loader
Declaratia 207 – o modificare aparent inofensiva care poate afecta negativ relatiile firmelor romanesti cu partenerii lor externi

Declaratia 207 – o modificare aparent inofensiva care poate afecta negativ relatiile firmelor romanesti cu partenerii lor externi

Incepand cu acest an, Declaratia anuala privind retinerea la sursa, cu termen de depunere in ultima zi a lunii februarie, se intocmeste de catre contribuabilii romani platitori de venituri cu regim de retinere la sursa in format electronic.

Este vorba despre Declaratia 207: „Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”.

 

Odata cu aparitia Ordinului ANAF 3695/27 decembrie 2016 care a introdus noul format si continut al Declaratiei 207, au inceput si controversele si intrebarile contribuabililor. Pe scurt, toate firmele romanesti care efectueaza plati catre nerezidenti (cu regim de impozitare cu retinere la sursa) trebuie sa isi puna problema inregistrarii respectivilor nerezidenti in Romania, pentru ca acestia sa primeasca un cod de identificare fiscala de la autoritatile romane. Desi, potrivit legii, obligatia nu este a contribuabililor romani, ci a nerezidentilor respectivi, din considerente practice, firmele romanesti sunt cele care pot facilita cel mai bine aceasta inregistrare.

 

Ce risca firmele romanesti? Amenda pentru nedepunerea formularului electronic 207, daca acesta nu se poate valida fara codul de identificare fiscala al contribuabilului nerezident. Din fericire, pentru anul acesta, ANAF a anuntat ca depunerea electronica nu va fi impiedicata daca acel cod nu exista. Dar aceasta este o masura provizorie, urmand ca pe viitor contribuabilii sa nu mai poata depune Formularul 207, daca nerezidentii nu au cod de identificare fiscala in Romania.

 

Ce risca nerezidentii? O dubla impozitare, atat in Romania cat si in statul de rezidenta pentru veniturile obtinute din Romania, deoarece practica recenta a autoritatii fiscale romane este aceea de a nu elibera nerezidentului certificatul de atestare a impozitului platit in Romania, decat daca acesta este inregistrat fiscal in Romania. Fara certificat, nerezidentul va fi impozitat si in statul sau de rezidenta pentru acelasi venit, pentru care i s-a retinut impozit la sursa, in Romania.

 

Iata cum o prevedere aparent inofensiva poate afecta negativ relatiile de afaceri ale firmelor romanesti cu partenerii lor externi, care se vad nevoiti sa se inregistreze fiscal in Romania, desi nu inteleg scopul acestei inregistrari.

 

Astfel, asistam la punerea in practica a unor masuri fiscale al caror scop este incert, dar efectul cu siguranta este unul daunator in timp si resurse, si asta la nivelul fiecarei parti: administratie fiscala si contribuabili. Firmele romanesti vor fi impovarate cu inregistrarea partenerilor de afaceri externi, iar autoritatea fiscala cu procesarea abundentei de inregistrari fiscale ale nerezidentilor pentru care singura justificare este aceea de identificare a contribuabilului in relatia cu organul fiscal.

 

Dar cum a aparut aceasta prevedere? Obligatia de inregistrare a nerezidentilor nu este o noutate. Ea este prevazuta de multa vreme in Codul de procedura fiscala care mentioneaza ca persoanele nerezidente, subiecte intr-un raport juridic fiscal, au obligatia sa se inregistreze fiscal in Romania in vederea atribuirii unui cod de identificare fiscala. Numai prin exceptie platitorii de venit romani pot solicita inregistrarea nerezidentilor. Dar cu siguranta ca in practica, din considerente legate de resurse, acces facil, cunostinte fiscale, comunicare, etc. majoritatea nerezidentilor vor fi inregistrati fiscal de catre partenerii lor romani, platitori ai veniturilor.

 

Asadar, autoritatea fiscala a decis sa readuca acest proces in prim-plan odata cu emiterea in format electronic a Declaratiei anuale privind retinerea la sursa. Desi vechiul formular pentru raportarea acelorasi tipuri de venituri subiect de retinere la sursa contine, in substanta, aceleasi date informative, noua Declaratie 207 a „strecurat” o modificare esentiala, prin eliminarea unei simple note de subsol. Aceasta nota de subsol din vechiul formular spunea ca, daca nerezidentului nu i-a fost atribuit un cod de identificare fiscala in Romania, coloana denumita „Codul de identificare fiscala atribuit de autoritatea din Romania”, se poate completa cu datele de identificare din strainatate ale beneficiarului de venit. Acum, acest lucru nu va mai fi posibil in formularul electronic; respectiva coloana va trebui completata numai cu un cod de identificare fiscala atribuit in Romania.

 

Deocamdata, obligativitatea inregistrarii in Romania a nerezidentilor subiect de impozit cu retinere la sursa reprezinta o problema numai pentru acei nerezidenti care doresc sa obtina certificate de atestare a impozitului platit in Romania. Dar, conform declaratiilor reprezentatilor ANAF, acest lucru se va schimba, urmand ca anul viitor, contribuabilii romani sa nu poata depune Declaratia 207 daca partenerii lor externi cuprinsi in contextul declaratiei nu vor fi inregistrati fiscal in Romania. Astfel, inregistrarea fiscala a nerezidentilor va deveni si problema platitorilor romani.

 

Rezulta de aici ca fiecare contribuabil roman platitor de venituri catre parteneri straini trebuie sa analizeze platile externe pentru a determina necesitatea inregistrarii nerezidentilor si sa inceapa demersurile de informare si de inregistrare a acestora, in masura in care acest lucru este agreat intre parti. Sunt nenumarate discutii si interpretari, atat in ceea ce priveste necesitatea inregistrarii nerezidentilor (spre exemplu, de ce ar exista necesitatea inregistrarii pentru veniturile scutite de impozit?), cat si in ceea ce priveste documentatia necesara obtinerii codului de identificare fiscala (care este nivelul de detaliu solicitat de autoritatea fiscala pentru a demonstra raportul dintre beneficiar si platitorul de venit?). Speram ca autoritatea fiscala sa vina in intampinarea contribuabililor prin clarificarea tuturor acestor intrebari si sa ofere suportul necesar in acest demers. Un prim pas a fost facut, prin sesiunile de consultanta online organizate de ANAF pe aceasta tema si mai ales prin renuntarea pentru moment la obligativitatea inregistrarii nerezidentilor in vederea depunerii formularului 207. Privim cu speranta spre viitor, dar in acelasi timp ne pregatim pentru a trece prin furcile caudine ale birocratiei romanesti.

 

Autor: Carmen Afanasenco, Senior Manager, Departamentul de asistenta fiscala, EY Romania
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL