unul dintre cei mai mari jucatori in domeniul materialelor de constructii la nivel mondial. Extinderea unui actor traditional din sectorul betonului in segmentul de tevi pentru apa reprezinta o tranzactie de referinta pentru piata locala de M&A.

In alta tranzactie notabila din T3, Digi Communications, principalul furnizor de servicii de televiziune si internet din Romania, a cumparat Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicatii din Portugalia, de la Cabonitel, pentru 163 milioane USD.

In ceea ce priveste dinamica investitorilor, jucatorii strategici au ramas principalii actori pe piata locala de M&A, reprezentand 92% din volumul tranzactiilor din primele noua luni ale anului 2024, un record pentru aceasta perioada din 2018 incoace. Dintr-o perspectiva cross-border, tranzactiile de tip inbound au crescut cu 39,2% in primele noua luni din 2024 comparativ cu aceeasi perioada din 2023, totalizand 103 tranzactii, in timp ce jucatorii domestici si-au redus activitatea pe piata locala cu 13,8%, inregistrand 81 de tranzactii. In ceea ce priveste tranzactiile cu valori comunicate care depasesc 100 milioane USD, trimestrul al treilea al acestui an a inregistrat patru astfel de tranzactii, spre deosebire de T3 2023, cand nu a fost inregistrata nicio tranzactie de acest fel.

In acest context, activitatea de M&A din Romania continua sa beneficieze de factori pozitivi, precum cresterea puternica a PIB-ului, venituri reale disponibile mai mari care stimuleaza consumul privat, scaderea inflatiei si investitii semnificative finantate de UE in infrastructura publica.

Primele cinci sectoare cele mai active in functie de volumul tranzactiilor din primele noua luni ale anului au fost Imobiliare, Ospitalitate & Constructii (35 de tranzactii), istoric unul din sectoarele de varf, Energie si Utilitati (32 de tranzactii), Produse de Consum & Retail (28 de tranzactii), Tehnologie (19 tranzactii), urmat de sectorul Sanatatii, cu 16 tranzactii. Sectorul Energie si Utilitati a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii pentru aceasta perioada din 2018 incoace, dublandu-se (+113%) fata de primele noua luni din 2023. Acest lucru subliniaza si mai mult pozitia puternica a Romaniei ca destinatie atractiva pentru investitiile in energie regenerabila.

In ceea ce priveste tara de origine, cei mai activi investitori au fost din SUA (15 tranzactii), care si-au mentinut pozitia de investitor de top, urmati de Austria (10 tranzactii), Germania (9 tranzactii), Franta (7 tranzactii), Polonia si Tarile de Jos, fiecare inregistrand cate 6 tranzactii.

 

                                                                                                                     ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

 

  1.   Baza de date de fuziuni și achiziții a EY pentru România exclude tranzacțiile cu participații achiziționate mai mici de 15%, precum și valoarea tranzacțiilor pentru tranzacțiile cu mai multe țări, în cazul în care valoarea activelor specifice fiecărei țări nu este dezvăluită.
  2.   Include o estimare a valorii tranzacțiilor în cazul în care nu au fost divulgate anterior date de către părți sau nu sunt disponibile în bazele de date ale unor terți și/sau raportate de surse media.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences