loader
Angajatorii, obligati sa raporteze beneficiile acordate angajatilor sub forma de actiuni. Ce provocari exista?

Angajatorii, obligati sa raporteze beneficiile acordate angajatilor sub forma de actiuni. Ce provocari exista?

Material de opinie de Raluca Bontas, Partener, si Diana Alexandru, Senior Consultant, Servicii Fiscale - impozit pe venit si asigurari sociale, Deloitte Romania

Anul 2023 a venit cu numeroase schimbari fiscale cu impact asupra angajatilor si angajatorilor. Una dintre ele consta in obligativitatea de a raporta prin declaratia lunara 112 toate veniturile si beneficiile salariale, indiferent daca sunt impozabile sau nu. Printre acestea se numara si beneficiile de tip Stock Option Plan (planuri de remunerare in capitaluri proprii, respectiv actiuni sau parti sociale) acordate angajatilor, directorilor sau administratorilor. Raportarea acestor beneficii a fost optionala in a doua jumatate a anului trecut, iar din ianuarie a devenit obligatorie, primul termen fiind 27 februarie 2023.

Planurile de remunerare de tip Stock Option Plan (SOP) presupun in concret acordarea posibilitatii ca toti sau anumiti salariati ai companiei angajatoare sa cumpere actiuni la un pret redus (sau sa le primeasca gratuit). In anumite conditii, formale si substantiale, acest tip de beneficiu are un tratament fiscal foarte avantajos, fiind in ultimii ani din ce in ce mai accesat de angajatorii locali. Tratamentul fiscal e favorabil atat prin prisma cotei de taxare aplicabila, cat si prin prisma momentului de exigibilitate a impozitului. 

De la momentul acordarii beneficiilor de tip SOP si pana la momentul exercitarii (momentul in care angajatii devin proprietarii titlurilor de participare), angajatul si angajatorul nu aveau nicio obligatie fiscala, presupunand ca toate conditiile prevazute de Codul Fiscal cu privire la acordarea unor beneficii de acest tip sunt indeplinite. Pentru angajat,  apar obligatiile fiscale doar la momentul vanzarii titlurilor de participare sau la momentul obtinerii de dividende. Angajatul are asadar obligatia de a declara veniturile obtinute prin declaratia unica pana pe 25 mai a anului urmator, termenul de plata al impozitului pe venit si/sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind acelasi.

Schimbarile din declaratia 112

Din perspectiva raportarii acestor beneficii neimpozabile, care a devenit obligatorie din ianuarie 2023 prin intermediul declaratiei 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, angajatorii romani care au implementate astfel de planuri, mai ales cele operate la nivel global in alte societati din grup, se pot confrunta cu dificultati legate de accesul la informatiile necesare pentru fiecare angajat, intrucat raportarea trebuie efectuata per angajat. De multe ori informatiile cu privire la sumele acordate angajatilor romani nu sunt disponibile pentru entitatile din Romania sau sunt doar partial disponibile.

Pe de alta parte, cea mai mare parte a planurilor operate global au externalizat activitatea de gestionare, informatia fiind, de regula, furnizata de intermediar direct angajatilor inrolati in plan sau companiei care acorda aceste beneficii. Din aceste considerente, pentru angajatorii din Romania va fi o provocare sa obtina toate aceste informatii individualizate pe care de acum sunt obligati sa le includa in declaratia lunara 112.

In plus, structura declaratiei in sine a fost schimbata de cateva ori in ultimul an, astfel ca raportarea beneficiilor de tip SOP, atat la momentul acordarii (cand angajatorul promite acordarea acestor beneficii), cat si la momentul exercitarii, a fost introdusa in declaratia 112 inca de la jumatatea anului 2022 cu titlu optional.

Incepand cu raportarea din luna februarie 2023 (pentru veniturile aferente lunii ianuarie) completarea campurilor referitoare la beneficiile SOP a devenit obligatorie, dar cu anumite modificari.

Angajatorii au obligatia sa declare aceste beneficii doar la momentul exercitarii, chiar daca tratamentul fiscal aplicabil beneficiilor ramane neschimbat (neimpozabil). Sectiunea vizata se va completa cu valoarea beneficiilor care se determina ca fiind diferenta dintre valoarea de piata a titlurilor de participare la momentul exercitarii acestora (asa cum a fost aceasta calculata conform planului si reflectata de angajator in evidentele contabile) si pretul de achizitie redus (sau valoarea zero pentru cele acordate cu titlu gratuit). Or exact aceasta valoare de la momentul exercitarii trebuie in mod corect preluata de catre angajatorii romani si exprimata individual pentru fiecare angajat si pentru fiecare transa de optiuni exercitata individual.

In concluzie, avand in vedere noile obligatii de raportare de care angajatorii trebuie sa tina cont incepand cu 2023, este necesara acordarea unei atentii sporite anumitor aspecte. Pe de o parte, este esentiala analizarea instrumentelor de remunerare in capitaluri proprii  pentru a determina in ce masura indeplinesc conditiile prevazute in Codul Fiscal pentru aplicarea tratamentului fiscal preferential. Pe de alta parte, este necesara identificarea fluxurilor corecte de preluare in timp util a informatiilor privind valoarea instrumentelor la momentul exercitarii pentru fiecare angajat si determinarea obligatiilor declarative si/sau de plata pentru astfel de instrumente la nivel de angajat si angajator.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL