loader
BestJobs prezinta povesti de groaza din recrutare: 9 din 10 candidati au avut „interviu fantoma”

BestJobs prezinta povesti de groaza din recrutare: 9 din 10 candidati au avut „interviu fantoma”

Dupa ce sunt „ghosted” de catre recrutori, unii candidati ajung chiar ei sa devina fantome pentru angajatori

Piata muncii pare bantuita de un fenomen paranormal, care nu iese la iveala doar de Halloween si care poarta numele de „ghosting”. BestJobs a investigat ritualul recrutarilor printr-un sondaj realizat in randul candidatilor, in urma caruia 87% dintre acestia au spus ca li s-a intamplat de-a lungul carierei sa aiba un „interviu fantoma”, pentru ca desi discutia a mers bine si exista potential, nu au mai primit niciodata feedback dupa intalnirea cu recrutorul. Chiar mai multi (88%) au spus ca au patit cel putin o data sa aplice la un job si sa nu fie contactati deloc, ca intr-o fantasma.

Fenomenul de „ghosting” se refera la situatia in care un angajator isi exprima initial interesul pentru un candidat, dupa care nu mai revine cu niciun semn. In unele cazuri, si recrutorii se confrunta cu „fantomele” candidatilor, care dupa ce vin la interviu sau chiar lucreaza o perioada, dispar fara urme. 

Aparent, iadul prin care trec candidatii odata cu emotiile interviului se prelungeste cu asteptarea infinita a unui raspuns care nu mai apare. Concluzia candidatilor este ca angajatorii ii contacteaza doar pe „cei insemnati”, iar ceilalti primesc de cele mai multe ori „tratamentul tacerii”.

Chiar si atunci cand cosmarul oricarui candidat se adevereste si este refuzat pentru jobul la care a aplicat si pentru care s-a prezentat la interviu, 37% dintre respondentii sondajului BestJobs spun ca nu au primit niciodata feedback cu privire la motivul refuzului.

Dupa ce sunt „ghosted” de catre recrutori, unii candidati ajung chiar ei sa devina fantome pentru angajatori

Zane bune sau vrajitoare, SuperMan-i sau „villains”, candidatii considera in proportie de 87% ca merita o justificare a deciziei dupa sustinerea interviului, pentru ca acest lucru ii poate ajuta sa devina mai buni pentru urmatoarele oportunitati. La polul opus, aproape 20% dintre respondenti marturisesc ca s-au facut de negasit pentru recrutori chiar inainte de a se prezenta la interviul programat, devenind astfel naluci pentru angajatori.

Intr-o tentativa de „exorcizare” a pietei muncii de acesti demoni care ii fac pe candidati si pe recrutori deopotriva sa dispara dupa prima interactiune, 66% dintre candidati spun ca si-au asumat rolul de „vanatori de feedback-fantoma” si au revenit catre recrutori cu un email de follow up la scurt timp dupa interviu.

Sondajul a fost efectuat in perioada 04 - 25 octombrie, pe un esantion de 1.021 de utilizatori de internet din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 30.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare, coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA