loader
BestJobs: 3 din 5 candidati de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviu cu privire la varsta, in timp ce 1 recrutor din 3 spune ca a selectat candidatii pe acest criteriu

BestJobs: 3 din 5 candidati de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviu cu privire la varsta, in timp ce 1 recrutor din 3 spune ca a selectat candidatii pe acest criteriu

Cresterea varstei de pensionare produce noi efecte pe piata muncii

Varsta continua sa fie un criteriu important in procesul de recrutare, asa cum reiese din rezultatele celui mai recent sondaj BestJobs, iar cresterea varstei de pensionare are potentialul de a schimba dinamica pe piata muncii. Astfel, 80% dintre candidatii de peste 45 de ani simt ca exista o reticenta a recrutorilor privind persoanele mai in varsta, iar 60% sustin ca au participat la cel putin un interviu de angajare la care au fost discriminati din cauza varstei. De cealalta parte, 1 din 3 recrutori recunoaste ca a refuzat cel putin o data un candidat din cauza varstei sale.

O noua lege creste varsta de pensionare de la 61 de ani si 9 luni la 62 de ani, in cazul femeilor, si vizeaza cresterea treptata a acesteia pana la 65 ani in 2035, pentru a egala varsta de pensionare a barbatilor. In prezent, pensionarii si beneficiarii de ajutor social reprezinta 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetateni romani inactivi economic, potrivit datelor recensamantului efectuat de Institutul National de Statistica (INS). Totodata, datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca aproape 63% dintre somerii inregistrati in Romania in decembrie 2022 aveau peste 40 de ani.

Varsta candidatilor recrutati conteaza in ochii a peste 15% dintre recrutori, in timp ce mai mult de jumatate (57%) spun ca acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci cand analizeaza un CV, pe langa varsta, recrutorii se mai uita in special la experienta si studiile candidatului (peste 85%), dar si la locatie. Cand vine vorba de candidatii mai in varsta, 34% dintre recrutori spun ca sunt ingrijorati de lipsa candidatilor de experienta cu tehnologia, 14% de rezistenta lor la schimbare, alti 14% de lipsa de deschidere privind invatarea de lucruri noi si de riscul crescut al aparitiei unor probleme de sanatate (tot 14%).

Desi varsta nu ar trebui sa fie un criteriu important in procesul de recrutare, realitatea de pe piata muncii arata diferit, iar angajatii de peste 45 de ani intampina dificultati in a concura cu candidatii tineri pe pozitii unde conteaza mai mult capacitatea de adaptare si dinamismul, decat experienta propriu-zisa. Pe termen lung, cresterea varstei de pensionare va pune si mai multa presiune pe candidatii mai in varsta de sex feminin, categoria vizata de aceasta masura. Pentru a diminua efectele cresterii varstei de pensionare, este nevoie de programe de instruire si reconversie profesionala, astfel incat candidatii de peste 45 de ani sa ramana relevanti pe piata muncii”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.

3 din 4 candidati participanti la sondajul BestJobs spun ca au de gand sa mai lucreze si dupa pensionare, 62% doar pentru a ramane activi, iar 38% pentru ca au nevoie de bani. In acest sens, peste 35% ar lua in calcul sa invete o noua specializare care sa le usureze experienta gasirii unui job, doar daca le-ar solicita acest lucru angajatorul actual sau un potential angajator, 33% daca acest lucru ar fi disponibil gratuit si aproape 12% ar invata o noua specializare indiferent de cost.

Dintre cei care au raspuns afirmativ, 39% ar participa la cursuri de formare in domeniul informaticii sau al altor tehnologii, 13% ar invata o limba straina, tot 13% ar urma un curs pentru dezvoltarea abilitatilor de conducere sau de management si aproape 10% ar participa la un curs de formare in domeniul relatii cu clientii.

Sondajul a fost efectuat in perioada ianuarie - februarie, pe un esantion de 1.122 de candidati si 214 de recrutori din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 35.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA