loader
Cele 12 detalii fiscale importante cu privire la castigurile obtinute din tranzactii cu monede virtuale

Cele 12 detalii fiscale importante cu privire la castigurile obtinute din tranzactii cu monede virtuale

Autori: Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania si Cristina Cristea, Senior Manager, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania

Castigurile din tranzactii cu criptomonede se declara si se impoziteaza daca au fost valorificate intr-o moneda clasica, bunuri sau servicii

Nedeclararea si eludarea obligatiilor fiscale pe castiguri astfel obtinute suporta aceleasi consecinte ca in cazul oricarui alt venit nedeclarat

Conformarea voluntara in declararea veniturilor din tranzactii cu monede virtuale elimina riscul unor consecinte nedorite in urma verificarilor ANAF

Lumea monedelor virtuale - a criptomonedelor, cum generic sunt denumite, pentru ca sunt create pe tehnologia blockchain, prin criptare - este una complexa. In Romania, s-a tot scris despre tratamentul fiscal al veniturilor obtinute din astfel de tranzactii si a fost sumarizat foarte recent si de catre Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in unul dintre ghidurile puse la dispozitia contribuabililor - Brosura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala.

(https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Brosusa_Criptomonede_2023.pdf).

In legatura cu acest subiect, se pot desprinde 12 aspecte pe care le consideram importante de retinut:

  1. Poate ANAF sa afle despre castigurile din astfel de tranzactii?

Cand vorbim despre momentul monetizarii, tranzactiile se deruleaza exclusiv prin conturi bancare clasice. ANAF primeste deja informatii de la terti, inclusiv informatii de la institutiile bancare privind miscarile pe conturi. La nivelul Comisiei Europene se discuta despre un pachet de reglementari privind raportarea unor astfel de tranzactii, cu scopul de a avea acces rapid si transparent la informatii privind castigurile obtinute.

Expertii Comisiei Europene sustin ca: „Mijloacele alternative de plata si de investitie, cum ar fi criptoactivele si moneda electronica, reprezinta o noua realitate in era digitala. Acestea au un mare potential de stimulare a activitatii economice si a inovatiei, dar prezinta, de asemenea, riscul de a reduce transparenta si de a permite evaziunea fiscala sau frauda. In cadrul programului nostru de impozitare echitabila, ne vom actualiza normele fiscale pentru a aborda aceste aspecte, introducand un standard comun pentru a alinia diferitele abordari nationale de impozitare a criptoactivelor. Acest lucru va ajuta administratiile nationale sa colecteze mai eficient impozitele prin includerea veniturilor din criptoactive si sa tina pasul cu evolutia tehnologiei, pe masura ce Europa avanseaza in tranzitia sa digitala.”

Astfel, este evidenta atentia autoritatilor privind tranzactiile cu criptomonede, si nu doar la nivelul Romaniei. In acest sens, si Strategia ANAF de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania 2023-2025 (pe care o puteti gasi pe site-u ANAF) prevede actiuni cu privire la astfel de venituri. De altfel, ANAF a anuntat deja in repetate randuri rezultatele obtinute/sume colectate in urma unor verificari/controale derulate in cazul persoanelor fizice care au obtinut castiguri din criptomonede. 

  1. Cand vorbim despre posibile obligatii fiscale?

Trebuie sa recunoastem ca legislatia fiscala din Romania nu este extrem de clara privind momentul determinarii castigului ce trebuie declarat. Noi intelegem urmatoarele: cand moneda virtuala este monetizata, adica se transforma in moneda clasica (fiat) - lei, euro, dolari SUA etc., in bunuri sau servicii, veti avea o obligatie fiscala, daca aveti un castig.

  1. Cum se calculeaza castigul?

Ca diferenta favorabila intre suma investita initial si suma obtinuta in final prin vanzarea criptomonedelor, mai precis diferenta intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, luand in calcul si costurile directe aferente tranzactiei. Cu alte cuvinte, daca valoarea monedei reale, a bunului/serviciului primit este mai mare decat suma investita initial in criptomonede, atunci aveti un castig si, evident, se nasc obligatii fiscale.

Avand in vedere faptul ca pierderile din astfel de tranzactii nu sunt reportabile de la un an la altul, nu exista obligatia de a le declara.

  1. Ce cota de impozit pe venit se datoreaza?

10% - doar cand diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare (precum si costurile directe, daca este cazul) este pozitiva.

  1. Este impozabil intreg castigul?

Pragul neimpozabil este de 200 lei/tranzactie, conditia fiind ca, intr-un an, castigul sa nu depaseasca suma de 600 lei.

Atentie! In cazul in care se inregistreaza un castig anual de peste 600 lei (de exemplu, 605 lei), intreaga suma este impozabila si nu doar suma care depaseste respectivul prag.

  1. Ce contributii sociale se datoreaza?

Pentru anul 2022, contributia de sanatate (CASS) se datoreaza pentru castigurile care, in mod singular sau impreuna cu alte tipuri de venituri intr-un an, depasesc plafonul de 12 salarii minime pe tara. CASS de 10% se datoreaza la acest plafon, rezultand intr-o suma de plata de 3.060 lei pentru anul 2022.

Atentie la modificarile fiscale privind plafoanele (si anume cele de 6, 12 sau 24 de salarii minime), la care se datoreaza CASS incepand cu veniturile obtinute in anul 2023, fiind raportabile in 2024, dar si in Declaratia Unica estimativa care se va depune pana pe 25 mai 2023.

  1. Pana cand si cum se declara castigurile?

Pana la 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care au fost realizate veniturile, in baza Declaratiei Unice care poate fi depusa online (prin SPV sau e-guvernare utilizand semnatura electronica) sau fizic, prin posta sau la ghiseu.

Recomandarea este deschiderea si utilizarea spatiului virtual privat de pe website-ul ANAF (SPV), pentru ca este platforma care ofera mai multe servicii si metode eficiente de solicitare si obtinere de documente fiscale.

  1. Care este termenul de plata a obligatiilor fiscale datorate?

Pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care au fost realizate veniturile, similar termenului de depunere a Declaratiei Unice.

  1. Exista beneficii pentru plati anticipate?

La acest moment, nu au fost prevazute astfel de beneficii si este greu de crezut ca vor aparea, cel putin pentru veniturile din 2022.

  1. Exista sanctiuni pentru nedeclararea si neplata obligatiilor fiscale care decurg din astfel de tranzactii?

Categoric, sunt sanctiuni similare oricaror altor venituri nedeclarate - amenzi, dobanzi, penalitati, iar in cel mai rau caz si urmariri penale.

  1. Ce se intampla daca se decide transformarea activitatii de tranzactionare a monedelor virtuale intr-o activitate regulata?

Activitatea incepe sa capete un caracter economic si se transforma intr-o activitate independenta, care poate sa se deruleze sub diferite forme de organizare (de ex., PFA, SRL), fiecarei forme aplicandu-i-se prevederi fiscale diferite (ex. mod de calcul, raportare, taxe datorate).

  1. Sunt oportune tranzactiile cu criptomonede?

Lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum ar putea sa para la prima vedere, dar putem avea doua mari concluzii relativ simple in ceea ce priveste tranzactiile cu criptomonede:

- Investitiile de orice tip vin la pachet nu doar cu oportunitati, dar si cu riscuri si responsabilitati – si de a castiga, si de a pierde, in ambele cazuri fiind nevoie de o foarte buna intelegere a tipului de investitie, a pietelor investitionale, a regimului activelor respective, precum si a regimului fiscal.

- Informatia inseamna putere - nu este un simplu slogan, ci un principiu esential, mai ales in domeniul investitiilor financiare, inclusiv in criptomonede. Cu alte cuvinte, nu investiti in ceea ce nu cunoasteti foarte bine si optati pentru corectitudine si conformare fiscala. Poate suna cliseic, dar este cu certitudine adevarat!

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL