loader
Cum sa obtii un job de viitor cu CTRL+N si Microsoft

Cum sa obtii un job de viitor cu CTRL+N si Microsoft

Programele de reconversie profesionala – solutia reducerii deficitului de personal pe piata IT

Joburile cu profil tehnologic reprezinta 25% din totalul pozitiilor listate pe platformele de recrutare. Potrivit unei cercetari realizate de Microsoft la nivel european – Digital Futures Index – Romania este una dintre tarile din Europa cu cel mai mare numar de absolventi de facultati cu profil STEM – 10.000 pe an, insa industria IT genereaza 20.000 de noi locuri de munca pe an. Se estimeaza ca, pana in anul 2027, in Romania vor aparea aproximativ 645.000 de noi joburi pe roluri tehnice, iar 70% dintre acestea ar urma sa fie disponibile in alte industrii decat IT.

In aceste conditii, este evidenta nevoia de a avea acces si de a investi in programe de reskilling sau reconversie profesionala, care au rolul de a contribui activ la digitalizarea Romaniei si la dezvoltarea de noi generatii de IT-isti.

Proiectul Control N (CTRL+N), sustinut de Microsoft, sansa unui nou inceput pentru o cariera in IT

CTRL+N – Un viitor mai bun, un proiect educational lansat de Bittnet Training si sustinut de Microsoft, este un astfel de program. Acesta ofera, pe de o parte, un nou start, o noua pagina in cariera celor care vor sa invete noi abilitati si sa obtina primul job in IT, iar, pe de alta parte, ofera suport companiilor in a gasi candidatii potriviti pe o piata ce se confrunta cu un deficit major de forta de munca.

Piata IT din Romania se confrunta cu un deficit masiv de profesionisti. Doar in 2022, putem vorbi de un deficit de peste 20.000 de specialisti. Putem contribui la rezolvarea acestei probleme prin dezvoltarea proiectelor sustenabile de educatie IT, a programelor de specializare si reconversie IT care sa ofere comunitatii skillurile necesare pentru ocuparea unui loc de munca. CTRL+N este un program complex de reconversie profesionala construit pe baza celor mai cautate roluri din industria IT. Include trasee de invatare pentru joburi de viitor, in domenii precum: Software, Hardware, Data, Cloud, Security, Project Management sau Design. Insa, astfel de programe trebuie sustinute de companiile deschise sa ofere un rol entry-level absolventilor. Pentru a contribui la cresterea educatiei digitale in Romania este necesar sa existe implicare si deschidere din partea tuturor”, spune Florentina Bob – Project Manager CTRL+N.

De altfel, CTRL+N functioneaza ca o punte de legatura intre oameni si companii care isi doresc sa creasca si sa se dezvolte. FAN Courier, liderul serviciilor de curierat din Romania, se numara printre companiile care si-au propus sa ofere absolventilor cursurilor CTRL+N sansa unui nou inceput.

Adrian, student la agronomie, a obtinut primul job in IT in cadrul companiei FAN Courier

Adrian Ciuca are 22 de ani si a studiat agronomia. In ultimul an de facultate, in timp ce se pregatea pentru a sustine examenul de licenta, a decis ca doreste sa inceapa o cariera in IT.

Eram student la Agronomie si facusem in liceu programare, asa ca m-am gandit sa revin in acest domeniu. Am decis sa caut cursuri de IT. In mare parte imi doream sa fie ceva in ritm propriu, nu voiam sa fie cu profesor si le-am gasit pe Google pe cele de la CTRL+N. M-am inscris la .NET/C# Developer. Cursul a durat aproximativ 3 luni, acesta a fost ritmul meu. Mi-a placut foarte mult pentru ca am putut sa ma ocup de licenta la Agronomie, dar sa si invat in paralel, oricand aveam eu timp, pentru cursul acesta. Cursul a fost foarte util pentru mine atunci cand m-am angajat pentru ca mi-a oferit o baza si am reusit sa trec interviul cu ajutorul lui”, povesteste Adrian Ciuca, fost cursant CTRL+N.

Adrian a fost angajat in cadrul departamentului de IT al companiei FAN Courier, care si-a propus, prin parteneriatul cu CTRL+N sa le ofere o sansa celor care au trecut printr-un curs de reconversie profesionala sau care abia au terminat facultatea.

Pe piata IT exista un deficit de personal. Sunt multi angajatori care vor sa acceseze putinele resurse experimentate care sunt pe piata. Aud foarte des ca majoritatea companiilor vor sa angajeze oameni cu experienta, insa ca sa angajezi oameni cu experienta, este nevoie sa ii formezi. Noi ne dorim sa ii ajutam pe cei care sunt la inceput de drum, deoarece, in acest fel, exista beneficii de ambele parti. Noi sustinem dezvoltarea lor si ei sustin dezvoltarea noastra ca si companie. Toti cei care isi doresc sa angajeze oameni cu experienta si sa participe la cresterea numarului de persoane in zona IT, cred ca trebuie sa-si regandeasca strategia. Ei trebuie sa participe activ, in prima faza, la formarea si angajarea juniorilor. Nu putem sa obtinem ceea ce ne dorim, daca nu facem ceva in sensul acesta. Nu putem avea oameni cu experienta, daca nu ii ajutam sa obtina aceasta experienta. Nu putem sa crestem oameni performanti in IT, daca nu le dam posibilitatea sa inceapa de undeva.”, este de parere Florian Iosif – Software Development Manager FAN Courier.

Programele de reskilling si cresterea compententelor digitale, o prioritate pentru Microsoft

In cadrul programului CTRL+N, cursantii au acces la numeroase cursuri sustinute si de traineri Microsoft, dedicate atat celor care nu au experienta, dar si celor care vor sa-si dezvolte abilitatile in domeniu pentru a avea mai multe sanse intr-o piata a muncii unde competentele digitale reprezinta un must.

Cresterea competentelor digitale si programele de reskilling reprezinta o prioritate pentru Microsoft. Compania colaboreaza cu diverse asociatii de business (ANIS, AmCham), ONG-uri (EOS, Code for Romania), institutii academice de top, dar si cu guvernul roman pentru a oferi programe de calificare, recalificare si perfectionare, care vor contribui la reducerea decalajul de competente digitale pe care Romania il are la nivelul populatiei.

Invatarea continua si dezvoltarea competentelor digitale sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi. Indiferent de nivelul abilitatilor noastre, cu totii avem un potential mult mai mare care odata valorificat va genera un impact pozitiv pentru toata lumea. Microsoft s-a alaturat initiativei CTRL+N, pentru facilitarea accesului a 25.000 de romani la cursuri de recalificare profesionala, pana in 2025. Potrivit Digital Future Index, abilitatile digitale sunt strans corelate cu rezultatele economice si societale, incluzand inovatia, productivitatea, nivelul salariului mediu sau calitatea mediului inconjurator. In viitor vor avea succes afacerile care vor integra constant tehnologii digitale avansate – cum ar fi Cloud, IoT si AI - in activitatea si procesele lor. Accelerarea tranzitiei catre cloud reprezinta deja o prioritate pentru Romania, iar companiile trebuie sa investeasca in specialistii IT. Competentele digitale actualizate inseamna ca acesti profesionisti pot utiliza si pot implementa mai eficient tehnologii avansate la scara larga, permitand firmelor sa accelereze transformarea digitala si sa maximizeze impactul investitiilor in tehnologie asupra afacerii.”, declara Daniel Rusen, Director de Marketing si Operatiuni in cadrul Microsoft.

Previziunile pietei locale de cloud prevad o crestere anuala de 20% pentru urmatorii 5 ani. In acelasi timp, Romania are un scor cu 29% sub media regionala in ceea ce priveste procentul de companii care angajeaza specialisti in domeniul IT, potrivit Digital Future Index. De aceea, este evident ca organizatiile trebuie sa includa in strategia lor de dezvoltare si cresterea abilitatilor digitale ale propriilor angajati, dar si investitia in programe de calificare si recalificare. Cu cat fiecare angajat va avea competente si abilitati digitale mai multe si mai complexe, cu atat impactul lor in cadrul companiilor pentru care lucreaza va fi mai mare.

Consider ca programe de educatie IT precum Control N (CTRL+N) ajuta foarte mult Romania, pentru ca le ofera o sansa oamenilor care nu au un job sau celor care isi doresc sa faca o reconversie profesionala sa intre intr-un domeniu care este foarte bine platit si este sigur. Sunt de parere ca toate companiile ar trebui sa ofere o sansa juniorilor pentru ca si noi trebuie sa incepem de undeva si sunt sigur ca putem veni cu perspective noi. Eu am fost primit cu bratele deschide la FAN Courier. Colegii mi-au explicat ce era nevoie sa stiu si chiar daca, la inceput, fluxul de informatii care veneau din companie si aplicatiile folosite ma depaseau un pic,  am exersat in fiecare zi, am pus intrebarile potrivite si am reusit sa trec de acest pas si acum lucrurile sunt foarte ok. In continuare, consider ca trebuie sa ma dezvolt mai mult, sa muncesc mai mult, pentru a fi la nivelul la care imi doresc sa ajung“, a mai spus Adrian Ciuca, fost cursant CTRL+N.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL
foto
PROIECTUL CONTROL N (CTRL+N)