loader
Instrumentele avansate de analiza date genereaza companiilor cresteri de doua cifre, conform studiului EY si Forbes Insights

Instrumentele avansate de analiza date genereaza companiilor cresteri de doua cifre, conform studiului EY si Forbes Insights

Companiile chinezesti sunt cele mai active in aplicarea instrumentelor avansate de analiza (data analytics)

Aproape doua treimi din companiile cu strategii bine definite de utilizare a instrumentelor avansate de analiza date raporteaza marje operationale si venituri in crestere cu 15% sau mai mult, conform unui raport elaborat de Forbes Insights in colaborare cu EY.

 

Raportul Data & Advanced Analytics: High Stakes, High Rewards arata ca organizatiile care dispun de o strategie de analiza de date bine stabilita, aflata in centrul strategiei de business, considera ca abilitatea companiei lor de a interpreta si de a extrage informatii din date reprezinta un avantaj competitiv pentru companie.

 

66% dintre aceste organizatii au obtinut o crestere a veniturilor de 15% sau mai mare, in timp ce 63% au raportat o crestere a marjelor operationale de 15% sau mai mult in 2016. In plus, 60% din aceste companii au declarat ca si-au imbunatatit si profilul de risc.

 

Avand in vedere randamente de asemenea calibru, o strategie de prelucrare si analiza inteligenta a datelor se dovedeste atat eficienta, cat si necesara pentru organizatiile globale.

 

In urmatorii doi ani, peste jumatate din decidentii din companiile globale care au participat la studiu intentioneaza sa investeasca cel putin 10 milioane USD in instrumente avansate de analiza date.

 

Carmen Adamescu, Partener, IT Advisory Services, EY Romania spune:
"Organizatiile traditionale axate pe procese sunt acum puternic afectate de noua era digitala a afacerilor, in care datele au devenit un activ strategic. Companiile au trecut de la proiecte-pilot experimentate in diverse unitati de business sau tari, la folosirea datelor si a instrumentelor avansate de analiza la nivelul intregii companii, de-a lungul lantului valoric, pentru a reorganiza procesele de business astfel incat sa raspunda cat mai agil cerintelor clientilor. In acelasi timp, pentru a identifica oportunitati si a veni in intampinarea unor nevoi viitoare care sa le asigure avantajul competitiv. Tehnologiile de analiza a datelor ajuta companiile sa fie mai eficiente in prezent si sa se pregateasca pentru solicitarile de maine sau chiar sa le genereze."

 

Studiul derulat in randul a 1500 de directori generali din companii cu venituri anuale de cel putin 500 milioane USD, a fost proiectat pentru a obtine o evaluare matura a gradului de proactivitate cu care companiile aplica analiza inteligenta a datelor in intreaga gama de operatiuni asociate desfasurarii afacerilor. Pe baza scorurilor de evaluare a maturitatii, China isi mentine primul loc in ierarhie, in vreme ce Statele Unite ocupa locul al doilea, urcand trei locuri fata de evaluarea anterioara. Marea Britanie se mentine pe pozitia a treia.

 

In ceea ce priveste clasamentul pe industrii, telecomunicatiile ocupa primul loc, in timp ce produsele de larg consum si retail-ul au coborat pe locul zece, dupa ce au ocupat locul cinci in 2015. In acest an, tehnologia se claseaza pe locul al doilea, urmata de productie, locul al treilea. In zona tehnologiilor emergente, organizatiile din fruntea ierarhiei folosesc modelarea predictiva (67%), inteligenta artificiala (53%) si automatizarea robotizata a proceselor (43%).

 

Intr-un studiu similar derulat anul trecut de EY si Forbes Insights, doar 16% dintre respondenti au implementat o strategie de tip analytics care sa furnizeze informatii relevante departamentelor de business precum cel de resurse umane, financiar si supply chain, fata de 23% din acest an. Deci exista un oarecare progres, pe de o parte, dar multe lucruri de facut, pe de alta.

 

Studiul din acest an arata, pe mai departe, nevoia de concentrare serioasa pe oamenii care aplica instrumentele de analiza date, care iau decizii si care schimba procesele de afaceri in organizatii. 41% dintre organizatii inca duc lipsa unei colaborari eficiente intre echipa IT, cea de analiza inteligenta si procesare date si cea responsabila cu derularea afacerii.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL