loader
Cinci tendinte-cheie care pot face 2017 un alt an bun pentru fuziuni si achizitii (M&A)

Cinci tendinte-cheie care pot face 2017 un alt an bun pentru fuziuni si achizitii (M&A)

Tranzactiile internationale raman prioritare, in pofida nationalismului geopolitic in crestere.

Cresterea va ramane principala preocupare a executivilor in 2017, in contextul in care schimbarile ametitoare din mediului de afaceri depasesc ca intensitate ingrijorarile legate de permanenta incertitudine geopolitica.

 

Fuziunile si achizitiile (M&A) sunt, in prezent, un element de baza al strategiei corporative de azi – alaturi de firmele mixte, aliante si parteneriate – si cea mai rapida modalitate de crestere. In pofida gradului ridicat de incertitudine din cursul anului trecut, 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru incheierea de tranzactii. Chiar daca valoarea globala a tranzactiilor – 3.500 miliarde USD – a scazut cu 17% fata de 2015, un an record din acest punct de vedere, anul 2016 a marcat, per ansamblu, o crestere de 9% fata de 2014 si de 44% fata de 2013.

 

Revenirea fenomenului fuziunilor si achizitiilor ar putea continua si in 2017, aducand executivii la masa negocierilor.

Cinci tendinte-cheie vor defini piata globala a tranzactiilor in 2017:

 

1. Imbunatatirea business-ului si pregatirea pentru efectele viitoare din piata: tranzactiile de azi pot schimba regulile jocului de maine

 

Ritmul regandirii modelelor de afaceri se va accelera, pe masura ce companiile continua sa se adapteze la transformarea digitala, la estomparea granitelor traditionale intre industrii si la schimbarea preferintelor consumatorilor.
Din totalul tranzactiilor inregistrate anul trecut, 9.616 au fost trans-sectoriale si au valorat impreuna 937 miliarde USD – o crestere de 11% fata de 2015 – ceea ce semnaleaza faptul ca executivii cauta sa atinga nivelul de inovare necesar pentru stimularea reinventarii pe scara mai larga a propriilor modele de afaceri si a sectoarelor din care fac parte companiile lor.

 

"Directorii executivi trebuie sa-si imbunatateasca modelul de business pentru a face fata schimbarilor viitoare. Investitiile organice s-ar putea dovedi insuficiente, iar fuziunile si achizitiile pot constitui o cale mai rapida catre inovatie si crestere. Securizarea afacerii in fata transformarilor viitoare din piata va fi un motor-cheie in zona M&A, in anul 2017", spune Florin Vasilica, liderul Departamentului de asistenta in tranzactii al EY Romania.

 

2. Tranzactiile trans-frontaliere vor fi la ordinea zilei in 2017


Anul trecut, cumparatorii chinezi au dominat stirile din intreaga lume, cu valoarea tranzactiilor derulate (210 miliarde USD), inregistrand o crestere de 127% fata de 2015. Per ansamblu, in anul 2016 s-au inregistrat 8.731 tranzactii trans-frontaliere, cu o valoare cumulata de 1300 miliarde USD (37% din valoarea totala). In 2017, este foarte probabil sa vedem si alte tari in cursa, interesate de achizitia de segmente de crestere si de asigurarea lanturilor de aprovizionare, in aceasta perioada de crestere a incertitudinii geopolitice.

 

 

3. Variatiile valutare creeaza momente prielnice pentru tranzactii


Momentul incheierii unei tranzactii poate fi afectat de miscarile valutare, iar presiunea exercitata asupra lirei sterline si a monedei europene poate face activele din Europa mai atragatoare.
"Tranzactiile sunt rezultatul planurilor strategice de crestere, mai degraba decat al avantajelor valutare. Oamenii nu cumpara case, daca acestea nu le plac, doar pentru ca pretul lor a scazut cu 10% - acelasi principiu e valabil si in cazul M&A," spune Florin Vasilica.

 

4. Reglementare: da sau nu?


Anul trecut s-a vazut un numar record de tranzactii esuate din cauza ingrijorarilor legate de reglementari si de politicile antitrust. In anul 2017, aspectul care tine de reglementari in cadrul tranzactiilor va fi in centru atentiei, mai ales in Statele Unite, unde rezultatul alegerilor prezidentiale ar putea insemna o relaxare a controalelor.

 

Se remarca o tendinta crescanda in unele tari spre generarea de campioni economici nationali, care sa vina cu sanse egale in lupta cu marii jucatori din mediu de afaceri global - tot mai competitiv. Autoritatile de reglementare de pe pietele dezvoltate, in special din Statele Unite si Europa, s-ar putea sa fie interesate sa raspunda unei astfel de tendinte din piata globala.

 

5. Accelerarea reciclarii portofoliilor va fi o activitate curenta in 2017


Fluxul estimat al tranzactiilor va ramane stabil, in pofida incertitudinii geopolitice si al schimbarilor rapide, fapt care indica o activitate M&A la fel de puternica – daca nu cumva si mai puternica – in 2017.

 

"Asigurarea unor portofolii adecvate si sanatoase de active va continua sa reprezinte o prioritate. Companiile nu-si pot permite sa pastreze active care nu genereaza crestere la niciun nivel al afacerii," adauga Florin Vasilica.

 

Directorii executivi vor continua sa se uite dupa oportunitati intr-o gama mai larga de tinte potentiale si sa foloseasca o mare varietate de structuri de tranzactii. In 2017, companiile vor accelera probabil achizitiile din afara sectorului lor de baza, ca raspuns la cresterea competitiei, la nevoia de a castiga clienti noi si pentru a-si extinde oferta de produse.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL