loader
Cu doar 29% conduse de noua generatie, afacerile de familie din Romania sunt in pragul etapei 2.0

Cu doar 29% conduse de noua generatie, afacerile de familie din Romania sunt in pragul etapei 2.0

EY isi pregateste specialistii pentru a asista trecerea: in premiera in Romania, Gabriel Sincu obtine GEN Certificate in Family Business Advising de la Family Firm Institute SUA.

Gabriel Sincu, director executiv in cadrul Departamentului de asistenta fiscala si juridica al EY, a devenit singurul consultant in afaceri de familie din Romania cu certificare Family Firm Institute din SUA.

 

„In conditiile in care afacerile de familie din Romania sunt abia la prima generatie, nevoia unui consultant specializat nu a fost simtita pana acum. Dar lucrurile urmeaza sa se schimbe in curand, cand actualii antreprenori si lideri de afaceri vor ajunge la varsta la care trebuie sa predea stafeta generatiei urmatoare si va fi nevoie de o tranzitie lina”, precizeaza Gabriel Sincu.

 

29% dintre afacerile romanesti de familie cu venituri de peste 1 milion de Euro au realizat deja cu succes trecerea la a doua generatie de antreprenori, in timp ce 67% dintre acestea continua sa fie conduse de fondatori si se pregatesc pentru succesiune – arata studiul EY „Barometrul afacerilor de familie din Romania”*. Studiul arata, de asemenea, ca, la nivel local, 32% dintre afaceri sunt conduse de lideri din a doua sau a treia generatie. Comparativ, la nivel global, peste 53% dintre afacerile de familie sunt conduse de antreprenori care au preluat business-ul de la generatiile anterioare.


„Statisticile arata ca doar 30% dintre afacerile de familie supravietuiesc dupa prima generatie, 13% dupa a doua si numai 3% dupa a treia generatie a familliei. Deci, este nevoie de consultanti care sa aiba o abordare holistica a problemelor si sa ii ajute pe patronii-manageri sa treaca peste problemele inerente care apar atat in viata, cat si in afaceri”, adauga Gabriel Sincu.


Family business advisory – consultanta pentru afacerile de familie - a aparut in SUA la mijlocul secolului trecut si isi propune sa armonizeze nevoile familiei cu cele ale afacerii, asigurand viabilitatea si dezvoltarea viitoare. Astfel, un business de familie este vazut ca un sistem care presupune interactiunea a trei subsisteme – familia, afacerea si patronatul – la intretaierea lor aflandu-se persoanele-cheie din cadrul afacerii de familie. Spre deosebire de corporatii, unde nu exista subsistemul „familie”, afacerile de familie au o complexitate mai mare si cei aflati in aceasta situatie au nevoie de un suport mai extins.

 

Rolul certificatului GEN Certificate in Family Business Advising, emis de catre Family Firm Institute, este de a expune consultantii in afaceri de familie la concepte, competente si cunostinte care pot optimiza performantele unei afaceri. Specializarea necesita, pe langa bagajul de cunostinte tehnice (financiare, contabile, fiscale si juridice), dobandirea unor abilitati de comunicare si de gestionare a relatiilor interumane.

 

„Prin parcurgerea programului de certificare, Gabriel Sincu a dobandit o intelegere aprofundata a nevoilor afacerilor de familie si a rolurilor multiple pe care le joaca membrii si ne-membrii familiei care conduc afacerea”, a declarat Judy Green, presedintele Family Firm Institute.


Family Firm Institute (www.ffi.org) este o organizatie profesionala internationala formata din peste 1.800 de profesionisti si organizatii din 88 de tari, care ofera programe de educatie interdisciplinara si oportunitati de networking reprezentantilor afacerilor de familie si consultantilor, educatorilor si cercetatorilor cu activitati legate de acest domeniu. Scopul organizatiei este de a atrage atentia asupra acestui model de business si de a creste gradul de intelegere a tendintelor si evolutiilor din zona afacerilor de familie. Ca forma dominanta de afaceri la nivel mondial, afacerile de familie aduc o contributie unica la vitalitatea sociala si bogatia economica a comunitatilor. FFI urmareste sa creasca nivelul de intelegere a rolului intreprinderilor de familie - factori esentiali ai prosperitatii si cresterii economice globale.

 

*“Barometrul afacerilor de familie din Romania” este primul studiu EY Romania dedicat afacerilor locale de familie. 699 de oameni de afaceri au raspuns chestionarului online in perioada 17 septembrie -1 octombrie 2015, dintre acestia 400 fiind actionari, presedinti sau membri ai Consiliului de Administratie, CEO, COO sau CFO intr-o afacere de familie. Dintre cei 400, 90 conduc afaceri de familie cu o cifra de afaceri ce depaseste 1 milion EUR.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL